Kuinka minusta tuli rohkea eli kirja tunteista ja ryhmässä toimimisesta

Tietokirjailija, neuropsykiatrinen valmentaja ja kuvataideterapeutti Mervi Juusola on kirjoittanut lastenkirjan Kuinka minusta tuli rohkea (Otava 2018, arvostelukappale), jossa tarinaosuuden lomassa lukijoille annetaan paljon tietoa tunteista ja sosiaalisissa tilanteissa toimimisesta. Kirjan kuvituksen on tehnyt Anni Nykänen.



Kuinka minusta tuli rohkea -teoksen tarkoitus on muun muassa auttaa lasta tunnistamaan omia tunteitaan, kohtaamaan vaikeita tilanteita, ratkaisemaan konflikteja, puolustamaan itseään ja asettumaan muiden asemaan. Kirjan kehyskertomuksen avulla lukija pystyy asettumaan esimerkiksi kiusatun asemaan ja toisaalta myös löytämään ratkaisuja sellaisiin tilanteisiin, joissa on ehkä itse ollut kiusattuna tai nähnyt kiusaamista.

Mervi Juusola & Anni Nykänen: Kuinka minusta tuli rohkea (Otava 2018)
Tarinan minäkertoja on ekaluokkalainen Tilda, jonka vanhemmat eroavat. Tuon ison elämänmuutoksen lisäksi Tilda ja hänen pikkuveljensä Sisu joutuvat tottumaan asumaan uudessa, isossa kaupungissa kerrostalossa, jonka pihalla leikkii paljon isoja lapsia. Tilda on ujo ja hänen on vaikea tutustua uusiin lapsiin, ja Sisu ajautuu helposti törmäyskurssille toisten kanssa. Sisarukset kohtaavatkin varsin kurjia tilanteita, kun isommat lapset pilkkaavat heidän maalaisuuttaan, tönivät ja juonittelevat.

Mervi Juusola & Anni Nykänen: Kuinka minusta tuli rohkea (Otava 2018)
Tilda yrittää koulussa tutustua muihin lapsiin, mutta se on aika vaikeaa. Hän tarkkailee muita ja yrittää miettiä, pitääkö hänen muuttua kuuluakseen porukkaan. Onneksi tyttö ymmärtää olevansa arvokas omana itsenään. Koulun kokkikerhossa Tilda tutustuu Annaan, josta hän löytää uuden sydänystävän. Nuo kaksi ovat siitä lähtien erottamattomat - tai ovat ainakin siihen asti, kunnen Anna ei enää uskalla liikkua Tildan kanssa siitä pelosta, että häntäkin aletaan pilkata.

Mervi Juusola & Anni Nykänen: Kuinka minusta tuli rohkea (Otava 2018)
Tildan tilanne tuntuu jo lukijastakin aika kestämättömältä, sillä tyttöä pilkataan, hänen syntymäpäivilleen ei tulla, ja kaiken lisäksi tämän paras ystäväkin kääntää hänelle selkänsä. Huomasin, että omatkin lapseni ahdistuivat aika kovasti tässä kohtaa kertomusta, ja toinen uhkasi jo antaa selkää Tildan kiusaajille. Tämä tunnetaitokirja siis nostaa esiin kaikenlaisia tunteita myös lukuhetkellä.

Mervi Juusola & Anni Nykänen: Kuinka minusta tuli rohkea (Otava 2018)
Tarinan lopussa kaikki kääntyy kuitenkin parhain päin, kun Tilda oppii puolustamaan itseään, keskustelee tilnateesta Annan kanssa, onnistuu sanomaan suorat sanat kiusaajilleen ja kertoo kaiken äidilleen, joka kutsuu kiusajat vanhempineen koolle. Aikuiset osaavat ratkaista tilanteen parhain päin, vaikka eräs äiti ei suostukaan näkemään mitään väärää oman lapsensa toiminnassa. Näinkin voi tosielämässäkin käydä. Kirjassa tämä yksi kiusaaja joutuu lopuksi jäämään yksin, kun muutkaan eivät sitten enää saa olla hänen kanssaan.



Luin tämän kirjan 4- ja 6-vuotiaiden lasteni kanssa. Huomasin, että tiettyjen tarinassa esiin nousevien asioiden käsitteleminen oli heille vielä haastavaa, ja vaikka tarinan Sisu-poika on omien lasteni tavoin päiväkoti-ikäinen, hänestä on vaikea hakea kosketuspintaa, sillä tarina kerrotaan Tilda-isosiskon näkökulmasta. Tilda osaa käsitellä ja eritellä tunteitaan isomman lapsen tavoin, joten olisikin ihan mielenkiintoista lukea sama tarina Sisun näkökulmasta.

Mervi Juusola & Anni Nykänen: Kuinka minusta tuli rohkea (Otava 2018)
Sanoisin, että tämä kirja tarjoaa kasvattajille välineitä tunnetaitojen opettamiseen nimenomaan alakoulun 1. - 3.-luokkalaisille lapsille. Lapsi voi toki lukea tätä kirjaa itsenäisestikin, mutta parhaiten kirja toimii kuitenkin aikuisen ja lapsen yhteisissä lukuhetkissä, sillä moni asia voi herättää lukijassa ajatuksia ja kysymyksiä, joista on hyvä heti päästä puhumaan aikuisen kanssa. Kirjassa on mukana myös tunnekortit, joiden avulla lapsi voi joko itsenäisesti tai yhdessä aikuisen kanssa oppia tunnistamaan tunteitaan.

Tämäkin aukeama sisältää erittäin tärkeää tietoa, eli lukijalle annetaan vinkkejä,
kuinka voi tutustua uusiin lapsiin.
Mervi Juusola & Anni Nykänen: Kuinka minusta tuli rohkea (Otava 2018)

Erituyisen tärkeää tietysti on, että kirjassa korostetaan sitä, ettei kiusatuksi joutuminen ole kenenkään oma vika. Jokainen meistä on omanlaisensa ja kaikilla meillä on omat vahvuutemme.

Lukijaa rohkaistaan miettimään omia vahvuuksiaan.
Mervi Juusola & Anni Nykänen: Kuinka minusta tuli rohkea (Otava 2018)

Tämän kirjan on lukenut myös Taikasaappaat-blogin Heli, jonka mietteitä kirjasta pääset lukemaan tästä linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.