Kaksi viihdyttävää lastenelokuvaa: Lasse-Maijan Etsivätoimisto ja Puluboin ja Ponin Leffa

Olen tässä parin viikon sisällä käynyt katsomassa peräti kaksi lastenelokuvaa, jotka pohjautuvat perheessämme paljon luettuihin lastenkirjoihin, Puluboin ja Ponin Leffan sekä Lasse-Maijan Etsivätoimisto -elokuvan.

Lassea esittää Frank Dorsin ja Maijan (Maja) roolissa nähdään Ester Vuori.

Viime viikon maanantaina sain käydä katsomassa ennakkoon Martin Widmarkin suosittujen Lasse-Maijan Etsivätoimisto -kirjojen pohjalta tehdyn elokuvan Lasse-Maijan Etsivätoimisto - Ensimmäinen arvoitus. Tähän näytökseen olisin saanut ottaa lapsenkin mukaan, mutta valitettavasti eskarinsa aloittanut esikoululainen oli juuri silloin tutustumassa uuteen ryhmäänsä. Niinpä en saanut kuulla lapsikatsojan mielipidettä tästä Josephine Bornebusch ohjaamasta alakouluikäisille suunnatusta salapoliisielokuvasta. Henkilökohtaisesti oletim trailerin perusteella, että elokuvassa olisi hieman enemmän vauhtia, ja nyt tuntui että tätä puolitoistatuntista elokuvaa olisi voinut hieman lyhentää, mikä olisi ehkä napakoittanut kerrontaa. Toisaalta kävin katsomassa dupatun version, eli voi olla, että huolimatta hyvistä suomalaisista ääninäyttelijöistä, ruotsinkielisessä elokuvassa olisi ollut hieman enemmän jännitettä, koska alkuperäisversiot yleensä ovat, noh parempia.



Elokuva kertoo siis nimensäkin mukaan Lassen ja Maijan ensimmäisestä yhteisestä jutusta eli arvoituksesta. Lasse on kirjaviisas koululainen, jonka suurin unelma olisi voittaa koulujen välinen Hammarabin tietokilpailu. Maija puolestaan on villisieluinen luonnonlapsi, joka on joutunut muuttamaan koulua tiuhaan. Lapset joutuvat erinäisten sattumien kautta yhteen ja todistavat, miten arvokas Hammarabin kirja varastetaan koulusta. Koska Maijasta tehdään yksi pääepäilty, päättävät Lasse ja Maija etsiä oikean syyllisen käsiinsä, sillä Vallilan kaupungin poliisi tuntuu olevan kaffella kuin opettajat välitunnilla. Kaksikko vakoilee, tutkii, poissulkee ja päättelee, - siis suorittaa taitavaa salapoliisityötä.  Lopulta epäiltyjen joukossa on enää muutama koulun opettaja, ja vaikuttaa siltä, että useimmalla heistä on jotain salattavaa. Ennen kun arvoitus ratkeaa, joutuvat Lasse ja Maija myös pohtimaan, mikä on heille tärkeintä: ystävyys vai maine ja kunnia.

Käsikirjoitus: Henrik Engström ja Mattias Grosin

Tänään vein eskarilaisemme katsomaan Puluboin ja Ponin Leffan, jonka on ohjannut Mari Rantasila. Tämä nuoren Jenni Lausin tähdittämä elokuva oli täyttä tykitystä koko 70 minuuttisen kestonsa ajan. Tykkäsin elokuvasta todella paljon, vaikka Puluboi ei ollutkaan ihan sellainen, joksi hänet olin kirjojen perusteella kuvitellut, vaikka Aapo Puusti näytteleekin mainoksia suoltavaa, pullia ahmivaa ja villejä biittejä beatboksaavaa pulua oikein mainiosti. Lausti näyttelee koulun aloittavaa Poni-tyttöä aivan loistavasti. Jokainen heppatytön ele, pukittelu, hirnahtelu ja hörähtely tuntui tulevan  täydestä sydämestä.

Käsikirjoitus: Hannamaija Matila ja Veera Salmi


Poni on siis pieni tyttö, jonka koulu on alkamassa parin viikon päästä. Poni itse on sitä mieltä, että hän ei ole tyttö laisinkaan, vaan Poni. Ja ponien ei tarvitse käydä koulua. Etenkin työtön äiti on huolissaan tekoturpaa käyttävästä tytöstään, vaikka taiteilijaisä yrittääkin vakuuttaa, että Ponilla on vain vilkas mielikuvitus. Paha kyllä perheen pihapiirissä asuu myös tulevan koulun rehtori, joka haukkuu Ponin ja tämän luovuuden lyttyyn.



Poni kohtaa (keksii) Puluboin, joka tuo hänelle turvaa ja jonka kanssa tyttö alkaa keksiä villejä suunnitelmia ja leikkejä, joiden tarkoitus on päättää hänen koulutaipaleensa ennen, kun se on kunnolla alkanutkaan. Elokuvassa seurataan, miten Poni kuitenkin kasvaa jännityksensä ja ahdistuksensa voittajaksi, ymmärtää, että koulussakin voi leikkiä (vaikka, joskus luovuudellekin on rajansa) ja ennen kaikkea opettaa myös rehtorille, että leikkiminen on sallittua. Tämä elokuva oli myös kuusivuotiaan lapseni mielestä hyvä, ja hän olikin sille jo aivan oikeaa kohderyhmää. Suosittelen lämpimästi tätä elokuvaa kaikille esikoulu- ja alakoulun alaluokkalaisille lapsille sekä heidän vanhemmilleen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.