Ihana Maija ja Veera Virtanen ja esikoulu (kirjoja päiväkodin ja eskarin aloitukseen)

Kun heinäkuu vaihtui elokuuksi, aloiettiin meidän perheessämme jälleen kerran uusi, jännittävä elämänvaihe nimittäin päiväkotiin tutustuminen. Kolmesta lapsestamme kaksi on ollut aikaisemminkin päivähoidossa, mutta nuorimmainen menee päivähoitoon nyt ihkaensimmäistä kertaa. Kaksi isompaa lasta vaihtavat päiväkotia, ja vanhin aloittaa kaiken lisäksi esikoulun. Minä palaan töihin, joten on tässä taas muutoksia kerrakseen!

Emme toki ole ainoa perhe, jossa lapset aloittavat loman jälkeen - tai ihan ensimmäistä kertaa -  päiväkodissa, eskarissa tai koulussa. Uudet asiat jännittävät ja askarrattuvat yleensä aina sekä vanhempia että lapsia, ja jokainen lapsi tietysti reagoi näihin muutoksiin omalla tavallaan. Minä itse olen huomannut, että muutokset ja uudet jutut on helpompi käsitellä ja hyväksyä, kun niistä puhuu lapsen kanssa etukäteen. Varsinkin vanhin lapsemme haluaa mielellään tietää etukäteen, millaista siellä uudessa päiväkodissa ja eskarissa on. Pienempien lasten kanssa voi ihan hyvin puhua yleisellä tasolla, mitä päiväkodissa tehdään ja millaisia päiväkotipäivät luultavasti tulevat olemaan. Ja tietysti kannattaa muistaa puhua siitäkin, että on ihan luonnollista jännittää ja vähän pelätäkin, mutta kannattaa myös miettiä, niitä uuden koulun/päiväkodin/eskarin kivoja puolia. 

Meillä aika monia uusia juttuja lähestytään paitsi keskustellen (ja tietysti kävimme uudessa päiväkodissa tutustumassa ihan paikan päällä) myös kirjoja lukemalla. Omasta hyllystämme löytyvät esimerkiksi kirjat Onni-poika menee eskariin, Onni-poika menee päiväkotiin, Mikko Mallikas menee kouluun ja Oona ja Eetu päivä hoidossa. Hiljattain ostin myös kirjastosta jo moneen kertaan lainatun Anneli Kannon kirjoittaman ja Noora Katon kuvittaman Veera Virtanen ja esikoulu -kirjan (Karisto 2014). Kirjassa Virtasen perheen vanhin lapsi, taitava ja tomera Veera aloittaa esikoulun.



Veera on itsevarma ja tottunut komentamaan pikkusisaruksiaan. Ensimmäisen eskaripäivän aamu kuitenkin alkaa hieman huonosti, sillä häneltä lähtee toinenkin etuhammas, eikä Veera pysty enää sanomaan s:ää ja r:ää. Koska Veera ei ole ollut päiväkodissa, hän ei tunne päiväkodin tiloissa toimivan eskarin tapoja, muita lapsia tai opettajaa. Meteli häiritsee Veeraa, mutta kukaan ei kuunteke, kun tämä yrittää komennella muita eskarilaisia.

Anneli Kanto ja Noora Katto: Veera Virtanen ja esikoulu
Karisto 2014

Eskarissa on myös eräs Alex, joka on omien sanojensa mukaan ollut päivähoidossa jo vauvasta asti. Alex siis tietää kaiken ja kertoo sen myös kovaan ääneen. Poika ei taida tarkoitta pahaa, mutta käyttäytyy vähän tökerösti ja muun muassa nauraa Veeralle, kun tämä kaataa ruokalassa tarjottimen, eikä osaa sanoa omaa nimeään kunnolla. Veera siis inhoaa eskaria heti alkuunsa, eikä tilannetta helpota, että päivälepoaikaan ei uni tule silmään ja polttopallossakin hän palaa ensimmäisenä. 

Anneli Kanto ja Noora Katto: Veera Virtanen ja esikoulu
Karisto 2014

Päivän loppupuolella Veera kuitenkin huomaa, että myös kaikkitietävä Alex on vielä pieni poika, joka tarvitsee Veeran apua. Ja laululeikkituokion aikana Veera pääsee loistamaan ja saa itseluottamustaan takaisin. Ensimmäinen eskaripäivä ei sitten onneksi kuitenkaan ole täysi katastrofi, ja kun r- ja s-kirjaimetkin kotona taas "löytyvät", päättää Veera mennä eskariin seuraavanakin päivänä.

Anneli Kanto ja Noora Katto: Veera Virtanen ja esikoulu
(Karisto 2014)

Toinen, ihanan rohkaiseva kirja, jossa päähenkilö menee uuteen päiväkotiin on Kariston Rohkeus-kirjoituskilpailussa kunniamaininnan saanut kuvakirja Ihana Maija. Kirjan on kirjoittanut Johanna Hulkko ja herkällä otteella kuvittanut Marjo Nygård. Maija on herttainen tyttö, joka rakastaa hyönteisiä ja haaveilemista. Hän on rohkea ja reipas ja tykkää leikkiä parhaan ystävänsä kanssa metsää pöydän alla. 

Johanna Hulkko ja Marjo Nygård: Ihana Maija
(Karisto 2018)

Maija lähtee äitinsä kanssa neuvolaan, ja matka sinne kulkee päiväkodin ohi. Päiväkodin pihalta eräs lapsi huutaa Maijalle ja äidille: "Läski!", ja Maija huomaa, miten äiti tulee siitä surulliseksi. Maija tulkitsee tilanteen niin, että poika on haukkunut äitiä ja käy näyttämässä pojalle rumimman irvistyksen. Maija ei siis vähästä säikähdä! 

Johanna Hulkko ja Marjo Nygård: Ihana Maija
(Karisto 2018)

Neuvolassakin äiti on selvästi jännittynyt, mutta Maija ei ilmeisesti yhtään. Hän tuntee neuvolan tdin ja pitää tästä kovasti. Täti punnitsee Maijan ja kyselee tytön ruokailu- ja liikuntatottumuksista. Iloinen ja sanavalmis tyttö kertoo pitkän listan terveellisistä ruuista, joita syö paivittäin ja selostaa liikunnallisia leikkejä ja puuhia, joita tykkää harrastaa. Tätiä naurattaa, ja äiti on helpottunut.

Johanna Hulkko ja Marjo Nygård: Ihana Maija
(Karisto 2018)

Kotimatkalla Maija ja äiti kävelevät sen saman päiväkodin ohi kuin menomatkalla. Tällä kertaa kaksikolle huudellut poika tuleekin pyytämään Maijaa leikkimään, ja Maija lupaa tulla seuraavana päivänä, kun hän aloittaa päiväkodissa. Seuraavana aamuna Maija on jo kuuden aikaa eteissä vaatteet päällä valmiina odottamassa päiväkotipäivän alkamista. Häntä ei taida jännittää päiväkodin aloittaminen lainkaan!

Johanna Hulkko ja Marjo Nygård: Ihana Maija
(Karisto 2018)

3 kommenttia:

  1. Voi että, joko teidän pienimmäinenkin menee päiväkotiin? Niin se aika kuluu 🙂Ja sinullekin tulee elämänmuutos.

    Hyödyllistä ja mukavaa että on noita kirjoja joista saa tukea tulevaan. Itse olen sellainen että mieluiten tiedän hiukan edes etukäteen mitä tuleman pitää. Erään ystäväni lapsi oli ilmeisesti aikanaan lukenut tosi vetävän lastenkirjan lääkärissä käynnistä koskapa korvakivun puhjettua uikutti äidilleen että "mennään lääkäriin". 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä hän menee, kääk! :D On ihan totta, että kyllä tässä on itsellekin taas uuden opettelemista. Tein juuri listaa asioista, jotka pitäisi hoitaa ennen, kun oppilaat taas tulevat kouluun ensi viikolla. Se lista on piiiitkä...

      Ihana tuo ystäväsi lapsi, joka on lukenut kirjaa korvakivusta ja lääkäristä. Olisikohan kirja muuten ollut Tomppa ja Tohtori Korva? Meidän korvalääkärimme osti sen vastaanotolleen, kun kuuli lapsiltani, että ovat lukeneet sitä. :)

      Poista
    2. Hih, en yhtään tiedä mikä kirja oli kyseessä, mutta ei mikään tuore ainakaan.
      Ville-poika on tänä päivänä jo paljon päälle parikymppinen opiskelija 🙂

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.