Neandertalinihmisen historiaa tarinan keinoin

Minä ja tokaluokkalainen kuopukseni pidämme historiasta, joten olimme valtavan innoissamme, kun tämä Jarkko Juseliuksen kirjoittama ja Anne Muhosen kuvittama kirja Kadonnut kansa - Neandertalien arvoitus (Pieni Karhu 2024) saapui meille yllätyksenä postin mukana. Kuopus vaati, että luemme kirjan heti, ja niin teimmekin. 


Tarinan päähenkilöt ovat kolme neandertalilasta, jotka lähtevät vaaralliselle matkalle hakemaan shamaanille parantavia yrttejä. Niitä tarvitaan, sillä lasten isä on haavoittunut metsästysretkellä. Kolmikko lähtee matkaan ja kohtaa päiviä kestävällä vaelluksellaan muun muassa mammutteja. Jännittävin kohtaaminen kuitenkin lienee aivan outojen olentojen kanssa, joiden mukana kulkee susi. Nämä olennot muistuttavat olemukseltaan lapsia, mutta ovat tummaihoisia ja pidempiä ja puhuvat outoa kieltä. Lapset ja oudot muukalaiset suhtautuvat toisiinsa epäluuloisesti, ja tilanne meinaa kärjistyä yhteenotoksi. 


Siltä onneksi vältytään, mutta pahaksi onneksi sapelihammaskissa hyökkää lasten kimppuun haavoittaen heistä yhtä eli aikuisuuden kynnyksellä olevaa Eeaa. Muukalaiset ottavat vastahakoisesti lapset vieraakseen ja hoitavat Eeaa. Eean ja tätä hoitaneen muukalaisnuorukaisen välille syntyy yhteys, mutta muut kyläläiset karsastavat neandertalilapsia. Nämä ihailevat monia muukalaisten keksintöjä, mutta ymmärtävät, että heidän on aika lähteä kotiluolaan. Eea kuitenkin päättää jäädä nykyihmisten kylään. Tässä lienee hienoinen vihje siihen, että nykyihmisten ja neandertalinihmisten oletetaan lisääntyneen keskenään. 


Mielestäni Juselius on onnistuneesti punovat tarinaan tietoa sekä neandertalinihmisistä, nykyihmisistä että näiden oletetuista kohtaamisista. Tarina herätti lapsestani paljon kysymyksiä, joihin onneksi löytyi vastaukset kirjan loppuosan tietosivuilta. Muhosen tarinaan piirtämässä kuvituksesta neandertalien ja nykyihmisten fyysiset eroavaisuudet eivät näy kovin selvästi, mutta tietosivuilla ne sen sijaan näkyvät hyvin. Tämä kirja sopii alakouluikäisille lukijoille.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.