Kuvakirja, jota lukiessaan lapsi saa vaikuttaa tarinan kulkuun: Missä olet prinssi Hurmelo?

Jokin aikaa sitten kirjoitin Lasten Keskuksen julkaisemista nuortenkirjoista, joissa tarinaan oli yhdistetty pelillisiä elementtejä. Nyt Lasten Keskus on julkaissut hieman samalla idealla toimivan kuvakirjan, jossa lapsi itse pääsee vaikuttamaan siihen, mitä tarinassa seuraavaksi tapahtuu. Kysessä on Sylvie Misslin kirjoittama ja Amanda Piun kuvittama kirja Missä olet prinssi Hurmelo? (Lasten Keskus 2017, suom. Rauna Sirola, alkuteos éditions Amaterra, arvostelukappale kustantajalta).

"Tää on kiva kirja just siks, ku tässä on näitä valintoja ja kivat kuvat!"

Kirja lähtee liikkeelle perusaukeamasta, jossa kerrotaan, kuinka kaksi pientä prinsessaa Ruusu ja Josefiina kyllästyvät odottamaan, että Prinssi Hurmelo saapuisi heidän linnaansa. Näppärinä ja nykyaikaisina tyttöinä he päättävät lähteä seikkailemaan ja etsimään prinssiä. Syy, miksi pienten prinsessojen edes kuuluu kohdata prinssi ei ihan aukea minulle, mutta taustalla on varmasti tämä ikiaikainen prinsessasatujen teema, jossa prinsessa löytää lopulta prinssinsä. Aloitusaukeaman jälkeen lukija saa jokaisella aukeamalla valita kahdesta vaihtoehdosta, miten satu jatkuu. Valinta ohjaa lukijan kuvakoodin avulla seuraavalle aukeamalle, jossa edessä on taas uusi valinta.

Sylvie Misslin & Amandine Piu: Missä olet prinssi Hurmelo? (Lasten Keskus 2017)

Hyvin pian esikoiseni hoksasi, että tämä satu ei lopu koskaan! No ihan päättymättömästä tarinasta tässä ei ehkä ole kyse, mutta lukiessamme kirjaa tarina tosiaan pyörsi monta kertaa takaisin lähtöpisteeseen ja prinsessat palasivat kotiinsa löytämättä prinssi Hurmeloa. Sitten he taas lähtivät uudelle etsintäretkelle, joka eteni läpi vaarojen ja seikkailujen aina sen mukaan, mitä lapsi valitsi. Esikoista nauratti, kun palasimme varmaan kolmatta tai neljättä kertaa takaisin linnaan, eikä tarina vieläkään ollut loppunut. Lopulta kuitenkin kävi ilmi, että prinssiä ei edes löytynyt, mutta prinsessat kohtasivat kuitenkin jotain vielä parempaa!

Minusta tämä kirja on onnistuneesti toteutettu, ja päättymättömän tarinan idea on hyvä. Vaikka aukeamia ja siten myös erilaisia valintapaikkoja ei ole edes kovin montaa, niin näistäkin valintayhdistelmistä syntyy monia erilaisia tapoja, joilla tarina etenee. Viisivuotias lukijamme ainakin piti tästä kirjasta kovasti, ja tahtoi lukea sen seuraavana päivänä uudestaan, vaikka ihmettelin, että eikös me jo käyty läpi kaikki mahdolliset valinnat.

Sylvie Misslin & Amandine Piu: Missä olet prinssi Hurmelo? (Lasten Keskus 2017)
Hieman kyllä sisäinen kukkahattutätini nosti närkästyneenä nokkaansa lukiessamme kohdan, jossa prinsessat päätyivät tarinassa erääseen linnaan, jossa vuoteella nukkui kaikin puolin ylimielisen näköinen prinssi. Kaiken huipuksi prinssi vielä kuorsasi niin, että linna raikui. Tytöt totesivat, että prinssi ei ole heille tarpeeksi miellyttävä ja poistuivat hihitellen paikalta. Eikös tämä ole vähän turhaa, henkilön ulkoisiin seikkoihin perustuvaa syrjimistä, jollaista lastenkirjassa ei tarvitsisi olla?

Kirjasta jäi kuitenkin positiivinen fiilis, ja toivon, että tällaisia kirjoja julkaistaan pian lisää. Piun kuvitus on myös veikeää, ja näkisin mielelläni hänen kuvittamiaan kirjoja jatkossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.