Itsenäisyyspäivän kirjavalinnat

Näin itsenäisyyspäivään sopii esitellä kaksi Maarit Malmbergin kirjaa, joihin molempiin kuvituksen on tehnyt Jouni Koponen. Aapeli ja sotaveteraani Reino (Minerva 2010) sekä Aapeli ja evakkomatka (Minerva 2001) ovat taiten tehtyjä kuvakirjoja, joissa sotaveteraani Reino kertoo nuorelle ystävälleen Aapelille, millaista oli Suomessa talvi- ja jatkosotien aikana ja millaista oli joutua lähtemään evakkoon omasta kodistaan.

Kirjassa Aapeli ja sotaveteraani Reino Aapeli ja hänen äitinsä vierailevat Reinon luona, ja Reino kertoo elämästään lääkintäalikersanttina sodassa. Aapeli ja evakkomatka puolestaan alkaa siitä, kun Aapeli lähtee kodistaan Reinon luokse evakkoon tapeltuaan omien siskojensa kanssa. Reino muistelee oman perheensä evakkomatkaa ja lähtemisen sekä sopeutumisen vaikeutta. Kummatkin teoksista on kirjoitettu niin, että Aapeli hämmästelee ja esittää Reinolle kysymyksiä, joihin vastaamalla Reino avaa varmasti myös lapsilukijoita kummastuttavia aiheita.

Reino vanhana koiransa Rauhan kanssa sekä nuorena lääkintäalikersanttina (Jouni Koposen kuvitusta kirjassa Aapeli ja evakkomatka, Minerva 2010)

" -Jaksoitko sinä kantaa miehiä? Aapeli kysyy ihmetellen. Reino hymyilee. - Silloin ei kuule mies paljon painanut. ... Joskus juoksinkin mies selässä.  (s. 21, Jouni Koposen kuvitusta kirjassa Aapeli ja evakkomatka,  Minerva 2010)

Näin itsenäisyyspäivänä meillä suomalaisilla on tapana muistella pikemminkin talvi- ja jatkosotia kuin varsinaista itsenäistymistämme vuonna 1917, sillä totuushan on, että itsenäisyyden saamistapahtumaan ei sen suurempaa dramatiikkaa aikanaan liittynyt. Ja on tietysti aivan aiheellista ja ansaittuakin kiittää niitä naisia ja miehiä, joiden ansiosta itsenäisyys pidettiin - joskin raskain menetyksin, mikä käy hyvin ilmi kirjassa Aapeli ja evakkomatka. Tämä kiitollisuus huokuu myös Malmbergin kirjoissa, mutta kirjailija on myös taitavasti nähnyt ja tuonut myös lukijalle tietoisuuteen ne yhtymäkohdat, mikä omien evakkojemme ja muualta tulleiden pakolaisten elämissä on. Näin kirjat eivät ole pelkkiä historiaamme käsitteleviä kuvakirjoja, vaan niiden teemat tuodaan nykypäivään.


(Jouni Koposen kuvitusta kirjassa Aapeli ja evakkomatka, Minerva 2010)

" - Olitko sinä surullinen, kun et voinut mennä kotiisi?
- Kyllä minä olin, ja vihainenkin, huokaa Reino.
- Mutta elämä jatkui. Ja tiedätkö, mikä on kuitenkin kaikkein tärkeintä? No se, että sota loppui ja tuli rauha." (Maarit Malmberg: Aapeli ja sotaveteraani Reino, s. 29,  Minerva 2010)

" - Kun on itse kokenut evakkoon lähdön, ei voi muuta kuin toivoa, että Suomi olisi hyvä maa tänne evakkoon tuleville. Sinunkin on hyvä muistaa koulutovereittesi kanssa, että toisen olon voi tehdä kodikkaaksi pienillä asioilla: olemalla ustävällinen ja hyvä kaveri." (Maarit Malmberg: Aapeli ja Evakkomatka, s.34, Minerva 2011)


Oikein hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.