Vesi - Kirja maailman tärkeimmästä aineesta

Laura Ertimon ja Satu Kontisen kaunis tietokirja Yö - Kirja unesta ja pimeän salaisuuksista (Myllylahti 2016) on nyt saanut jatkoa niin ikään upean näköisestä kirjasta Vesi - Kirja maailman tärkeimmästä aineesta (Myllylahti 2017, arvostelukappale kustantajalta). Me pääsimme perheeni kanssa toissapäivänä Annantalolle kuulemaan kirjasta tekijöiden itsensä kertomana. Samassa tilaisuudessa saimme myös puuhailla vesi-aiheisille työpisteillä, joista lasten ehdoton suosikki oli se, jossa sai sokkona maistella, millä mausteella puhdas, hajuton ja mauton hanavesi oli maustettu. Meitä aikuisia puhutti erityisetsi työpiste, jossa pääsi laskemaan oman kauppakassinsa sisällön jättämän vesijalanjäljen. Minun polttoaineeni kahvi oli valitettavasti yksi niistä aineista, joiden tekemiseen vettä tarvitaan hurjat määrät.

Laura Ertimo (kirjoittaja) ja Satu Kontinen (kuvittaja)

Vesi - Kirja maailman tärkeimmästä aineesta kertoo nimensä mukaan vedestä. Kirja on todella kattava tietopaketti, jossa tieto-osuuksia keventävät luvut, joissa tutustutaan esimerkiksi muinaisten kansojen ja eri kulttuurien veteen liittyviin uskomuksiin.  Osa informaatiosta on taiteiltu sarjakuviin ja tiukkaa faktaa avaaviin kaavioihin ja grafiikoihin. Kaikki nämä eri osiot muodostavat yhdessä eheän kokonaisuuden, ja läpi kirjan juonta vie eteenpäin supersankari Aallotar, joka käy ikuista kamppailua Olomuotoprinsessan kanssa.Ertimo paljasti julkistamistilaisuudessa, että hän on itse ollut lapsuudestaan saakka todella kiinnostunut vedestä, ja nyt aikuisena maantieteilijänä ja tietokirjailijana halusi ehdottomasti tehdä tietokirjan aiheesta. Tekijät kertoivat, että jossain vaiheessa kirjan tekoprosessia heille oli tullut paniikki, kun he olivat huomanneet, että viime vuoden loppupuolella ilmestyi toinenkin lasten tietokirja samasta aiheesta. Heidän piti tehdä omaan kirjaansa nopealla päätöksella hieman muutoksia, ja näin syntyi Aallotor, tuo kirjassa monessa paikassa vaikuttava supernainen.Vesi vaikuttaa minusta selvästi sisarkirjaansa Yötä tietopainoitteisemmalta. Yhdeltä istumalta en saanut Vettä luettua, ja kirja sopiikin hyvin myös hitaaseen makusteluun. Molempia voi myös lukea valikoiden ja hypellen. Tietosisällöt onkin kätevästi jaettu neljään päälukuun: Planeetta, Luonto, Ihminen ja Sukellus, ja niistä lukija voi valita, mitä milloinkin lukee. Kirjasta selviään muun muassa, mitkä ovat veden olomuodot, mistä pilvet ja sateet syntyvät, mistä kaikkialta vettä voi löytää, miten ihminen vaikuttaa vesistöihin, millaisia olivat muinaisjärvet ja alkumeri, mihin vettä tarvitaan ja millaisia eläimiä vesistöjen syvyyksistä löytyy.

Laura Ertimo & Satu Kontinen: Vesi - Kirja maailman tärkeimmästä aineesta (Myllylahti 2017)

Vaikka Vesi ja ovat suunnattu pääosin lapsilukijoille, saa aikuinen näistä molemmista kirjoista valtavan määrän tietoa. Mikään pienten lasten tietokirja Vesi ei olekaan, sillä kirjassa asioita selitetään ihan atomi- ja molekyylitasolla asti. Tekijät kyllä onnistuvat havainnollistamaan molekyylitasonkin tietoa kuvailemaa atomit toisiinsa yhdistyviksi legopalikoiksi, ja esimerkiksi kasvien yhteyttämisestä kertovassa luvussa verrataan viherhiukkasia superhienoihin keittiöihin. Tällaisia ymmärtämistä helpottavia kielikuvia ja vertauksia Ertimo on käyttänyt paljon.

Kontisen kuvitus on tässäkin kirjassa aivan fantastista, ja tarkkasilmäinen lukija huomaa jokaisella sivulla kulkevan "punaisen" langan, joka sitoo kuvat toisiinsa. Kontinen kertoi julkistamistilaisuudessa, että kaikki kuvat ovat oikeastaan osa yhtä suurta kuvaa. -kirjassa kaikki kuvat olivat mustavalkoisia, Veden väri on tietysti sininen, ja kaikki kirjan kuvat on väritetty sinisen eri sävyillä. Osa kuvista on kyllä sellaisia, että niistä saisi ehkä paremmin selvää, mikäli väripaletti olisi ollut hieman laajempi. Näihin lukeutuvat kaaviot, valokuvat ja kartat.

Laura Ertimo & Satu Kontinen: Vesi - Kirja maailman tärkeimmästä aineesta (Myllylahti 2017)
Taiteellisimmissa kuvituskuvissa sinivalkoisuus toimii sen sijaan upeasti.

Laura Ertimo & Satu Kontinen: Vesi - Kirja maailman tärkeimmästä aineesta (Myllylahti 2017)
Vesi - Kirja maailman tärkeimmästä aineesta on kaunis tietokirja, joka yhdistelee uudella tavalla faktaa, fiktiota ja sarjakuvaa. Vaikka kyseessä on tietokirja, voisi se yhtä hyvin olla luokiteltu taidekirjaksikin - niin vahva ja omaleimainen visuaalinen ilme kirjalla on.

2 kommenttia:

  1. Aivan uskomattoman hieno kuvitus ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta Mai! Tekijäkaksikko on muuten perustanut Nuppu-merkin, jonka alla he myyvät tällä kuvituksella tehtyjä tuotteita esim. kortteja ja muistikirjoja. Ne ovat myös hurmaavia. :)

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.