Millä hinnalla myisit lukutaitosi? - Lukutaitokampanja


"Millä hinnalla myisit lukutaitosi?" kysyy Suomen Pakolaisapu. Kysymys on pysäyttävä, ajatuksia herättäva ja ehkä jopa hieman puistattava. Ei tarvitse kauaa miettiä, kun tiedän vastauksen: "Milläkö hinnalla myisin lukutaitoni? En varmasti millään!" On täysin absurdi ajatus, että pärjäisin tässä maailmassa ilman lukutaitoa. Tiedän, että elämä olisi todella paljon monimutkaisempaa, ehkä lähes mahdotonta. Miten esimerkiksi maksaisin laskuni? Miten tarkistaisin lääkepurkin selosteesta oikean annostusohjeen, kun minun pitäisi antaa kipeälle lapselleni särkylääkettä? Miten lukisin tienviittoja tai ruokakaupassa hintalappuja? En ymmärtäisi, mihin pistäisin allekirjoitukseni, kun piirtelisin puumerkkejä erilaisiin sopimuksiin: pankkisopimuksiin, vuokrasopimuksiin, työsopimuksiin jne. En voisi lukea lapsilleni enkä pystyisi lähettämään tai lukemaan ainuttakaan sähköpostia, tekstivistiä tai edes WhatsApp -viestiä. Tuskin saisin töitäkään. Lukutaidottomana olisin täysin muiden ihmisten hyväntahtoisuuden varassa. Tästä seuraakin ajatus: Entä, jos ympärilläni olevat läheiset ihmiseni, perheenjäseneni tai edes naapurini eivät osaisi lukea? Kuka minua silloin edes pystyisi auttamaan niissä lukemattomissa arjen tilanteissa, kun lukutaitoa tarvittaisiin? Eipä juuri kukaan. 

Yllä kuvatun kaltainen on tilanne on arkea valitettavan monen ihmisen elämässä. Maailmassa on surullisen paljon aikuisia ja lapsia, jotka eivät ole koskaan saaneet mahdollisuutta oppia lukemaan. Heitä on tälläkin hetkellä noin 800 miljoonaa ihmistä (Unescon Efa-raportti 2015). Heistä 98% prosenttia elää köyhissä kehitysmaissa, joissa olot ovat usein levottomat. Koulutus on ainoa keino nousta köyhyydestä ja rakentaa kestävää rauhaa.Lukutaidon arvoa on mahdoton mitata rahassa, mutta sen voi lahjoittaa yhdelle ihmiselle 52 eurolla.

Suomen Pakolaisapu järjestää tänäkin vuonna Lukutaitokampanjan, ja sen tavoite on herättää ihmiset ymmärtämään lukutaidon arvo, innostaa meitä suomalaisia käyttämään omaa lukutaitoamme entistä aktiivisemmin, herättää keskustelua ja ennen kaikkea mahdollistaa lukutaitokoulutus 450:lle konflikteja paenneelle ihmiselle. Kampanja strattaa 8.9.2015 kansainvälisenä lukutaitopäivänä ja kestää koko syyskuun. Kuka tahansa voi osallistua kampanjaan levittämällä siitä sanaa (#lahjoitalukutaito) ja/tai lahjoittamalla rahaa Suomen Pakolaisavun lukutaitotyöhön osoitteessa mesenaatti.me/lahjoitalukutaito.
(Katso lisää infoa: pakolaisapu.fi/lukutaito)Kouluja varten Suomen Pakolaisapu ja Sanomalehtien Liitto järjestävät Lukuhaaste-kampanjan, joka alkaa niin ikään 8.9 ja kestää syyskuun loppuun. Lukuhaaste kampanjassa tavoitteena on syventää oppilaiden ymmärrystä lukutaidon merkityksestä ja siitä, millaista elämä olisi ilman lukutaitoa. Lisäksi kampanja tutustuttaa lapsia ja nuoria pakolaisteemoihin innostaen heitä samalla lukemaan - tänä vuonna erityisesti sanomalehtiä. Suomen Pakolaisavun verkkosivuilta löytyy aiheesta valmis oppimateriaalipaketti tuntisuunnitelmineen ja tieto, miten koulut voivat ilmoittautua mukaan kampanjaan. Tarkoitus on, että oppilaat hankkisivat yhden tai usemman sponsorin, joka lahjoittaisi tietyn ennalta määrätyn summan jokaista oppilaan lukemaan sanomalehtiartikkelia/ lehteä/ kirjaa tms. kohti. 
Minä osallistun kampanjaan lupaamalla lahjoittaa jokaista 8.9.-22.9. välisenä aikana lukemaani kuvakirjaa, lasten- ja nuortenkirjaa sekä aikuisten romaania kohti 0,50e lukutaitotyöhön. Haastan kaikki mukaan! Osallistua voit siis esimerkiksi rummuttamalla tietoa kampanjasta sosiaalisessa mediassa, työpaikkasi kahvipöytäkeskusteluissa, hiekkalaatikon reunalla muiden äitien ja isien kanssa keskustellessasi tai vaikka ilmoittamalla oman koulusi tai luokkasi Lukuhaasteeseen. Toki osallistua voit myös lahjoittamalla rahaa osoitteessa mesenaatti.me/lahjoitalukutaito   (Sivusto aukeaa 8.9.)

6 kommenttia:

 1. Tämä on todella tärkeä kampanja. Otan haasteesi vastaan ja lupaan lahjoittaa euron jokaisesta syyskuun loppuun mennessä lukemastani kirjasta kampanjaan (luemme parhaillaan sen verran paksuja kirjoja lastenkin kanssa, joten sen vuoksi korotin panosta perheemme kohdalla). Hyvää Lukuhaastetta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että osallistut! :) Minä laskeskelin, että meillä luetaan niin paljon lastenkirjoja, että pitäisi 0,50 eurollakin tulla ihan kiva potti. ;) Mukavaa Lukuhaastetta myös sinulle!

   Poista
 2. Mahtava idea, Kia! Olemme mukana samalla 50 sentillä. Meiltäkin pitäisi ihan kertyä lahjoitettavaa, kun lapsille luetaan 3-10 kirjaa joka päivä ja itse luen 2-3 kirjaa viikossa.

  Kirjaäiti / https://lastenkirjapino.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että olette mukana! Äkkiä se potti tosiaan kasvaa, kun luettavana on myös noita lyhyitä taaperoiden kirjoja ja kuvakirjoja. Minä luin lapsille tänään yhteensä kahdeksan kirjaa. :)

   Poista
 3. Ps. Aika ajattelemaan haastavan teeman ovat kyllä keksineet kamppikselleen. Itse olen aina joskus miettinyt, että kumpi olisi pahempi menettää, näkö vai kuulo. Mulle näkö, koska lukeminen on niin tärkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä; Minullekain näkö on aisteista tärkeämpi, vaikka kummanki menettäminen olisi tietysti aivan käsittämätöntä ja kamalaa.

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.