Väritettäviä runokirjoja lapsille: Neppari - Runoseikkailu sekä Lystisaaren kesä

"On löydetty uusi planeetta
             Neptunuksen takaa
tutkijatkaan eivät tiedä
                      mikä siellä makaa...

Ihmiskunta odottaa
     jännitystään patoaa:
mitä siellä on?"

Näin mielikuvitusta kutkuttavasti alkaa Räisä Jäntin runomuotoon kirjoittama kirja Neppari - Runoseikkailu (Sanasto 2017). Kirja on suunnattu lapsille, ja siksi kirjailija lähestyi minua kysyen, haluanko lasten kanssa tutustua Neppariin, kirjaan, jossa tarina etenee runotellen ja jonka kuvia lapsi saa itse värittää ja piirtää niitä lisää. Kysyin viisivuotiaalta, kiinnostaako runomuotoon kirjoitettu avaruusseikkailu häntä, ja totta kai lasta kiinnosti! 

Kannen kuvan punaiselta näyttävä alus on oikeasti kiiltävän kultainen,
mikä aiheutti lapsissa ihastuksen huokailuja.

Runomuoto ei ole kaikkein helpoin kerronnan muoto, ja aluksi epäilin, jaksaako meidän esikoisemme oikeasti kuunnella koko kirjan, jossa sivujakin oli yli 70. Kuvia ei ole kovin paljon, sillä kirjan tekijöillä on ollut hauska ajatus, että lapset saavat itse kuvittaa kirjaa haluamallaan tavalla. Kirjassa jo olevat kuvat ovat ääriviivakuvia, jotka on tehnyt kuvittaja Katja Ihonen. Niitä olisi voinut olla jokunen lisääkin.

Katja Ihosen kuvitusta Raisa Jäntin runoilemassa kirjassa Neppati - runoseikkailu 
(Sanasto 2017)

Epäilin kuitenkin turhaan avarusseikkailun vetovoimaa, sillä lapsemme istui kuin nakutettu kainalossani kuuntelemassa, miten Pippuri-nimisen astronautti-keksijän organisoima retkikunta lähtee ottamaan selvää, mitä tuolta kaukaiselta planeetalta löytyy. Välillä ehdotin, josko pidettäisiin tauko, mutta lapsi vaati: "Eiku jatka!"

Pippurin retkikunta koostuu 87-vuotiaasta Annestinista, hänen kelatisesta Sir-kissastaan, säntillisestä herra Y:stä, kaukaiselta planeetalta kotoisin olevasta Domista ja tietysti Pippurista itsestään. Koska matka Neptunuksen taakse on pitkä, pitää avaruusseikkailijoiden keksiä erilaisia huvituksia sen aikana. Pippuri esittelee keksintöjään, Annestin tekee käsitöitä, kaikki juovat paljon teetä, pelaavat korttia ja käyvät toki myös avaruuskävelyllä. Lopulta seikkailijat saapuvat kaukaiselle planeetalle, ja kohtaavat siellä uuden, oudon kansan, joka onneksi osoittautuu ystävälliseksi. Heidänkin joukostaan löytyy seikkailuhenkisiä olentoja, ja lopulta käykin niin, että paluumatkalle lähtee hieman erilainen kokoonpano kuin se, joka oli alunperin matkannut halki avaruuden...

Nepparin keittiö viisivuotiaan taiteilemana.

On hauska idea, että kirjaan saa itse luoda kuvituksen, ja itseasiassa kehittää myös luentunymmärrystä/ kuullunymmärrystä, että piirtää kuvaa tarinan pohjalta. Se inspiroi lastamme, joka halusi, että luen sivun aina uudestaan, jotta hän voisi piirtää siihen sopivan kuvan. 



Nepparin kanssa hyvin samankaltainen idea on niin ikään runomuotoon kirjoitetussa lasten runokirjassa Lystisaaren kesä (S&S, arvostelukappale), jonka on kirjoittanut Heikki Niska ja kuvittanut Hannamari Ruohonen. Myös Lystisaaren kesä on kirja, jonka kuvat lapsi saa itse värittää. Tässä pidin erityisesti siitä, että Ruohosen hauskoja ja mielikuvituksekkaita kuvia on runsaasti, sillä kuvat tukevat tekstin ymmärtämistä, sillä kuten jo aiemmin totesin, runomuoto voi olla haastava lapselle. 

Hannamari Ruohosen kuvitusta kolmevuotiaan värittämänä kirjassa Lystisaaren kesä
(S&S 2017)

Lystisaaren kesästä tykkäsimme kovasti lasten kanssa, ja sitä tahtoi kuunnella ja värittää myös kolmevuotias keskimmäisemme. Tulipa viisi- ja kolmevuotiaalle oikein riitaakin siitä, kumman vuoro nyt on. Ja tietysti vanhempaa lasta ärsytti, kun pikkusisarus väritti "ihan väärin"!



Kirjassa Siiri ja Ville matkustavat kesän alussa mummolaan Lystisaareen, jossa he viettävät aivan ihanan ja ihmeellisen kesän soudellen, marjastaen, retkeillen, uiden ja samoillen saaren luonnossa. Myös isä ja äiti tulevat viettämään juhannusta suloiseen suvisaareen. Lapset tapaavat saarella sen satumaisia asukkaita peikosta keijuihin ja näkistä haltijaan. Syksyn tullen lasten on aika lähteä kotiin, mutta he saavat palata Lystisaareen taas jouluksi. Silloin lapset muistelevat Lystisaaressa viettämäänsä kesää ja kaikkia saaren asukkaita.

Heikki Niska & Hannamari Ruohonen: Lystisaaren kesä (S&S 2017)


4 kommenttia:

  1. Kiva lukea teidän hauskoista touhuistanne ❤️Taas yksi mahtavan ihana lastenkirja, voi että. Tykkään riimeistä ja väritysidea toimii teillä hienosti näemmä. Teidän lapset ovat hyvän kirjallisuuden suurkuluttajia 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita! <3 Nämä kirjat toimivat kivatsi myös aikuislukijalle. Värittäminen on aika rentouttavaa puuhaa. :)

      Poista
  2. Ihana tuo Ruohosen kuvitus <3!

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.