Lempeästi riidan sopimisesta

Ystävät ovat ihania, mutta joskus heidän kanssaan voi tulla riitaa. Sellaisessa tilanteessa kaikki toisen sanoma voi ärsyttää, eikä sopu välttämättä synny hetkessä. 


Juuri tällainen tilanne on Nina Pirhosen kuvittamassa ja kirjoittamassa Leo Leijona sopii riidan -kirjassa (Otava 2024). Kaverukset leikkivät päiväkodissa, mutta leikeissä tulee kinaa. Leo leikkii merirosvoleikkiä, ja Kosmo pitää kauppaa, jonne Leo unohtaa mennä. Se tietysti harmittaa Kosmoa, joka vahingossa sortaa Leon rakennuksen. Riita on valmis, ja siihen sekaantuvat myös Miska ja Papu.Mielipaha jää kaivertamaan leikkijöiden mieleen vielä pitkäksi aikaa. Lopulta päiväkodin aikuinen auttaa lapsia riidan sopimisessa kuuntelemalla jokaista ja sanoittamalla tilannetta. Hän myös kannustaa anteeksipyyntöön, ja ystävykset huomaavat, että se saakin aikaan paremmin mielen. Niin leikit voivat taas jatkua!Tämä kirja on suloisen näköinen värikkäine kuvineen ja sopii hyvin luettavaksi leikki-ikäisten kanssa vaikka päiväkodissa. Lopussa anteeksipyyntö korostuu aika paljon, sillä eihän se oikeasti sanana aina tuo sopua tai parempaa mieltä. Sitä tärkeämpää on - usein aikuisen tuella - ymmärtää toisen näkökulmaa, kuunnella toista ja keskustella tilanteesta, miksi tuli toimittua niin kuin toimi. Kun on loukannut, on toki hyvä pyytää anteeksi, kunhan oikeasti ymmärtää tehneensä väärin. Ja juuri tätä tilanteen sanoittamista ja aikuisen apua tässäkin kirjassa hienosti kuvataankin. 

4 kommenttia:

 1. Sympaattinen kirja ja tärkeä aihepiiri.

  VastaaPoista
 2. Kun aikuinen auttaa, alkaa juttuun tulla hyvä ratkaisu. Liian usein vanhemmat (esim. perheessä) vain totevat että (sisarukset) sopikoot riitansa keskenään. Jos he osaisivat / viitsisivät toimia sovittelijoina ja neuvojina, lapset saisivat verrattomia keinoja ratkaista kaikki riitansa, ehkä tämä kantaisi aikuisuuteenkin asti 🙂🌷🌺 Kiva kun teit pitkästä aikaa blogipostauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kova Rita, että kävit kommentoimassa! Olen samaa mieltä, että mikäli haluamme lasten oppivan ratkaisemaan riidat, pitää meidän auttaa heitä siinä.
   Blogini päivittäminen on siirtynyt aika paljon Instagramin puolelle.
   T. Kia/ Luetaanko tämä?

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.