Nukkumatin vastaisku

Oletko koskaan miettinyt, miksi joidenkin on niin kovin vaikea nukahtaa tai miksi aikuiset valvovat yön pikkutunneille saakka ja valittavat sitten alituista väsymystään? Entä, kuinka ihmeessä Nukkumatti ehtii kaikkien maailman ihmisten luo joka ilta, tai miksi kotona näyttää aina sotkuiselta, vaikka kukaan perheenjäsenistä ei ihan varmasti ole sotkenut? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saa vastauksen lukemalla bloggarikollegani Leila Saarivirran kirjoittaman lastenromaanin Nukkumatin vastaisku (Otava 2018), joka julkaistiin aivan hiljattain ja jonka julkkarijuhlissa pääsin eilen käymään.

Kirjan kuvituksen on tehnyt Pentti Otsamo.


Kirjan minäkertoja on Nukkumatti itse. Aivan alkuun hän oikaisee muutamia itseään koskevia harhakäsityksiä: Nukkumatti ei suinkaan ole parrakas, vanha ja sinisiin pukeutuva tonttu-ukko, joka saapuu lasten luo sinisellä autolla. Oikeasti Nukkumatti on pikkuruinen, nurta poikaa muistuttava kaveri, jonka tukka on kirkkaan sininen ja joka pukeutuu huppariin. Unipyörteen avulla hän nukuttaa kaikki ne, jotka ovat vastaanottavaisia - kaikki eivät nimittäin ole. Nukkumatti kärsiikin kovasti uupumuksesta, sillä etenkin aikuiset taistelevat unta vastaan, ja siksi hän on mennyt osittaiseen lakkoon, eikä enää edes suostu nukuttamaan kaikkein hankalimpia tapauksia.

Nukkumatti asuu salaa pienen Louna-tytön kirjahyllyssä, ja hänen paras ystävänsä on Pahkura-niminen sotkemishommiin erikoistunut puikula. Pahkura kuuluu Nukkumatin tapaan fantsuihin eli taruolentoihin kuten me ihmiset heitä nimitämme. Eräänä päivänä kaikkia eläviä olentoja suuresti rakastava Louna kirjaimellisesti törmää Nukkumattiin, ja pian Lounasta, Nukkumatista ja Pahkurasta tulee hyvät ystävät. Se onkin mahtavaa, sillä Louna on kirjan alussa valitettavan yksinäinen pieni tyttö. 

Nukkumatin suurin ongelma puolestaan on se, että kokee, ettei häntä tai hänen tekemäänsä tärkeää työtä enää arvosteta. Hän haluua kohota arvostusasteikolla ylemmäs eli "päästä taas listoille". Siksi hän perustaa uuden ystävänsä Pahkuran kanssa blogin, jonka on tarkoitus nostaa Nukkumatti ja uni ihmisten suosikeiksi. Nukkumatti kertoo Nukkumatin vastaisku -kirjassa, miten hänen listoillepääsemisprojektinsa etenee ja nostaa esiin myös joitakin postauksiaan kuten esimerkiksi "Top5 nukutusniksit". Nukkumatti saa kuitenkin huomata, että blogi ei aivan riitä takaamaan hänelle tietä tähtiin. Tarinan edetessä tubettajaksi ryhtyvä Pahkura saa Nukkumatin sijaan maistaa mainetta ja nousee varsinaiseksi somejulkkikseksi, jonka kuntoiluvideoista tulee suoranainen hitti. Loppujen lopuksi Nukkumatti joutuukin puntaroimaan, mikä hänelle on tärkeintä: ystävyys, julkisuus vaiko hänen tekemänsä työn arvostus.

Tyytyväinen kirjailija

Nukkumatin vastaisku on lastenromaani, josta sekä aikuis- että lapsilukijat löytävät varmasti oman tasonsa. Saarivirta itsekin kertoo, että on tarkoituksella kirjoittanut kirjaan aikuisillekin omat koukkunsa, sillä hänen omasta mielestään parhaita lastenkirjoja ovat ne, joista aikuislukijakin saa paljon irti ja joiden ääressä viihtyvät lapset sekä aikuiset. Kirjassa nauretaankin lempeästi aikuisten epäloogisuuksille, ja nuhdellaankin heitä hiukan.

Saarivirralle tärkeää on hidas ja lempeä elämäntapa, ja hän on aikaisemmin kirjoittanut kirjan Rikas elämä - Parempaa arkea hidastamalla yhdessä Martta Kaukosen kanssa. Tämä hidastamiseen kannustava elämänfilosofia välittyy myös Nukkumatin vastaisku -kirjasta. Saarivirta myöntää, että hän on tarkoituksella kirjoittanut tarinan sisään ihan oikeaa faktaa unesta, nukkumisesta ja liikunnasta. Mikään kurttuotsaisesti kirjoitettu valistusteos Nukkumatin vastaisku ei kuitenkaan todellakaan ole. Ensisijaisesti se on hauska lastenromaani, jossa monet entuudesta tutut satuolennot seikkailevat meille tutussa arkimiljöössä.

Kuuntelin kirjan äänikirjana (lukijana Antti Virmavirta), ja täytyy sanoa, että varsinkin Pahkuran lapinmurteella vientämät räpit ja laulut naurattivat. Muutenkin tykkäsin siitä, miten tähän lastenromaanin oli kirjoitettu sisään nykymaailmasta tuttuja ilmiöitä tubettajista bloggaajiin, himoliikkujiin ja tunnettuihin artisteihin sekä televisio-ohjeliin. Saarivirta kertoi, että hahmojen seikkailut ovat vasta alussa, ja aineksia niissä olisi jopa jatko-osiksi asti. Sen verran tuhtia asiaa kirja sisältää, että parhaiten se sopii jo yli seitsemänvuotialle lukijoille. Saarivirta itse suosittelee, että kirjaa voisi lukea tai kuunnella vaikka yhden luvun kerrallaan joka ilta ennen nukkumaanmenoa.

4 kommenttia:

  1. Ai miten kivaa että Leila on jatkanut kirjoittamista.
    Hyvältä kuulostaa Nukkumatti-tarina, monitasoiseltakin.
    Minulla on kirjahyllyssä Rikas elämä - ja blogini sivupalkissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on niin hauska jatkumo hänen ensimmäisen kirjansa kanssa. Minä en olekaan sitä lukenut, matta varmasti pitäisi. :)

      Poista
  2. Meille kaikille tuttu Nukkumatti, nyt napakkoine vastaiskuineen saa puuhakkuudessaan sukat makkaralle ja nostaa hymyn huulille!
    Saarivirta on tässä kuten aiemmassa "Rikas elämä"- teoksessaan vahvasti ajassa kiinni tarjoillen pohdittavaa ja ideoita huumorilla sävytettynä ja osuvasti, mutta ilman tyrkyttelyä. Mainioita, ajatuksella kirjoitettuja teoksia molemmat! Jatkoa pls:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska lukea, että teilläkin tykätään Nukkumatista! :) Minäkin pidän siitä, että Saarivirralla on tässä kirjassa tarjolla hyviä ajatuksia ja pohdittavaa huumoriin kätkettynä.

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.