Kohta on taas Helsingin Kirjamessujen aika

Helsingin Kirjamessut järjestetään Messukeskuksessa 24.10. - 27.10.24, ja itse olen menossa paikalle somevaikuttajapassilla ainakin perjantaina. Minä tosin joudun  saan ottaa tänä vuonna mukaan omien lasteni lisäksi myös lapseni ystävän, sillä he aikovat mennä tekemään Aku Ankka -löytöjä antikvariaattiosastojen puolelle. <3 Tämä kuitenkin tarkoittaa, että joudun hieman sumplimaan, miten itse pääsen kuuntelemaan ohjelmia, kun kaksi nuorinta lasta kulkee käsipuolissani. Yritän tästä syystä saada järkättyä niin, että pääsisin itsekseni messuille myös torstaina töiden jälkeen ja ehkä vielä lauantaina aamupäivällä. 


Siksipä keskityn erityisesti tarkastelemaan noiden ajankohtien tarjontaa tässä postauksessa. Lisäksi olen tietysti kiinnostunut siitä, millaista ohjelmaa lapsille ja lapsiperheille tarjotaan, ja millaiseksi Lastenalue tänä vuonna rakennetaan. Viime vuoteen verrattuna parannusta ainakin näyttää olevan lasten alueen sijoittaminen jälleen messuhallin reunalle rauhattomamman keskiosan sijaan.



Lastenalueen teemaksi on valittu tänä vuonna avaruus, mikä näkyy ohjelmassa, lapsille suunnatuissa aktiviteeteissa ja alueen lavastuksissa. Ohjelmaan kuuluu esimerkiksi Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan järjestämät planetaarioesitykset. Maksuttomia planetaarionäytöksiä järjestetään torstaina ja perjantaina klo 17 ja viikonloppuna  klo 11, 12, 13, 14 ja 15. Yleisönäytöksiin ilmoittaudutaan etukäteen Ursan verkkosivuilla. Lapset voivat myös lähteä seikkailemaan Tähtipolulle, joka kiertää läpi niiden osastojen, jotka tarjoavat erityistä ohjelmaa lapsille. 

Lasten ohjelmalle on varattu kolme lavaa, joista Busholmen-lavalla esitetään ruotsinkielistä ohjelmaa. Toukola-lava on tarkoitettu erilaisille aktiviteeteille, työpajoille ja askartelulle, ja Kumpula-lavalla on kirjaesittelyjä, musiikkia ja visailuja. Sunnuntaina klo 12.00 hallin 6 rappusilta alkaa hahmoparaati, joka suuntaa lastenalueelle. Siellä lastenkirjallisuudesta tunnettuja hahmoja pääsee tapaamaan klo 12.30. Lisäksi lapset voivat käydä lukemassa lukukoiralle ja lainaamassa ja lukemassa kirjoja Stoori-lastenkirja-autossa.

Jos pääsisin itse paikalle torstaina jo aamupäivällä, menisin ehdottomasti kuuntelemaan Kumpula lavalle, kun Yle Mixin toimittajat kertovat, kuinka yhdistetään toimittaminen ja tubettaminen. Tätä ohjelmaa myös nelosluokkalainen lapseni olisi halunnut kuunnella, sillä hän seuraa itse Yle Mixin uutisia. Lisäksi kävisin ainakin Toukola-lavalla suunnittelemassa oman heppakirjan (klo 11.00), tutustumassa aurinkokunnan pienoismalliin (klo 13.00) ja testaamassa, mikä olisi minun värivoimani (klo 14.00). Nyt kuitenkin elättelen toivoa, että ehtisin kuulemaan edes illan vanhemmille suunnatut ohjelmat, eli Täysillä tyttö (Kumpula klo 18.00) ja Poikkeukselliset pojat: sukupuolinormeja haastava lastenkirjallisuus (Kumpula 18.30).



Jos saisin viedä oppilaani perjantaina messuille, veisin heidät kuuntelemaan HS Lasten Uutisten ohjelmaa Näin uutinen syntyy (Kumpula 11.30), jossa toimittajat kertovat lapsille medialukutaidosta. Toinen oppilaiden kanssa koettava, kiinnostava ohjelma olisi varmasti Toukola lavalla klo 12.00 alkava Ursan ohjelma Kysy mitä vain avaruudesta.

Näiden lisäksi mielenkiintoiselta ohjelmilta vaikuttavat muun muassa Maailman pahimmat paikat (Kumpula klo 14.30), jossa koululuokka haastattelee maailman pahimmista paikoista kirjan kirjoittanutta Jani Kaaroa sekä Livekuvitus: usvalaakson aarre (Kumpula 15.30), jossa Lauri Hirvonen kuvittaa tarinaa samalla, kun sitä luetaan ääneen.

Illan viimeiset lastenalueen ohjelmat on suunnattu aikuisille, ja yritän kyllä päästä seuraamaan keskustelua Saako pahan peikon tapppaa? - Oikeus ja kohtuus Topeliuksen saduissa (Kumpula klo 17.30) sekä Yhteisten lukuhetkien merkitys lasten koulupolkuun (Kumpula klo 18.00).



Ylläolevien ohjelmien lisäksi poimin torstailta ja perjantailta seuraavat itselleni muistiin:

Torstai

  • Läpimeno (Nelly-Juulia Kärkkäinen ja Birgitta Oksanen, 15.30 Esplanadi)
  • Kaksin (Mili Bunda, haast. Katriina järvinen, 15.30 Vallisaari)
  • Lasse-Maijan etsivätoimisto (Martin Widmark, Esplanadi 16.30)
  • Saakelin hyvistä kirjoista mainioiksi selkoversioiksi (Mikko With, Sanna-Leena Knuuttila, Kallio 16.30)

Perjantai
  • Kalman karamellit ja muita keskiajan murhatapauksia (Hannele Klemettilä, Suomenlinna 14.30)
  • Tuntematon sotilas 70v. ja Tulikettu (Helena Immonen, Tuomas Kyro, Jenni Haukio, Senaatintori 16.30)
  • Kunpa saisin hänen elämänsä - Venny Soldan-Brofeld ja Helene Schjerfbeck (Riitta Konttinen, haast. Suvi Ahola (Töölö 16.00)
  • Naisia vallan kulisseissa - Antiikin Rooman ensimmäisen keisaridynastian naisia & Suomen kuningattaret (Marja-Leena Hänninen, Satu Jaatinen, Suomenlinna 16.00)
  • Koulu ja eriarvoisuus (Sonja Kosunen, Marja Peltola, haast. Laura Friman, Hakaniemi 17.00)
  • Te olette liian nuoria (Maria Mustaranta, Kallio 17.00)
  • Sotalasten monet elämät (Tuomas Laina-Frigren, Lonna 17.00)

Kun katson yllä olevia aikatauluja, huomaan, että minun pitäisi taas pystyä jakautumaan useaksi henkiläksi samaan aikaan, sillä niin moni näistä ohjelmista on käynnissä samaan aikaan. Ja lisäksi minun täyty varata tarpeeksi aikaa kirjakojujen kiertelyyn, sillä sain mahtavan tehtävän hankkia koulumme kirjastoon lisää luettavaa!

Toivottavasti tavataan messuilla!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.