Sinusta tulee isoveli (Kun perheeseen tulee uusi vauva)

David Bedfordin kirjoittama (suom. Päivi Rekiaro) ja Susie Poolen kuvittama Sinusta tulee isoveli (Gummerus 2015, arvostelukappale kustantajalta) on pienelle leikki-ikäiselle sopiva kirja isoveljeksi tulosta.
Kirja lähestyy uuden sisaruksen syntymää hyvin käytännönläheisellä tasolla, eli tarinassa kerrotaan, mitä vauvat tekevät ja mitä ne eivät vielä osaa tehdä. Ensin kirjassa kerrotaan eskoiselle, että hänestä tulee pian isoveli ja lisätään vielä pirteä kommentti: "Hurraa! Eikö olekin kivaa?" Sen jälkeen vanhemmat selittävät, miten vauvat pitävät isoveljistään ja kaikesta, mitä nämä tekevät.
Kuitenkin tämän jälkeen tulevalle isoveljelle annetaan muutama varoittava sana: Vauvat voivat haista, ne saattavat tukistaa ja vievät osan vanhempien ajasta. Kuitenkin - kaikesta huolimatta - kunhan isoveli vaan muistaa opettaa vauvaa, olla sille ystävällinen, avulias ja olla vauvan paras kaveri, siitä tulee mitä mainioin leikkikaveri isoveljelle.
Kirjan rakenne tuo mieleen tehokkaan hampurilaispalautteen, jossa ensin kerrotaan jotain positiivista, sitten mainitaan muutama parannusehdotus, ja lopuksi palataan niihin hyviin ominaisuuksiin. Sinusta tulee isoveli noudattaa hyvin samaa kaavaa, ja vaikka kirjassa kerrotaankin, että vauva tuo tullessaan vähemmän kivoja asioita, on pikkusisaruksen syntymä kuitenkin loppujen lopuksi hyvä juttu. Tulevalle isoveljelle annetaan käytännön neuvoja, miten vauvaan kannattaa suhtautua ja opetetaan myös kärsivällisyyttä; Vauva on vielä pieni, eikä juuri osaa mitään, mutta oppii kyllä koko ajan.Kuvituksessa keskiössä ovat henkilöt, ja osa taustoista on jätetty tarkoituksella mustavalkoisiksi. Onnistunut ratkaisu on mielestäni se, että kuvissa esiintyy erinäköisiä vauvoja, vanhempia ja isoveljiä. Se viestittää, että kirjan kuuntelijan lisäksi moni muukin lapsi on ollut saman tilanteen edessä, ja lisää samastumispintaa. Meillä ainakin esikoinen oli riemuissaan löytäessään kuvien lasten joukosta itsensä ja pikkusisaruksensa näköisiä sisaruskaksikoita.

Tämän kirjan olisin mielelläni lukeut esikoiselle odottaessamme, kun odotimme kuopuksen syntymää. Esikoinen oli silloin noin parivuotias, eli juuri sopivan ikäinen kiinnostuakseen tästä kirjasta. Sinusta tulee isoveli on tarpeeksi ytimekäs, jotta pieni leikki-ikäinen ymmrtää ja pystyy seuramaan kirjan tarinaa. Esittelemistäni uuden vauvan tuloon valmistelevista kirjoista tämä sopii parhaiten pienimmille lapsille. Kirjalle on ilmestynyt myös pari: Sinusta tulee isosisko (Gummerus 2015).


3 kommenttia:

 1. Aika monesti isompi sisarus on taapero kun toinen vauva tulee. Katsoin tätä kirjaa netissä että jospa tästä olisi noille pikkuisille sopiva kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ja heidän kanssa kannattaa tietysti aloittaa kirjoista, joissa asiat on selitetty vähän yksinkertaisemmin ja suoraviivaisemmin. Tämä kirja onnistuu siinä.

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.