Satuja ja sanataidetta: Maami mustikka

Kirjailija Eppu Nuotio, sanataideopettaja Maami Snellman ja kuvittaja Sanna Pelliccioni ovat tehneet yhdessä satukirjan Maami mustikka. Satuja ja satutehtäviä (Bazar Kustannus 2015, saatu kustantajalta), joka sisältää satujen lisäksi lukuisia sanataide- ja askartelutehtäviä sekä pieniä toiminnallisia tehtäviä. Näiden tehtävien avulla aikuinen ja lapsi voivat yhdessä jatkaa satujen käsittelyä ja syventää siten satukokemusta. Lapsi pääsee sukeltamaan syvemmälle sadun maailmaan, ja jatkamaan tarinaa omien töidensä kautta.Kirjan sadut seuraavat vuoden kiertokulkua, eli jokainen seitsemästä sadusta ne linkittyy johonkin vuodenaikaan. Satuja voi hyvin lukea eri järjestyksessä, kun mihin ne on kirjaan sijoitettu, sillä jokainen kirjan saduista on oma itsenäinen tarinansa. Jokaiseen tarinaan liittyy runsaasti tehtäviä, joista lapsen huoltaja, opettaja, lastentarhanopettaja tai muu aikuinen voi valita kuhunkin hetkeen ja lapsen ikätasoon sopivat tehtävät. Erityisesti pidän kirjan sanataidetehtävistä, jotka tukevat pienen lapsen lukemaan oppimista ja tarjoavat hänelle mahdollisuuden käyttää mielikuvitustaan ja kirjoittaa omaa luovaa tekstiään. Tehtävät ovat kekseliäitä ja monipuolisia, ja kuten tekijät lupaavat, niitä on helppo muokata lapsen ikään ja taitotasoon sopiviksi. Sadut soveltuvat hyvin luettavaksi leikki-ikäisten ja alakoulun alaluokkalaisten kanssa.Meillä esimerkiksi oli luokassamme alkusyksyllä ensin metsä-teema ja sen jälkeen siirryimme syksyn satoa -teemaan. Kirjan nimikkosatu Maami mustikka sopi näihin kahteen teemaan erinomaisesti, ja luin sen oppilaille ääneen luokassa. Sen jälkeen teimme tehtävän, jossa lasten piti keksi, millaista unta Maami mustikassa näki. Ekaluokkalaiset ovat vielä tässä vaiheessa vuotta hyvin eritasoisia kirjoittajia, joten osa piirsi unen, osa kirjoitti ja osa ehti tehdä molemmat. Sen jälkeen halukkaat saivat vielä kertoa muille ääneen keksimästään unesta. Lapset olivat tehtävästä innoissaan. Seuraavaksi tulen lukemaan sadun Tiina-Liina Tuiskusta ja teemme tehtävän, jossa pitää keksiä ja kirjoittaa talven resepti.

Maami mustikassa tehtävät on laadittu huolella, ja ne muodostavat kuvien ja tarinoiden kanssa toimivan  kokonaisuuden. Tämä tosiaan on sanataidekasvatusta ja lapsen luovaa ilmaisua tukeva satukirja, jossa tehtävät ovat samanarvoisessa asemassa kuvien ja tarinoiden kanssa.

4 kommenttia:

 1. Valtavan monipuolinen teos näemmä ! Kannatan toiminnallisuutta ja luovuutta kasvatuksessa,
  sekä sitä että oppisen tulee olla hauskaa. Eikö muuten olekin hassua kun suomeksi mennään
  mustikkaan - ihan niinkuin menisimme sinne sisään ja tulisimme sinisiksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa Maami mustikka -sadussa leikitelläänkin juuri tuolla ajatuksessa, että Maami menee mustikkaan. ;)

   Poista
 2. Ostin tän Kirjamessuilta jokseenkin heräteostoksena ja nyt ohimennen tutustuttuani näyttää lupaavalta.
  Sadut sopivat jo ihan pienelle, monissa on myös aikuista herättelevä taso, ja kirja varmasti kestää aikaa kaikkien tehtävien ja askarteluideoidensa kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi antaa kirjasta yksinkertaisemman vaikutelma kuin mitä se todellisuudessa on. Toivottavasti tykkäätte siitä! Minusta on ihana idea, että kirja tarjoaa vanhemmille ja lapsille puuhasteluideoita.

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.