Vappupäivän värikäs lastenkirja: Tootoo-vaari ja Tötteröauto

Vappupäivänä on mukava esitellä tämä Ville Hytösen kirjoittama ja Mira Malliuksen kuvittama  iloinen ja hilpeä lastenkirja Tootoo-vaari ja Totteröauto (Savukeidas 2017, arvostelukappale). "Ihana kirja", kuvaili kolmevuotias. "Ihmeellinen kirja, kun tässä tapahtuu kaikkea ihmeellistä", kertoili viisivuotias.Minä itse viehätyin sekä Hytösen kirjoittamasta tarinasta, jossa piilee ripaus nonsensea, että Malliuksen taituroimasta kuvituksesta, joka on raikas, moderni ja kauniin värinen. Niin loistavasti teksti ja kuva sopivat yhteen ja muodostavat sen viisivuotiaan kuvaileman ihmeellisen kokonaisuuden.

Ville Hytönen ja Mira Mallius: Tootoo-vaari ja Tötteröauto (Savukeidas 2017)

Tootoo-vaari on koko kylän paras Timpuri, ja sen huomaa jo siitä, että Tootoo on rakentanut itselleen mitä ihmeellisemmän auton: jäätelötötterön mallisen Tötteröauton. Tötteröauto on iloinen auto, joka huutelee ajellessaan kovaan ääneen: "Tööt tööt, Brum brum!"

Ville Hytönen ja Mira Mallius: Tootoo-vaari ja Tötteröauto (Savukeidas 2017)

Kun kylällä tarvitaan timpuria, kutsutaan Tootoo paikalle. Tässä tarinassa hänen apuaan tarvitseekin niin moni, että Tootoolle meinaa tulla vallan kiire, jos haluaa ehtiä korjaamaan kaikki vinksalleen menneet asiat; Simolin tavaratalon katto vaatii oikaisua, rouva Lampisen keittiö on kiepsahtanut kokonaan ylösalaisin ja honottavaäänisen nuoren miehen Lipi Liettualaismopo on aivan ruosteessa.

Ville Hytönen ja Mira Mallius: Tootoo-vaari ja Tötteröauto (Savukeidas 2017)
Ville Hytönen ja Mira Mallius: Tootoo-vaari ja Tötteröauto (Savukeidas 2017)

Tootoo on niin kiltti, että lupaa korjata ne kaikki. Onneksi sen ei kuitenkaan tarvitse selvitä urakasta yksin, sillä sen rakas ja hullunkurinen Tötteröauto järjestää Tootoolle mahtavan yllätyksen sillä aikaa, kun Tootoo paneutuu köhivän ja ruosteisen Lipi Liettualaismopon huoltamiseen. Tötteröauto nimitääin käy hoitamassa muut korjaushommat käden ratin käänteessä.

Ville Hytönen ja Mira Mallius: Tootoo-vaari ja Tötteröauto (Savukeidas 2017)

Tötteröauto saa tietysti paljon kiitosta ja tuleekin sitten kehuista niin iloiseksi, että kaasuttelee itsensä villisti kyljelleen.

Ville Hytönen ja Mira Mallius: Tootoo-vaari ja Tötteröauto (Savukeidas 2017)

Tämä kaatuminen tietysti nolottaa Tötteröautoa kovasti, mutta onneksi apu tulee paikalle ystävien muodossa! Kaikki, joita Tootoo-vaari ja Tötteröauto ovat sinä päivänä auttaneet, saapuvat hätiin ja saavat Tötteröauton nostettua taas renkailleen. Selvää on, että jos auttaa muita, saa itsekin apua, kun sitä tarvitsee!

 

Niin ja muuten, arvatkaapas, ketä keskimmäinen lapsi leikkii potkupyörällä ajaessaan? Pötpöttävää Lipi Liettualaismopoa tietenkin. "Pöt pöt!"

8 kommenttia:

 1. Onpa kiva kuvitus! Tarinakin vaikuttaa mainiolta. Tässähän tulee pian kiire lukea kaikki kivat kuvakirjat, kun esikoinen jo jupisee, että ei kai taas näitä PIKKUIPANOIDEN kirjoja. Vaikenisi, mokoma retale, kun itsekin on pikkuipana! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi teidän isopientä esikoista! <3 Onneksi sulla on vielä ne kaksi muuta pientä lukutoukkaa, jotta saat hetken vielä keskittyä näihin kuvakirjoihin. Vaikka kyllä nuo oppilaat koulussakin kuvakirjoja mielellään kuuntelevat ekaluokalla, mutta siellä he eivät oikein voi maristakaan... ;D

   Poista
 2. Mä niin tykkään tuosta Mira Malliuksen tyylistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei oltu aiemmin siihen hirveästi törmätty, joten yllätys oli positiivinen!

   Poista
 3. Kiitos arvostelusta. Syksyllä on tulossa lisää Miran kuvitusta nimellä "Kuka tykkää röhinämummosta". Se on jatko-osa viime vuonna ilmestyneelle kirjalle "Kuka pelkää naamarikoiraa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kirjasta! Naamarikoiraa emme olekaan vielä lukeneet, vaikka se taisi olla esittelyssä muistaakseni Kirjaäidin blogissa Lastenkirjapino, ja vaikutti hauskalta. Jäädään siis odottamaan syksyä ja röhinämummoa! (Onpa hauska nimi!)

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.