Itsenäisyyspäivän lastekirjavalinta: Saunasankarit

Itsenäisyyspäivään sopii kirja, joka esittelee leikin ja lorujen kautta meille suomalaisille perituttua asiaa, eli saunaa ja saunakulttuuria. Kirjailija Elina Pulli on kirjoittanut tämän Saunasankarit-kirjan sekä lorutellut kirjan runsaat ja kekseliäät lorut. (Aviador Kustannus 2020, saatu kustantajalta).


Suomalaiseen sanunomiskulttuuriin tutustutaan kolmen lapsen eli Islan, Eevin ja Lucan keksimän saunaleikin avulla. Leikin aluksi lapset pohtivat, mitä kunkin saunakassiin pakataan ja kenen perheessä saunotaan nakuna ja voiko saunassa olla uikkarit päällä. Päinvastoin kuin yleensä esimerkiksi yleisissä uimahalleissa ohjeistetaan, toteaa Eevi: 

-Jokainen saa saunoa niin kuin haluaa, vaikka uikkarit päällä.

Tämä neuvo varmasti on kirjoitettu kaikkia niitä varten, joista tapa saunoa alasti tuntuu kiusalliselta, ja ehkä kirjan tekijät ovat miettineet, että olisi erikoista kuvata koko kirja täyteen nakuja lapsia. Vain yhdessä suihkukuvassa Isla seisoo nakuna, ja siinäkin hän on selin katsojaan. Muuten lapsilla on kuvissa uimapuvut päällä. Tämä valinta oli ainoa asia, joka itsestäni tuntui hieman erikoiselta, sillä veikkaan, että useimmat suomalaiset kyllä saunovat ja käyvät suihkussa alasti. Toisaalta, kirjan lapset eivät taida olla sisaruksia keskenään, ja ehkä kavereiden kanssa kuitenkin useimmiten saunotaan uikkareissa?


Oli miten oli, Saunasankarit on oikein mukava ja lämminhenkinen kirja, joka esittelee monipuolisesti paitsi saunomista itseään, myös saunomiseen liittyviä (kirjoittamattomia) sääntöjä ja sanastoa murteet huomioiden. Tuleepa yhdellä aukeamalla itse löylynhenkikin suhisemaan saunojien korviin. Se muistuttaa saunan rentouttavasta ja rauhoittavasta vaikutuksesta.

Lasten leikkiä seuraa saunatonttu, eli saunasankari, joka myös nauttii löylyistä ja lurittelee loruja, joissa kuuluvat neuvot ja niksit sekä saunasanastolla leikittely:

-Huuhtaise pois irtolika,

suihkuta, ruiskuta, pikapika.

Hiukset tai kalju vedellä kasta,

sitten löylyyn vasta.

Saunasankaria tosin harmittaa, etteivät lapset taida kunnolla kuulla sen puheita, mutta onneksi taianomainen löylynhenki tekee tontun näkyväksi leikkiville lapsille. Sen jälkeen lapsetkin ryhtyvät riimittelemään Saunasankarin tapaan:

-Löylyn heittäjä kysyvät aina,

ei kai löyöy jo liikaa paina

ylälauteilla selkää köyryy?

Jokos valmiina uuteen höyryyn?

Kun lasten saunaleikki sitten loppuu, palkitsee Saunasankari heidät ruusukkein ja nimeää Islan, Eevin ja Lucankin saunasankareiksi.


Minna Mäkipää on tehnyt kirjaan sen arvoisen iloisen kuvituksen, jossa lasten leikkisauna muuntuu oikeaksi saunaksi. Ihastelin, miten moni saunassa tarpeellinen asia kuten esimerkiksi suihku ja halot koriin on kuvissa tehty leikkiin vessapaperirullista. Myös kirjaa selaillut mieheni kehui kuvitusta hauskan näköiseksi, mutta tarkkana hän huomasi, että kiukaan turvakaiteet muuttuvat vähän kuvasta toiseen, ja yhdessä ne on piirretty vaarallisen lähelle kiuasta. :)

Pidimme lasteni kanssa Saunasankarit-kirjasta, vaikka keskimmäinen kyllä keksi yhden "miinuksen":

"Tällaiset (kirjat), missä kuvitellaan juttuja on huonoja." 

Minä: "Miksi?" 

Lapsi: "Koska nyt munkin alkoi tehdä mieli saunaan!"

Eikös tämä lausahdus kuvaa aika hyvin, millainen tunnelma ja olotila kirjan lukemisesta tulee? Kirjan päähenkilötkin alkavat suunnitella heti seuraavaa, oikeaa saunareissua.

Saunassa on suloista olla hiljaa ja rauhassa.

2 kommenttia:

  1. Ihana saunakirja. Voin käydä saunassa vaikka joka päivä. Sauna kuuluu suomalaiseen kulttuuriin, josta ihmeen vähän kirjoitetaan kirjoissa.

    Hyvää itsenäisyyspäivää ja lukuiloa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin rakastan saunomista. :) Ja aivan totta muuten, että saunomisesta on kirjoitettu todella vähän lastenkirjoja, eikä saunassa käyminen ole yleensä edes mainittuna.

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.