Salapoliisikirjoja alakouluikäisille: Lasse Maijan etsivätoimisto

Salapoliisi- ja etsiväkirjat ovat suosittuja alakouluikäisten keskuudessa - ovat kai aina olleet. Itse luin Viisikkoa, SoS-kirjoja, Susikoira Roin tarinoita ja Kultaista salamaa, kun olin lapsi. Nykylapsille on tarjolla vaikka kuinka monta laadukasta etsiväseikkailukirjaa ja -sarjaa, ja meidänkin perheemme viisivuotias esikoinen on nyt innostunut näistä salapoliisitarinoista, joissa lapset ratkovat erilaisia arvoituksia ja jopa rikoksia. Uusin tuttavuutemme tällä saralla on Martin Widmarkin kirjoittamat Lasse Maijan etsivätoimisto -kirjat. Minä olin ajatellut, että viisivuotias on vielä liian pieni kuuntelemaan näitä kirjoja, mutta ainakin oman lapseni kohdalla taisin olla väärässä. Hän nimittäin bongasi BookBeat-palvelusta kirjan Lasse Maijan etsivätoimisto - Palokunnan arvoitus (Tammi 2015), ja halusi välttämättä kuunnella sen äänikirjana. Varoittelin, että tarina voi vielä "mennä yli hilseen", mutta annoin hänen kuunnella kyseisen kirjan, jonka kesto äänikirjana on 40 minuuttia (eli juuri sopivasti keskimmäisen lapsen päiväunien verran).

Lapsi kuunteli Palokunnan arvoituksen ja halusi saman tien ladata lisää Lasse Maija -kirjoja. Nyt hän on kuunnellut kaikki, jotka BookBeatista löytyvät, osan kahteen kertaan. Minä muistin, että kaapissani on Tammen viime kesäisestä uutuuskirjaesittelystä saatu teos Lasse Maijan etsivätoimisto - Polkypyörän arvoistus (Tammi 2016, alkuteos 2013, suom. Outi Menna), jonka on kuvittanut Helena Willis. Haimme kirjan, luimme sen lähes yhdeltä istumalta, ja niin minäkin pääsin sisään näiden hauskojen etsivätoimistokirjojen maailmaan. Kirjassa Lasse Maijan etsivätoimiston toinen jäsen Lasse osallistuu Vallilan kaupungissa järjestettävään pyöräilykilpailuun. Palkintona on 1000 euroa, mikä on innostanut Lassen treenaamaan hiki hatussa koko kesän. Hänen supervalmentajanaan on toiminut tiukkaakin tiukempi treineri Maija. Kilpailijat esitellään lukijoille nerokkaasti Vallilan sanomien artikkelissa, ja sen perusteella selviää, että Lassen pahimmat kilpailijat ovat postinkantaja Franco Pollo, selvännäkijä Tahita ja vasta hiljattain Vallilaan perheensä kanssa muuttanut Emilia-tyttö. Jokainen kilpailija on jo suunnitellut, mihin voittorahat käyttäisi.

Martin Widmark: Lasse ja Maijan etsivätoimisto - Polkupyörän arvoitus (Tammi 2016)
Kuvitus: Helena Willis

Kilpailun kulku kerrotaan kirjassa yksityiskohtaisesti, ja erittäin lukijaystävällinen on koko aukeaman kokoinen kartta, johon kilpailureitti on merkitty. Palasimme siihen useasti lukiessamme, miten kilpailu etenee, ja missä kohtaa reitin varrella ilmenee ongelmia ja kummallisia tilanteita. Sillä niitähän kyllä ilmenee! Miten Tahiti esimerkiksi pääsee Lassen edelle, vaikka Lasse ei missään vaiheessa näe Tahitin menevän hänen ohi? Tai miksi Emilia pistäytyy vessaan kesken kilpailun ja näyttää sitten saaneen kummallisesti lisävirtaa? Entä kuka viskoo kilparadan täyteen nastoja? Nuo nastat ovatkin sitten se viimeinen este, johon Lassen kilpailu näyttää tyssäävän. Hän ei kuitenkaan tyydy tappioonsa tutkimatta ensin tarkemmin, mahtoiko joku huijata... Ja niinhän siinä käy, että järjestys palkintokorokkeella vaihtuu lopussa useampaankin kertaan ennen, kun todellinen voittaja selviää.

Martin Widmark: Lasse ja Maijan etsivätoimisto - Polkupyörän arvoitus (Tammi 2016)
Kuvitus: Helena Willis

Tarina etenee mukavan vauhdikkaasti, ja viisivuotiaskin osasi esittää omia epäilyjään siitä, mitä kilpailureitin varrella on tapahtunut. Aivan loistava lisä tarinaan ovat Willisin tekemät värikuvat, sillä niitä on lähes jokaisella aukeamalla, ja yhdessä isohkon tekstin kanssa ne tekevät näistä kirjoista hyviä ensilukukirjoja myös niille lapsille, jotka ovat jo itse oppineet lukemaan. Kuvien ja ison kirjasimen ansiosta kokonaisuus pysyy kevyenä. Nämä kirjat soveltuvat luettavaksi eskarilaisista aina sinne 3. - 4.-luokkalaisille koululaisille asti.

6 kommenttia:

 1. Meilläkin meni kesä LasseMaijojen parissa, ja samaa reittiä BookBeatin kautta päädyimme myös kirjakirjoihin. Tulin itse asiassa blogiisi nyt pistäytymään, kun yritin googlailla käytettyjä kappaleita LasseMaijoista lapsille yllärilahjoiksi. (Tulos: 0)

  Meillähän on käynyt sillä tavalla, että viisivuotias on niin koukussa näihin, että päädyin sanomaan jotain, mitä en koskaan olisi uskonut itseni sanovan: voisitko laittaa sen kirjan sivuun hetkeksi... Oli kaunis kesäpäivä, mutta esikoinen ei tahtonut tulla ollenkaan ulos, koska hänellä oli äänikirja kesken. Lopulta päädyimme kompromissiin, että hän istui ulkoportaalla kuuntelemassa kirjaa loppuun samalla kun me muut pelasimme futista. He he hee! Ahmimisikää odotellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Meillä esikoinen kuuntelee näitä nyt kolmatta kertaa! :D

   Poista
 2. Minun pikku siskolla on nuo kirjat ihan mukavia. Itse oon pitänyt neiti etsivästä SOS kirjoista ja salaisuus kirjoista.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä lukuvinkistä. En ollut vielä Lasse Maijan kirjasta tietoinen. Asumme Helsingissä ja tuon kirjan paikkana Vallila olisi vielä varmasti lapsia innostava. Lapseni ovat erittäin kiinnostuneita salapoliisitarinoista ja etsivätoimistoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että oli hyödyllinen vinkki. Hakaniemen torin kupeessa liikutaan muuten Puluboi ja Poni -kirjoissa (ei ihan Vallilaa). Lisäksi on kaksiosainen kirjasarja Vallilan sankarit.

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.