Näin houkuttelevin sanoin alkaa Rinna Saramäen kirjoittama ja Sami Saramäen kuvittama kuvakirja Meren syvyyskiin (WSOY 2018, arvostelukappale), jossa seurataan Langusti-nimisen tutkimusaluksen ja sen miehistön huimaa matkaa meren kaikkein syvimpiin osiin, joihin kukaan ihminen ei ole aiemmin mennyt. Itse asiassa Langustinkaan ei ole tarkoitus lähteä tutkimaan aivan niin syviä vesiä, mutta alus joutuu kesken laskeutumisensa onnettomuuteen, kun sen syvyysperäsin juuttuu jumiin. Niinpä Langusti alkaa holtittomasti vajota.
Rinna ja Sami Saramäki: Meren syvyyksiin (WSOY 2018) |
Langusti miehistöineen uppoaa syvemmälle ja syvemmälle, ja vaikka hätä on suuri, eivät miehistön jäsenet (ja lukija) voi olla ihastelematta vastaan tulevia upeita vedenalaisia maisemia ja toinen toistaan kiinnostavampia vedeneläviä. Niiden lisäksi Langusti ohittaa muun muassa uponneita hylkyjä, ällöttävän jätepyörteen ja jopa uponneen kaupungin rauniot. ("Atlantis!", huudahti vanhin lapsistani tässä kohtaa kirjaa.)
Surullin kuva jätepyörteestä Rinna ja Sami Saramäki: Meren syvyyksiin (WSOY 2018) |
Lopulta alus saavuttaa pohjan huimassa 8500 metrin syvyydessä. Miehistö saa huomata, että jopa noin käsittämättömän syvällä elää kokonaisia ekosysteemejä, ja eliöillä on kiinnostavia keinoja selvitä auringonvalottomassa maailmassa. Ymmärrettävästi miehistön jäsenet ovat samaan aikaan ihastuksissaan ja huolissaan, sillä heidän pitää keksiä keino, jolla he pääsisivät takaisin pintaan ennen kuin on liian myöhäistä.... Onneksi he keksivät uhkarohkean ratkaisun, joka kaikeksi onneksi toimii, ja niin alus miehistöineen selviää tukalasta paikasta.
Meren syvyyksiin on kirjoitettu seikkailutarinan muotoon, mutta se sisältää paljon oikeaa tietoa valtameristä ja niiden ekosysteemeistä. Kirja on helppolukuinen ja seikkailuista kiinnostuneiden lasten mieleen. Saramäet ovat tehneet mielenkiintoisen valinnan kerronnan suhteen, sillä tarina etenee lyhyiden puheenvuorojen kautta. Jokaisen kappaleen alussa on kerrottu syvyys metreinä ja miehistön tunnelma emojien avulla. Erityisen jännittäväksi ja todentuntuiseksi seikkailun tekee se, että lukija voi valaista kirjan sivuja niiden takaa taskulapulla, ja silmien eteen paljastuu muun muassa huikeita vedeneläimiä kuin tutkimusaluksen valokeilassa ikään.
Rinna ja Sami Saramäki: Meren syvyyksiin (WSOY 2018) |
Tämä kirja oli kuusivuotiaan lapseni mielestä niin hieno, että veimme hänen päiväkotikaverilleen synttärilahjaksi saman kirjan ja oman taskulampun. Ja eilen olin ekaluokkalaisten oppilaideni kanssa kirjastolla kirjavinkkauksessa, jossa tämä kirja herätti heti useamman lapsen kiinnostuksen. Kirjasta tuli lähes tappelu, kun kolme lasta olisi halunnut lainata sen samaan aikaan. Konsepti siis selvästi kiinnostaa noin 5 - 7-vuotiaita lapsia. Nelivuotiaani sen sijaan piti kirjaa hieman tylsähkönä, ehkä erikoisen kerrontatavan vuoksi.
Onpa hauska kuulla, tämä on nimittäin herättänyt meidän perheessä 6- ja 4-vuotiaiden keskuudessa samanlaisen innostuksen ja vimman! :) 4-vuotias tutkii meillä hymiöitä suurella innolla ja kyselee aina, millä mielellä ne nyt ovat, mutta samaa mieltä siitä, että kärsivällisin ikäryhmä on 5-vuotiaasta ylöspäin.
VastaaPoistaMeillä lapset menivät pimennettyyn huoneeseen lukemaan kirjaa taskulampun kanssa. :D Täytyykin meilläkin lukea kirjaa uudelleen nelivuotiaan kanssa ja juuri tuosta näkökulmasta, että hän itse saisi tulkita hymiöitä.
PoistaMahtavan hieno kirja. Tuttavaperheen pojan lempikirja. Kiva kuulla teidän lasten reaktioista. :)
VastaaPoistaOma postaukseni tulossa ilmoille huomenna.
Eikö olekin hauska idea. Vaikuttaa siltä, että moni pieni tästä on innostunut.
Poista