Eka- ja tokaluokkalaisten suosikkikirjat, osa2

Edellisessä postauksessa kirjoitin, millaisia kirjoja aloittelevat lukijat ovat omassa luokassani tykänneet lukea. Kun helppolukuiset kirjat on luettu ja tuntuvat lapsesta liian helpoilta (eli hän lukee ne hyvin nopeasti), on aika siirtyä astetta haastavampiin kirjoihin. Osalle oppilaistani tämä vaihe tuntui hastavalta; kaikki Lukupalat ja Luku avain -sarjan kirjat oli luettu, mutta oikein mikään muu kirja ei kiinnostanut...



Sitten eräs oppilas alkoi lukea hänelle tarjoamaani Dav Pilkeyn kirjoittaman ja kuvittaman romaania Kapteeni Kalsari seikkailee (Tammi). Tästä alkoi etenkin poikaoppilaiden keskuudessa pienimuotoinen Kapteeni Kalsari -buumi. Olen ollut suorastaan hätää kärsimässä, kun viisi poikaa on ollut kerralla vaatimassa luettavaksi Kapteeni Kalsaria, jota luokassani on tällä hetkellä tasan kaksi kappaletta - kaikki muut ovat koko ajan lainattuja jopa lähikirjastosta. Jostain syystä tämä runsaasti huumorilla kuorrutettu kertomus Ernosta ja Huukosta sekä näiden piirtämästä kalsarihousuisesta sarjakuvasankarista tuntuu vetoavan hyvin monen ikäisiin lapsiin. Näitä kirjoja lukevat nimittäin myös isommat alakoululaiset.

Luulen, että osa kirjojen viehätystä on hauska kuvitus, lukijoiden ikäiset päähenkilöt, huumori sekä sarjakuvan ja tekstin vuorottelu. Näissä kirjoissa vauhtia riittää. Mikäli lapsi tykkää sarkakuvista, muttei vielä jaksa kovin pitkää tekstiä lukea, hänen kannattaa lukea ensin Dav Pilkeyn kirjoittamat Koiramies-kirjat. Näissä kirjoissa sarjakuvat ovat värikuvitettu ja yhtä kreisejä kuin Kapteeni Kalsareissa. Nämä olivat kirjoja, joista oma ekaluokkalaiseni innostui. Tuntui suorastaan lottovoitolta, kun hän koulupäivän jälkeen vetäytyi omaehtoisesti sohvannurkkaan lukemaan ja ensimmäisen osan lukettuaan suorastaan pyysi päästä kirjastoon lainaamaan sarjan toisen osan!



Huumorikirjat ovat muutenkin kovasti suosiossa, sillä eräs pienimuotoiseksi hitiksi noussut kirja on niin ikään sarjakuvamaisuutta hyödyntävä Elise Gravelin kirjoittama ja kuvittama Olga ja haiseva olio ulkoavaruudesta (WSOY 2019). Eräs tyttöoppilaani bongasi tämän kirjan, kun loistava kirjastonhoitajamme vinkkasi tästä koulun kirjavinkkauksessa, ja innostui kovasti. Kyseinen oppilas ei ole aikaisemmin juuri valinnut vapaa-aikanaa tekemiseksi lukemista, mutta Olga kukutti hänet täysin. Saan jokaisen lukutunnin jälkeen kuulla, mitä hauskaa kirjassa on nyt tapahtunut. Tytön paras ystävä tuli myös juuri kertomaan, että HÄN saa sitten lukea Olgan seuraavaksi! Myös eräs viidesluokkalainen tyttö lukee tätä kirjaa, ja kehui sitä minulle yhtä vuolaasti kuin oma tokaluokkalaiseni. Toivon totisesti, että tämä kirja saa jatkoa ja pian!



Samassa kirjavinkkaustilaisuudessa oppilaani löysivät ja lainasivat myös Elias ja Agnes Våhlundin kirjoittaman ja kuvittaman ohuehkon kirjan Käsikirja supersankareille (S&S 2019). Kirjassa koulukiusattu tyttö löytää kirjastosta hylätyn kirjan, joka kertoo, kuinka voi tulla supersankariksi. Tyttö alkaa harjoitella hakerasti ja löytää kuin löytääkin itsestään supersankarin kyvyt. Tässä kirjassa on isot värikkäät kuvat ja lyhyehköt tekstiosuuden, eli tietynlaista sarjakuvamaisuutta löytyy myös tästä. Oma ekaluokkalaiseni tykkäsi, kun luin tämän hänelle ääneen ja oppilaani lukevat tätä nyt itse. Sarjasta ilmestyi juuri toinen osa ja kolmas on tulossa. Kirjasarjat ovat mahtavia, koska yhden hyvän kirjan luettuaan, oppilaat pyytävät heti toista. Silloin on hyvä, jos voin suositella heille saman sarjan muita teoksia.

Eräs oppilaani, jonka lukutaito oli jo ekaluokalla oikein hyvä, toi luokkaan lahjaksi saamansa Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjan (WSOY). Tämän jälkeen kolme muuta oppilasta halusi myös lukea Neropatin päiväkirjoja. Tämä kyllä osoittaa, miten esimerkin voi oma suuri. Kun oppilaat löytävät hyvää ja mieleistä luettavaa, he suosittelevat sitä myös muille.

Viime vuonna näitä Neropatin päiväkirjoja muille oppilaille halusi suositella myös eräs neljäsluokkalainen oppilas, kun teimme kirjavinkkausvideoita oppilaille näytettäväksi. Näissä kirjoissa sekä minun oppilaani että tuo neljäsluokkalainen oppilas nimesi parhaaksi jutuksi hauskuuden. Toinen kirja, joka nausi kirjavinkkausvideoita tehdessä esiin, oli kaksikon Tanaka & Fukasawa kirjoittama Mestarietsivät Peppunen -kirja (Nemo). Tässä kirjassa peppunaamainen (!) etsivä ratkaisee rikoksia. Tätä kirjaa suosittelivat viidesluokkalaiset oppilaat, jonka jälkeen sen halusivat lukea omat silloin ekaluokkalaiset oppilaani ja jonka nyt kirjastosta lainasi ekaluokkalainen lapseni pulpettikirjakseen. Jälleen kerran se on se kreisi huumori, joka oppilaita viehättää. Myös Sininen keskitie -blogin Bleuen lapset olivat ihastuneet tähän kirjaan.



Aloitimme oppilaideni kanssa juuri lukuhaasteen "Lue 500 minuuttia hiihtolomaan mennessä", ja sitä varten jokaisen oppilaan piti lainata koulun kirjastosta yksi kirja. Muutaman oppilaan oli kertakaikkiaan vaikea löytää itseään kiinnostava kirja. Yksi heistä kaipaa jännitystä, muttei innostunut mistään tarjoamistani salapoliisikirjoista. Hänelle eivät käyneet LasseMaijan Etsivätoimistokirjat, joista yleensä oppilaat ovat tykänneet, eivät Geoetsivät-kirjat eikä Henkka ja Kivimutka -teokset. Sitten tarjosin hänelle tulevaisuuteen sijoittuvaa kirjasarjaa Kepler 62 (WSOY), ja se sytytti oppilaassa mielenkiinnon. Hiljattain kuulin hänen intoilevan tästä kirjasta myös luokassamme silloin tällöin piipahtavalle resurssiopelle.



Pari tyttöoppilasta, jotka arpoivat pitkään, mitä voisivat lukea, valitsivat lopulta Tuula Kallioniemen kirjoittamat Karoliina-kirjat. Näissä kirjoissa hyväsydäminen mutta toisinaan aika levoton Karoliina-tyttö kasvaa eskarilaisesta koululaiseksi ja joutuu kavereidensa Linin ja Paskerin (siis Kasperin) kanssa yhteen jos toiseenkin seikkailuun. Myös Karoliina-kirjoissa on huumoria, vaikkei yhtä "räväkkää" kuin Kapteeni Kalsareissa, Olgassa tai Koiramiehessä.

Tällaisista kirjoista meidän luokassamme ollaan nyt innostuneita. Onko joukossa tuttuja hittejä tai keksitkö, mitä muita kirjoja voisit luokalleni suositella?

2 kommenttia:

  1. Meidän tokaluokkalainen poika lukee näitä kaikkia innolla (Kapteeni Kalsari on tänä syksynä isoin juttu, jota katsotaan tv-sarjana myös, mutta piti muuten myös Olgasta kovasti!), mutta vielä on yksi uusi sarja, joka sopii pojille ja tytöille: Johanna Venhon Opossumi-sarja. Poika kuunteli sarjan kaksi osaa lomalla ensin äänikirjoina ja luki ne vielä kirjoina loman jälkeen perään, kun opossumi nauratti niin kovasti. Lisäksi oli kovin ylpeä, kun luki ne itse, vaikka on paljon tekstiä (kuviakin kyllä), eli lasketaan jo lastenromaaneiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitsi, olen jo kolme kommenttia yrittänyt tähän vastaukseksi jättää, mutta jostain syystä blogger kenkkuilee. Pahoittelut!

      Olemme juuri lukeneet ekaluokkalaisen kanssa Opossumi-sarjan toisen osan. Teimme hieman tyhmästi, kun aloitimme suoraan kakkososasta, ja herki kesti päästä kärryille. Hauska kirja oli kuitenkin, ja kaveruuspohdinta mielestäni erityisen hyvää.

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.