Kasvit kasvamaan - kirjoja lapsille

Kevät on mahtavaa aikaa, kun luonto alkaa vihertää ja ikäänkuin herää eloon. Minulla ei todellakaan ole viherpeukaloa, mutta aina keväisin saan silti innostuksen laittaa siemeniä multaa, istuttaa, kasvattaa ja ihailla kasvua. Täytyy kyllä rehellisesti myöntää, että en ole mikään kärsivällisin puutarhuri, ja yleensä jossain kohtaa kesää kukka- ja kasviraukkani jäävät hieman oman onnensa nojaan, enkä oikein edes aina tiedä, miten niitä kuuluisi hoitaa.



Viljelijän ja puutarhurin kuitenkin olisi hyvä olla edes hivenen kärsivällinen, sillä, kuten me kaikki tiedämme, yksikään kasvi ei kasva yhdessä yössä - ei vaikka niin kuinka toivoisi. Ihastuttava esimerkki viljelemisen hauskuudesta mutta myös ajoittaisesta turhauttavuudesta löytyy Christel Rönnsin kirjoittamasta ja kuvittamasta kuvakirjasta Pinko ja salaperäinen siemen (Lasten Keskus 2020, saatu kustantajalta).



Kirjassa Pinko-jänis istuttaa metsään siemenen, josta uskoo kasvavan mehevän porkkanan. Osa sen eläinystävistä suhtautuu epäillen koko viljelytouhuun, ja esimerkiksi Joggi-kameleontti tuumaa: "Porkkanako muka, tuosta murusesta. Mikä vitsi!" Pinko ei kuitenkaan välitä Joggin epäilyksistä, vaan laittaa siemenen multaan. Ystävien avulla kasvia lannoitetaan ja kastellaan (kuvitelkaa vain, kuinka... hieman pissakakkahuumoria), ja Pinko laulaa ja juttelee sille myös silloin, kun muut eivät jaksaisi vain istua kasvia seuraamassa.



Voisi luulla, että Pinko odotus palkitaan, kun kasvi on vihdoin kasvattanut itselleen komeat lehdet. Porkkanaa ei kuitenkaan näy, eikä kuulu. Ei ennen, kun Orvokki-lepakko keksii, että ehkä porkkana kuitenkin kasvaa alaspäin. Pinko päättää korjata sadon. Viljelemisessä kaikki ei aina kuitenkaan suju toivotusti, sato voi jäädä laihaksi tai päätyä parempiin suihin. Niin käy Pinkollekin, sillä utelias kontiainen on syönyt Pinkon porkkanan! Voi sitä pettymyksen, surun ja kiukun määrään, minkä tämä teko aiheuttaa. Onneksi kontiaisella on tilanteeseen ratkaisu: kylvetään maahan uudet siemenet! Ja niin koko odotus, jännitys ja hauskuus alkaa alusta.



Pinko ja salaperäinen siemen on värikäs ja iloinen kuvakirja, joka sopii hyvin leikki-ikäisille lapsille. Meidän kolme ja puolivuotias kuopuksemme pitää tästä kirjasta niin paljon, että on opetellut lukemaan sen "itse". Kirjan äärellä voi paitsi miettiä kasvien kasvamista myös erilaisia tunteita ja tunnesäätelytaitoja.

...................................


Toisenlaisen lähetymistavan viljelemiseen tarjoaa tietokirja Kyllä kasvaa! sisällä , parvekkeella ja puutarhassa (Kustannus-Mäkelä Oy 2020, saatu kustantajalta, suom. Katariina Kallio. Se on kirjoitettu lapsille ja nuorille, jotka voisivat innostua syötävien kasvien tai erilaisten kukkien viljelemisestä ja kasvattamisesta. Kirjat tekstit ovat helppolukuisia ja valokuvat isoja ja houkuttelevan näköisiä. Teoksen on kirjoittanut ja piirretyt kuvat piirtänyt Elin Ek.



Kirja jakautuu kolmeen lukuun: Kasvata, Kokkaa ja Puuhaa. Tämä onkin hauska lähestymistapa, sillä sen lisäksi, että kirjassa opetetaan viljelemisen perusteita siemenpussin lukemisesta lähtien, siinä myös kerrotaan, mitä sadosta voi valmistaa leipomalla ja askartelemalla.




Ohjeiden joukosta löytyy muun muassa saippuoiden, huulirasvan ja tuoksupussien valmistusohjeita. Itse olisin lisännyt ohjeisiin myös viljelylaatikon nikkaroimisen ja "täyttämisen" ohjeen. Toisaalta kirjassa lähetymistapa on se, että kasvattaa voi muuallakin kuin viljelylaatikossa tai kasvimaalla. Jopa ikkunalaudalla tai ämpärissä parvekkeella voi viljellä kasveja, eikä aina tarvita isoja viljelyaloja.



Tämän kirjan innoittamana minäkin taas yritän esikasvattaa krassin ja kehäkukan siemeniä, vaikka kuten Ek myös muistuttaa, aina voi ostaa myös valmiita taimia ja istuttaa niitä. Ainakin yksi kolmesta krassista on itänyt, joten nyt vain odottelemme lämpimiä säitä, että sen saisi siirrettyä ulos kasvamaan. Minä yritän tänä vuonna valita puutarhaani sellaisia kasveja, joista pölyttäjät ja perhoset hyötyisivät. Olisikin ollut mahtavaa, jos Kyllä kasvaa! -kirjassa olisi vielä paremmin huomioitu, mitkä kukat ja kasvit houkuttelevat pölyttäjiä, sillä ilman niitä moni sato jää laihaksi. Mehiläishotellin ohje kirjassa kyllä on.



Mikäli pölyttäjä-asia kiinnostaa enemmän, kannattaa muuten tutustua Ylen Pelasta pörriäinen -kampanjaa.  Tuon linkin takaa löytyy artikkeleita ja videoita, jotka kertovat, miksi pörriäiset ovat tärkeitä, miksi niiden hupenevasta määrästä pitää olla huolissaan ja mitä me voimme tehdä niiden pelastamiseksi. Sieltä löytyy myös lista niistä kasveista, jotka sopivat pörriäispuutarhaan.

Lisää viljelyaiheisia ja kasvien kasvamiseen liittyviä kirjoja:




2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Puutarha-aiheiset kirjat ovat heikkouteni. Pitääpä tutustua näihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä. On tosi kiva kuulla, että tästä postauksesta oli hyötyä. :)

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.