Ritari joka ei halunnut taistella

Käsi pystyyn, kuinka monelle on käynyt niin, että olisi pitänyt tehdä jotain muuta, mutta oikeasti on halunnut vain lukea? Riku-hiiri on pieni ritaripoika, jolle niin käy joka päivä Helen Dochertyn ja Thomas Dochertyn tekemässä kauniissa ja iloisessa kuvakirjassa Ritari joka ei hallunnut taistella (Kustannus-Mäkelä Oy 2016, kustantajalta, alkuteos Alison Green Books 2016). Riku on kiltti ja rauhallinen hiirulainen, joka tahtoisi kokea seikkailuja - mutta vain kirjojen välityksellä. Hänen vanhempansa sen sijaan patistavat poikaa todellisiin taistoihin ja moittivat tätä liiasta lempeydestä. "Unohda nyt jo ne tylsät kirjat, onhan tuollainen elämä ankeaa. Aseilla näillä kun taltutat pedon, koko maailma eteesi lankeaa", vanhemmat intoilevat ja lähettävät poikansa taistelemaan erästä kylää piinaavaa lohikäärmettä vastaan.

Helen & Thomas Docherty: Ritari joka ei halunnut taistella (Kustannus-Mäkelä Oy 2016)

Rikulla ei ole muuta vaihtoehtoa, kun vastentahtoisesti satuloida poninsa ja lähteä etsimään hirmuista lohikäärmettä. Luonteelleen uskollisena se kuitenkin pakkaa onneksi mukaan myös suuren joukon kirjoja, sillä matkan varrella käykin selväksi, että sadut sulattavat kummalisten ja hurjienkin otusten sydämet. Siinä, missä toinen ritari heiluttelisi miekkaansa ja kävisi suin päin taistoon, tarjoaa Riku uhittelevalle aarnikotkalle ja sillan alla lymyilevälle nälkäiselle peikolle seuraansa ja hyvää tarinaa. Kumpikin pedoista lumoutuu Rikun kertomista tarinoista, ja ystävällinen hiiri antaa näille opukset aivan omaksi. Niin pääsee Riku-ritari jatkamaan turvallisesti matkaansa miekkaansa tarttumatta!

Helen & Thomas Docherty: Ritari joka ei halunnut taistella (Kustannus-Mäkelä Oy 2016) 
Helen & Thomas Docherty: Ritari joka ei halunnut taistella (Kustannus-Mäkelä Oy 2016)
Lopulta Riku saapuu kaupunkiin, jossa lohikäärme on tehnyt silmin nähtävää hävitystä. Riku huomaa olevansa kasvotusten valtavan pedon kanssa, ja jopa Rikun rinnassa läikähtää pelko. "Taas yksi rasittava ritarin tollo", tuhahtaa hurja lohikäärme ja meinaa jo hotkaista Rikun yhtenä suupalana. Riku kuitenkin vetää esiin salaisen aseensa, eli mahtavan lohikäärmekirjan, jonka se lupaa huvittavan jopa kiukkuista lohikäärmettä. "Mutta jos sinä jatkat tätä sotkemista, sen surutta roskiin lykkään!" Riku uhkaa ja saa kuin saakin tästä uhkauksesta säikähtäneen liskon ryhtymään siivoushommiin. 

Helen & Thomas Docherty: Ritari joka ei halunnut taistella (Kustannus-Mäkelä Oy 2016)
Yhdessä pikkuinen ritari ja suuri peto siivoavat kylän, ja sen jälkeen Riku pitää lupauksensa ja lukee lauhtuneelle lohikäärmelle huiman tarinan. Lohikäärmekin saa opuksen itselleen ja lupaa, että tarinasta riittää iloa sen itsensä lisäksi myös muillekin. Urhea hiiriritari-Riku pääsee palaamaan kotiinsa, jossa sitä jo odotetaan juhlittuna sankarina. Lopulta sen vanhmmatkin ymmärtävät sanan mahdin ja antavat vastedes täyden tukensa lukevalle pikkuritarilleen!

Helen & Thomas Docherty: Ritari joka ei halunnut taistella (Kustannus-Mäkelä Oy 2016)
Tämä Dochertyjen luoma tarina on yhtä kirjallisuuden ja kiltteyden ylistystä, ja siksi tämä kirja on minusta mitä vehättävin. Suomeksi kirjan on taitavasti riimitellyt Terhi Leskinen, joka onnistuu tuomaan riimeihin rutkasti huumoria ja hyvää mieltä. Ja täytyy sanoa, että Thomas Dochertyn piirtämä kuvitus on vertaansa vaille. Ihastuin hänen kynänsä jälkeen jo Abrakaseepra-kirjaa lukiessani, enkä pettynyt nytkään. Tämä kirja sopii hienosti tämän päivän teemaan eli Kirjan ja ruusun päivään - onhan Kirjan ja ruusun päivässä ennen kaikkea kyse kirjojen juhlasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.