Humoristinen merirosvokuvakirja kaikille pienille maakravuille: Hei merisorvokapteeni!

Gareth P. Jonesin kirjoittama ja Garry Parsons:n kuvittama kuvakirja Hei merirosvokapteeni! (Kustannus-Mäkelä Oy 2015, saatu kustantajalta) on eräs niistä kuvakirjoista, joita yritin jo viime syksyllä lukea silloin 3,5-vuotiaalle esikoiselleni. Koska pidän itse tämän kirjan riimittelyistä - niistä kiitokset kirjan suomentajalle Katariina Kalliolle  - toivoin, että myös lapsi olisi innostunut tästä teoksesta. Lapsi oli tuolloin kuitenkin vielä liian pieni innostumaan Hei merirosvokapteenista!, luultavasti siksi, että tarinan koukku ei tainnut aueta hänelle. Kun lapsi on nyt isompi ja kielellinen kikkailu on nyt tullut hänelle tutummaksi, ymmärtää hän selvästi monimutkaisempia kirjoja ja osaa hienosti tulkita ja selittää kuulemiaan tekstejä. Taannoin hän itse valikoi hyllystä luettavaksi tämän kirjan, ja mielellänihän minä sen toki luin. Ja kas, yhtäkkiä hän halusinkin kuulla Hei merirosvokapteenin! uudelleen ja uudelleen.Tarinan alussa laivan nuori yliperämies Heikki tiedottaa kaikille, että heidän satamassa seisova merirosvolaivansa olisi valmis lähtemään purjehdukselle, mutta ensin miehistön pitää ratkaista yksi pieni ongelma... Laivalta puuttuu kapteeni! Edellinen kapteeni on nimittäin joutunut mustekalahirviön kitaan.

Tätä kuvaa mustekalahirviöstä meillä tutkitaan aina suurella kiinnostuksella!
Gareth P. Jones & Garry Parsons: Hei merirosvokapteeni! (Kustannus-Mäkelä Oy 2015)

Heikki-poika luettelee lukuisia ominaisuuksia, joita kunnon merirosvokapteeni tarvitsee. Kapteenin pitää olla jämäkkä, hurja ja rohkea sekä kova karjumaan. Heikki tekee parhaansa löytääkseen laivalle uuden kapteenin. Hän tähyilee jokaista lähestyvää henkilöä, ja onnistuukin bongaamaan monia sellaisia, joilla ainakin ulkoisesti näyttäisi olevan kapteenille ominaisia piirteitä. Näkyy koukkukäsiä, aarrekartan puolikas, papukaija ja sapeli hohtava. Vaan aina paljastuu, että ensivaikutelma pettää, eikä yksikään Heikin havaitsemista henkilöistä sovellu laivan kapteeniksi.

Gareth P. Jones & Garry Parsons: Hei merirosvokapteeni! (Kustannus-Mäkelä Oy 2015)

Gareth P. Jones & Garry Parsons: Hei merirosvokapteeni! (Kustannus-Mäkelä Oy 2015)

Viimeisellä kapteenikandidaatilla on kuitenkin oiva neuvo. Hän kehottaa valitsemaan kapteeniksi se laivan jäsenen, joka on hyvä kaikissa käytännön toimissa sekä osaa ja haluaa huolehtia merirosvolaivasta ja sen miehistöstä. Tärkein kapteenin ominaisuus on miehen mukaan "sydän sankarin". Näiden ohjeiden ansiosta ei miehistön tarvinnut kauaa asiaa pohtia. Paras kapteeni on tietysti yliperämies Heikki!

Gareth P. Jones & Garry Parsons: Hei merirosvokapteeni! (Kustannus-Mäkelä Oy 2015)
Hei merirosvokapteeni on iloinen kuvakirja, jossa Parsonsnin hauskat kuvat sopivat Jonesin tekstiin saumattomasti. Tämän kirjan aion lukea oppilaille viimeisellä kouluviikolla. Tarkoitus on ensin lukea kirja läpi, ja sitten etsiä siitä merirosvojen tuntomerkkejä (opetellaan löytämään vastauksia tekstistä). Sen jälkeen oppilaat saavat sitten kirjoittaa oman taitotasonsa mukaan omakeksimänsä merirosvotainan tai jatkaa lausetta: Merirosvokapteenilla on... Merirosvokapteeni on... Uskon, että tämä kirja kiinnostaa vielä ekaluokkalaisiakin, sillä kirjan huumori sopii mainiosti heidän ikäisilleen.

Kirjan etu- ja takakannessa on sanat ja nuotit merirosvolauluun. Ajattelin kysyä, josko taitava musiikin opettajamme osaisi soittaa ja laulattaa tämän oppilaiden kanssa.
Gareth P. Jones & Garry Parsons: Hei merirosvokapteeni! (Kustannus-Mäkelä Oy 2015)

Muita merirosvoista kertovia teoksia, joita blogissani on esitelty: Tiina Hietikko-Hautalan kirjoittaman Saaristoseikkailu-sarjan kolmas osa Leikkisä luuranko ja Juha-Pekka Koskisen kirjoittama Benjamin Hawk - merirosvon oppipoika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.