Miltä kuulostavat esihistorialliset pierut?

Jurassic prööt. Esihistoriallisia pieruja on kirja, jonka idea vaikuttaa samalla kertaa sekä pähkähullulta että hauskalla tavalla erilaiselta. Tämä P.U. Rippleyn kirjoittama ja Evan Palmexin kuvittama kirja (Nemo 2015, arvostelukappale kustantajalta) nimittäin esittelee esihistoriallisia hirmuliskoja totusta poikkeavalla tavalla - niiden pierujen kautta. Kirjassa historialliset mullistukset kuten mannerlaattojen liikkumiset ja dinosaurusten sukupuuttoon kuoleminen selitetään esihistoriallisilla pamauksilla ja kaasupäästöillä. Kirjailija vakuuttaa, että pierututkimus on itseassa tutkijoiden keskuudessa suuri hitti, ja Jurassic prööt on ensimmäinen pelkästään dinosaurusten takapään päästöihin keskittynyt tietokirja.Kirja esittelee yhdeksän esihistorillista lajia niiden pierutapojen kautta. Aukeaman vasemmalla sivulla on lyhyt esittelu eläimen elinympäristöstä ja ruokavaliosta, ja oikealla sivulla on keskitytty esittelemään kyseisen eläimen kaasunmuodostuksen ja lemun päästämisen syntymekanismeja sekä pieremistä eläimen saalistus- ja puolustautumiskeinona. Lisäksi jokaiseen eläinlajiin liittyy pieni ääninäyte, jonka on tarkoitus esitellä pieruääniä.

Evan Palmex on tehnyt kirjaan oikein sopivan ja humoristisen kuvituksen.

Kirjan tekstit ovat huvittavia, mutta toisaalta kirjoitetu siten, että ne voisivat olla tottakin... Ainakin osittain. Kieli tuntuukin paikoin hieman haastavalta neljävuotiaan ymmärrettäväksi, joten osa pieruhuumorista menee pieniltä lukijoilta ohi. Ajattelin, että pieruäänet ainakin kikatuttaisivat vajaa nelivuotiasta lukijaa, mutta valitettavasti ne ovat suoraan sanottuna aika huonoja. "Ei kuulosta yhtään pierulta", toteaa vajaa nelivuotias raatilainen. Tästä huolimatta kirja piti lukea ja soittaa läpi kolme kertaa peräkkäin. Lapsen suosikkiaukeamaksi muodostui yllättäen viimeinen aukeama, jossa kerrotaan dinosaurusten sukupuutosta. Lapsi innostui valtavasti siitä osuudesta, jossa totuudenmukaisesti kerrotaan meteoriiteista ja maanjäristyksistä. Nyt meidän kuulemma pitää mennä kirjastoon etsimään dinosauruskirja, jossa näistä sukupuuttoteorioista kerrotaan lisää.Jurassic prööt ei siis aivan onnistunut lunastamaan ennakko-odotuksiaan. Haluaisin kyllä lukea tämän vielä ekaluokkalaisille oppilaille, sillä voin kuvitella, että sinä joukossa voisi olla muuta kaveri, josa arvostaisi kirjan lemuavaa huumoria...

5 kommenttia:

 1. Kjeh kjeh kjeh. Ehdotan, että hilloat kirjan muutamaksi kuukaudeksi hyllylle ja otat sen taas esiin lapsen vähän kasvettua. Meillä ainakin monia vessahuumorikirjoja luettiin pitkään vakavina lähdeteoksina, kunnes lapsi vähän yli nelivuotiaana vihdoin tajusi, että tämähän on yhtä hauskaa kuin oikeatkin paukut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, täytyy siis pistää kirja hetkeksi jemmaan. Ja tosissn, voisin kuvitella, että ekaluokkalaiset tai eskarit tykkäisivät tästä. Pieruäänet vaan ovat aika huonoja.

   Poista
 2. Jopa mun kirjallisuusvadtaiset kakkarat saatas innostua tästä.

  VastaaPoista
 3. Jopa mun kirjallisuusvadtaiset kakkarat saatas innostua tästä.

  VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.