Nykyfantasiaa nuorille Kalevalan hengessä: Louhen liitto

Muutama viikko sitten sain ilahduttavan viestin, kun Ullan blogista Ullan Luetut kirjat ilmoitti, että arpaonni oli suosinut minua ja saisin valita kahdeksasta kirjasta yhden itselleni mialuisen. En miettinyt kahta kertaa, kun huomasin, että kirjojen joukossa oli Mervi Heikkilän kirja Louhen liitto (Haamu Kustannus, 2015), joka julkaistiin Kalevalan päivänä.  Louhen liitto on nuortenkirja, joka yhdistää suomalaista muinaisuskoa, tarustoa ja kansanperinnettä nykyaikaan. Kirjassa pohditaan myös ihmisen luontosuhdetta ja rivien välissä kritisoidaan tapaamme kuluttaa luontoa aina riistoksi saakka. 

Kansikuvasta vastaa Riikka Nikko. Kirja on pehmytkantinen ja kooltaan erikoinen,
neliön muotoinen. Mielestäni tämä olisi ansainnut kovat kannet.
Nyt mieskin luuli kirjaa ulkoasunsa vuoksi ensin joksikin luetteloksi.
Kirjan päähenkilö on yläkoulun viimeistä luokkaa käyvä Roona, joka tuntee itsensä erilaiseksi kuin muut ikätoverinsa. Roona muun muassa puhua petojen kanssa, mutta ei oikein löydä yhteistä kieltä ihmisten kanssa. Hän pitää muut tieten tahtien loitolla itsestään, mutta on ystävystynyt lukion ekaluokkalaisen Aleksin kanssa. Nuoria yhdistää rakkaus luontokuvaukseen, vaikka lukija aistiikin jo heti alussa, että nuorten välissä on ehkä muunkinlaista kipinää...

Kun Roona kuulee, että hän on adoptoitu ja pääsee vierailulle biologisen äitinsä luokse, hänelle ja lukijalle alkaa selvitä, miksi Roona on aina tuntenut itsensä erilaiseksi ja ulkopuoliseksi. Tytön biologinen äiti on näet yksi Vanhoista, joiden tehtävä on suojella Louhen maita ja karjaa. Nyt enteet kuitenkin kertovat, että jokin uhkaa Vanhoja, heidän Louhen kanssa tekemää liittoa ja jälkeläistää Roonaa. 

Tapahtuvat kärjistyvät metsän siimeksessä, suonsilmäkkeiden keskellä, kun Roona joutuu kohtaamaan heitä väijyvän pedon silmästä silmään. Tapahtumien keskellä on myös Aleksi, jota Roona huomaa haluavansa suojella viimeiseen saakka. Loppuhuipennuksessa herätetään myös ikiaikainen mahti, joka joutuu puuttumaan maanpäällisiin asioihin vielä kerran...

Louhen liitto on nuorten nykyfantasiakirja, jossa minua kiehtoi taruston nivoutuminen nykyaikaan, mutta toisaalta kirjassa on myös paljon ennalta arvattavia tapahtumia. Jokainen lukija, joka on lukenut nuortenkirjoja -varsinkin romanttisia sellaisia - ymmärtää, että Roonasta ja Aleksista tulee väistämättä pari. Kun juoni eteni, oli loppuratkaisukin jokseenkin arvattava, ja lukijalle tarjottiin myös täkyjä siitä, kuka onkaan se paha, joka uhkaa Roonaa ja Vanhjoja. Roona on kirjassa selvä sankaritar, ja tämä kirja kiinnostaakin luultavasti enemmän tyttölukijoita. Ehdottomasti voisin suositella tätä nuorille, jotka pitävät taruista ja fantasiasta. 

Opettajille muuten tiedoksi, että kannattaa katsoa tämä linkki. Sen takaa löytää Haamu Kustannuksen materiaali, joka on tarkoittetu äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen. Tehtävät linkittyvät Louhen liitto -kirjaan, ja ne on laatinut äidinkielenopettaja Jaana Ala-Huissi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.