Lapsille kirjoitetussa kirjassa tutkitaan syöpää

 ”Uteliaat oppivat tutkivat syöpää” on Henna Aunon kirjoittama ja Piia Kedon kuvittama tarinallinen tietokirja syövästä. Kirjassa Utun äidillä todetaan rintasyöpä, mistä lapsi kertoo murheissaan ja huolissaan ystävilleen. Nämä keksivät hyvin käytännönläheisen tavan auttaa ystäväänsä, eli he päättävät perustaa tutkimusryhmän ”Uteliaat oppijat”, joka alkaa selvittää, mistä syöpä syntyy, miten se vaikuttaa, miten sitä hoidetaan ja miten siitä parannutaan. Lapset haastattelevat Utun äitiä ja tämän lääkäriä, he seuraavat hoitoja ja etsivät aktiivisesti tietoa. Lopuksi lapset kokoavat tietonsa esitelmäksi niin, että luokan muutkin lapset oppivat ja saavat kysella syövästä.



Kirjassa vaikeaa aihetta on käsitelty alakouluikäisille lapselle ymmärrettävällä tavalla. Tarinan lisäksi mukana on myös faktaosuuksia, ja syöpään liittyvistä ikävistäkin asioista puhutaan suoraan, muttei pelottavasti. Lopussa mainitaan, että joskus syöpään voi kuolla. Tarina on kerrottu Utun kautta, ja lapsi kokee itsensä tietysti välillä surulliseksi. Testissä muistutetaankin, että ikävä olo on normaalia ja siitä on hyvä puhua aikuisen kanssa. Utun äidin uupumus käy myös hyvin ilmi, mutta hänen vaikeita tunteitaan ei tarinassa oikeastaan esitetä, mikä onkin varmasti hyvä ratkaisu. Tämä kirja tarjoaa paitsi tietoa myös vertaistukea niille lapsille, joiden perheenjäsen sairastuu, eikä silloin ole tarpeen kuormittaa lasta lisää aikuisen tunteilla.





Kirjan ote on tieteellinen, selkeä ja kuitenkin lämminhenkinen. Arvasin jo ennen lopun infotekstin lukemista, että kirjailijalla on omakohtainen kokemus syövästä. Keto on mielestäni oiva valinta tämän kirjan kuvittajaksi, sillä sillä hänen pelkistetyn graafiset kuvituksensa ovat tietokirjaan sopivan selkeitä, eivätkä liian tunteellisia. Tekstiä tässä kirjassa on aika paljon.


1 kommentti:

  1. Kiitos kirja-arviostasi Kia! Terveisin kirjailija Auno

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.