Hurja Maija (Haluavatko kaikki tytöt leikkiä prinsessoja?)

Kirjailija Johanna Hulkko ja kuvittaja Marjo Nygård ovat tarttuneet uusimmassa yhteisessä kuvakirjassaan siihen melko sitkeään ennakkoluuloon, että kaikki tytöt haluavat pukeutua naamiaisissa ihaniksi prinsessoiksi ja pojat rohkeiksi ritareiksi, rosvoiksi tai prinsseiksi. Tämä aihe on etenkin näin Halloweenin aikaan ajankohtainen, ja olen itsekin törmännyt siihen lasteni entisessä päiväkodissa, jossa järjestettiin naamiaisten sijaan Prinsessat ja ritarit -päivä sillä ajatuksella, että tytöt pukeutuvat prinsessoiksi ja pojat ritareiksi. "Yäk", sanoin sanoin silloin ja sanon edelleen.



"Yäk!" taitaisi sanoa myös villissä Muurukaiset-ryhmässä päiväkotia käyvä Maija kirjassa Hurja Maija (Karisto 2019), kun päiväkodissa pidetään naamiaiset, ja ryhmän aikuinen Lissu pohtii tytöille ääneen: "Kukahan teistä on kaunein prinsessa". Maijasta Lissu hymyilee kuin hauki sen sanoessaan.



Maija kyllä antaa äidin pukea kotona hänet sekä parhaan ystävänsä Samuliinan prinsessoiksi, laittaa huulipunaa ja pitsihepeneitä. Prinsessa-asussa on kuitenkin vaikea hyppiä ja liikkua ja punatut huulet tuntuvat tahmeilta ja saavat Maijan näyttämään ihan pusukalalta. Maija ei tunnista tällingistä itseään ja ehdottaa Samuliinalla, että ystävykset menisivät kylpyyn pesemään itsensä puhtaiksi pakkelista. Vaahdon seassa Maija ja Samuliina pistävät pystyyn mahtavat merirosvoleikit, jossa tytöt näyttävät taivaanmerkit muun muassa möhkäkalalle ja hirmuahvenelle.



Maijaa eivät siis kiinnosta prinsessaleikit lainkaan. Hänellä on hyvä mielikuvitus, ja leikeissä uiskentelevat erilaiset keksityt kalat, ja niinpä molemmat tytöt päättävt pukeutua päiväkodin naamiaisiin merirosvoiksi. Päiväkodissa Lissu yrittää vielä kehua, kuinka hienoja merirosvoprinsessoja  Maija ja Samuliina ovat, mutta Maija korjaa topakasti: "Olen merten kauhu, hurja Maija, enkä sääli yhtäkään tulitokkoa."



Maija on ihana ja rohkea pikkutyttö, joka ei arastele sanoa, mitä ajattelee ja näyttää kiusaajilleenkin pitkää nenää. Hänen puuhistaan olemme lasteni kanssa saaneet lukea jo aiemmin kirjasta Ihana Maija. Suosittelen Hurja Maija -kirjaa paitsi kaikille lapsille - prinsseille, prinsessoille, merirosvoille, avaruussankareille, eläintekesyttäjille ja muille hahmoille - myös meille aikuisille, joista jotkut tarvitsevat hieman lempeää ajatusten tuuletusta. Annetaanhan kaikkien lasten ollaisia sellaisia kuin he haluavat sukupuoleen katsomatta? Mikäs siinä, jos tyttö haluaa olla prinsessa tai poika astronautti, mutta pidetään mielessä, että yhtä lailla tyttö voi pukeutua villiksi merirosvoksi tai ritariksi ja poika saattaa haluta olla vaikka kaunis ballerina!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.