Joululukemista perheen pienimmille

Tänään esittelen kaksi kirjaa, joita lueskelimme itseasiassa jo marraskuussa. Esikoisemme ei oikein muistanut, mikä se joulu oikein on ja mitä silloin tehdään. Nämä kaksi pientä joulukirjaa vastasivat juuri passelisti noihin kahteen kysymykseen.



Mauri Kunnaksen taaperoikäisille (yli 1v.) suunnattu kirja joulu (Otava, 2009) on painettu paksummalle pahville, kuvat ovat isoja eikä sivuilla ole paljon tekstiä. Tätä kirjaa on siis helppo selailla pienimpienkin lasten kanssa. Kirjan alussa esitetään kysymys: "Mistä joulu on tehty?" Tähän kysymykseen lukija saa aina uuden vastuksen jokaisella aukeamalla: Ainakin joulusiivouksesta, piparin tuoksusta, koristetusta kuusesta, lahjoista... Kirjan kuvat ovat kunnasmaisen hauskoja, ja joulun lisäksi niistä voi esimerkiksi etsiä muistakin Kunnaksen kirjoista tuttua hämähäkkiä. Meidän poikamme tykkää etsiä sivuilla vilahtavia kissoja. Tämä on oikein mukava minijoulukirja, mutta ei kuitenkaan jaksanut innostaa esikoista kovin moneen lukukertaan.


Toinen näistä pienistä joulukirjoista on Mintun joulu, joka on Maikki Harjanteen käsialaa. Se on alunperin julkaistu jo vuonna 1979 (WSOY), mutta tämä näköispainos on vuodelta 2013 (ntamo). Kirjan alussa jouluun on kolme yötä, ja Mintun kotona ovat jouluvalmistelut täydessä käynnissä. Minttu ja Ville auttavat äitiä joulusiivouksessa, kirjoittavat joulupukille (Tämä oli hassua... Näin lähellä joulua?), leipovat piparkakkuja, muistavat naapureita lahjoilla ja koristelevat kuusen. Lopussa kylään saapuu tietysti joulupukki, joka jakaa kaikille oikein mieluisat joululahjat. Tässäkin joulukirjassa joulunaika on siis kuvattu oikein tiivissä paketissa. Harjanne oli lisännyt joillekin sivuille kysymyksiä, joihin pikkulukijat saavat itse vastata (jonkinasteista luetun- ja kuullunymmärtämistä siis). Kirja sopii hyvin leikki-ikäisille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.