Tuonella kulkijat

Mervi Heikkilän kirjoittama Tuonella kulkijat (Haamu Kustannus 2016, arvostelukappale kustantajalta) jatkaa Heikkilän onnistuneesti aloittamaa Louhi-sarjaa. Kuten sarjan ensimmäisessä osassa Louhen liitto (Haamu Kustannus 2015) myös tässä toisesssa osassa kirjailija onnistuu taitavasti yhdistämään nykyfantasian suomalaiseen kansanperinteeseen ja mytologiaan. Kalevala on erityisen vahvasti läsnä tässä toisessa osassa, jossa seikkaillaan Turussa sekä Tuonelassa.



Kirjan päähenkilö on Roona, joka ensimmäisessä osassa saa tietää hurjia salaisuuksia syntyperästään ja koko olemassa olevasta maailmasta. Roona opettelee tuntemaan biologisia vanhempiaan, jotka kuuluvat Vanhoihin - heidän tehtävänään on suojella Louhen karjaa ja maita. Samaan aikaan, kun Roona tutustuu itseensä ja taustaansa hän yrittää myös elää tavallisen teinitytön elämää, johon kuuluvat seurustelu ja sen mukanaan tuomat haasteet.

Tässä sarjan toisessa osassa Roona matkustaa Turkuun tapaamaan isäänsä Eerikki Puujumalaa, mutta havaitsee heti kaupunkiin saavuttuaan, että ilmassa leijuu jotain uhkaavaa. Hän huomaa isänsä kadonneen eikä tämän tarkoin varjelemaan Louhen liittoakaan löydy mistään. Roona ryhtyy selvittämään isänsä ja Louhen liiton katoamista apunaan yllättäen paikalle ilmestynyt nuori Sampsa, joka tuntuu tietävän kovin paljon Vanhoista, Louhesta ja näiden solmimasta liitosta. Nuorten etsintäretki vie heidän keskiaikaisen Turun salaisiin käytäviin sekä paikkaan, jonne elävillä ei ole yleensä asiaa - Tuonelaan. Yllättäen myös Roonan uudella poikaystävällä näyttää olevan tapahtumien selvittämisessä suurempi rooli kuin Roona olisi etukäteen osannut arvatakaan.

Minä pidin Louhen liitosta, mutta taidan pitää vielä enemmän tästä toisesta osasta Tuonella kulkijoista. Suvi Karin luoma kannen kuva on yksinkertaisen tyylikäs, ja kirjan nimi on todella onnistunut. Toivottavasti mahdollisimman moni yläkouluikäinen löytää Louhi-sarjan, ja etenkin toivon, että yläkoulun äidinkielen opettajat ottavat kirjat omakseen ja osaksi opetustaan. Haamu Kustannus tarjoaa tähänkin kirjaan materiaalipaketin (klikkaa tästä), jonka on laatinut äidinkielen opettaja Jaana Ala-Huissi (FM).

4 kommenttia:

  1. Minkä ikäisille nuorille nämä on suunnattu? Noin suunnilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii ehkä parhaiten yläkouluiläisille (13-16v.). Kyllä varmasti 5.-6.-luokkalaisetkin voisivat tykätä, eikä tekstikään ole liian vaikeaa, mutta opena suosittelusin yläkoulussa. Roona miettii kirjassa seurustelujuttuja ja "kuinka pitkälle on valmis menemään", eli open roolissa rajaisin siksi alakoulun pois.

      Poista
  2. Olen ilahtunut siitä, miten kivasti Heikkilä yhdistää kansanperinnettä ja nykymaailmaa. Yläkouluikäisten tosiaan toivoisi kirjan löytävän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, yhdistelmä on onnistunut ja uskoakseni myös nuoria kiehtova. :)

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.