Lastenkirja Minna Canthin uskomattomasta elämästä ja vaikuttavista teoista

Miinu, Minna eli Minna Canth on toistaiseksi ainoa suomalaisnainen, joka on saanut oman liputuspäivän. Minna teki elinaikanaan tinkimätöntä työtä tasa-arvoisan yhteiskunnan puolesta, puhui suoraan mitä ajatteli, kirjoitti kirjoja ja näytelmiä, hoiti miehensä kuoltua sekä kodin, lapset että perustamansa lankakaupan, tahtoi parantaa köyhien asemaa ja kannatti tyttöjen ja naisten yhtäläistä oikeutta koulutukseen. Minna Canth 175 vuotta -juhlavuosi alkoi 19.3.2018, ja juhlinta jatkuu keväälle 2019 asti. Ei siis ihme, että Minnasta kertovia kirjoja on ilmestynyt tänä vuonna ja ilmestyy ensi vuodenkin puolella sekä lapsille että aikusille.



Kirjailija Leena Virtanen ja kuvittaja-kirjailija Sanna Pelliccioni ovat tehneet tänä vuonna julkaistun kuvakirjan Minna! - Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot (Teos 2018, arvostelukappale), joka kertoo Tampereella vuonna 1844 syntyneestä Minna Canthista ja esittelee paitsi hänen tekojaan ja elämäänsä myös kertoo paljon Minnasta henkilönä. Kirjasta on tehty kuvakirja, joka alkaa vuodesta 1888, Kuopion kaupungista, talosta, jonka salongissa istuu nainen varhain aamulla mielipuuhassaan, eli kirjoittamassa. Lukijalle esitetään kysymys: Kuka on tämä toimeliaan näköinen nainen, jolla on pyöreät ystävälliset kasvot? Siitä lähdetään kerimään auki Minnan elämäntarinaa tarinallisessa, mutta hyvin tietopainotteisessa muodossa. Aivan ihastuttavia ovat Minnan omista teksteistä otetut sitaatit, jotka kertovat lukijalle jotain Minnan persoonasta ja tuovat Minnan oman äänen kuuluvaksi.

Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni:
Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot
(Teos 2018)

Minna esittäytyy lukijoille tinkimättömänä ja oikeudenmukaisena naisena, joka ei epäile puhua suoraan ja puolustaa oikeaksi katsomiaan asioita. Hän tahtoi muuttaa maailmaa ja teki todella paljon työtä sen eteen. Sen lisäksi Minna rakasti seurustelua erilaisten ihmisten kanssa, kutsui ystäviä salonkiinsa keskustelemaan ja pelaamaan korttia.

Minna oli siitä onnekas 1800-luvulla elänyt nainen, että hän syntyi kotiin, jossa Minnan eli Miinun isä kannusti tytärtään opintojen pariin yhtä lailla kuin poikia - mikä ei todellakaan ollut tyypillistä tuona aikana. Minna tuli hyväosaisesta perheestä, mutta näki paljon köyhyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta ja päätti tehdä asialle jotain. Kasvettuaan hän opiskeli Jyväskylässä ja tapasi siellä myös tulevan aviomiehensä, jonka sitten menetti tämän menehdyttyä Minnan odottaessa pariskunnan seitsemättä lasta. Vaikka Minna oli surun murtama, hän ei lannistunut tai lakannut tekemästä työtä sekä kotona että kodin ulkopuolella paremman yhteiskunnan hyväksi.

Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni: 
Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot
(Teos 2018)

Minna Canth on nainen, jonka nimen me kaikki varmasti olemme kuulleet, sillä tosiaan, liputetaanhan 19.3. Minna Canthin ja tasa-arvon kunniaksi. Kuitenkaan kovin moni ei ehkä ymmärrä, mikä merkitys Minnalla on ollut köyhien ja naisten aseman parantamisessa tai kuinka hyvä esimerkki Minna on kaikille meille vielä tänäkin päivänä. Minna ei pelannyt sanoa ääneen mielipiteitään aikana, jona niitä pidetttiin monesti esivallan vastustamisena, ennenkuulumattomina ja jopa hulluina - tai jos pelkäsikin, teki niin silti!

Välillä arvostelut ajoivat Minnankin epätoivoon.
Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni: 

Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot
(Teos 2018)


Keskustelin kirjan kuvittajan Sanna Pelliccionin kanssa kirjasta Helsingin Kirjamessuilla perjantaina 26.10., ja Sanna kertoi havainneensa, että esimerkiksi opettajat viettäisivät kouluissa Minna Canthin päivää kovin mielellään, mutta eivät välttämättä tiedä, miten. Siksi Pelliccioni ja kirjan toinen tekijä Leena Virtanen halusivat tehdä kirjan loppuun pienen juhlaohjeen tai vinkkilistan, jonka ympärille Minna Canthin päivän viettoa voisi kodeissa ja kouluissa rakentaa. Löytyypä kirjan takaa myös Minna Canthin kahvikakun reseptikin!

Pelliccioni kertoi myös, että he halusivat alunperin tehdä radikaalin ratkaisun ja suunnata kirjan kouluikäisille lapsille ja jopa yläkouluikäisille nuorille. Suunnitelma muuttui hieman matkalla, mutta silti kirjan kohderyhmää ovat selkeästi isommat lapset eskari-ikäisistä ylöspäin. Luin itse tämän kirjan oman kuusivuotiaan eskarilaiseni kanssa, eikä hän selvästikään vielä ymmärtänyt kaikkea, mutta sai kyllä kiinni siitä, että Minna oli nainen, joka puolusti niitä, joilla asiat eivät vielä olleet hyvin. Keskustelimme tasa-arvosta ja vähän historiasta. Lapsi mietti ensin, että kirja on hieman tylsä, sillä onhan Minna! - Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot hieman erilainen, tietokirjamainen kuvakirja. Lopulta lapsi kuitenkin spontaanisti totesi: "Kyllä tämä on kiva kirja."

Sanna Pelliccioni Helsingin Kirjamessuilla vetämässä Kuvittajat Ry:n pisteellä työpajaa

Minä itse voisin hyvin kuvitella lukevani tämän koulussa ihan hyvin vielä vaikka viides- ja kuudesluokkalaisillekin. Eri-ikäiset ymmärtävät kirjasta eri asioita, ja isompien lasten kanssa tämä kuvakirja voisi toimia lähtökohtana tunneilla, joiden teemana olisvat esimerkiksi tasa-arvo ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Minna! - Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot on ensimmäinen osa Suomen supernaisia -kirjasarjaa, ja jäänkin kiinnostuneena odottamaan, kenen naisen elämän Pelliccioni ja Virtanen tiivistävät kuvakirjan väliin seuraavaksi.

2 kommenttia:

  1. Minäkin tutkin tätä kirjaa kirjastossa, lähinnä hieno kuvitus houkutteli selaamaan kirjaa. Nuo sitaatit olivat ihania, mutta varsinaiset tekstiosuudet olivat jotenkin yksioikoisia. Toki kirja on suunnattu lapsille, mutta silti mietin että pureeko se heihinkään... no, en ole mikään asiantuntija tämän suhteen, ja tietysti aikuinen lukee kirjaa eri tavoin. Hieno juttu silti, että Canthista on tehty näin näyttävän oloinen kirja nuorille lukijoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika! Jotenkin tämä kommentti oli meinannut joutua huomaamatta, pahoittelut siis, että vastaus venyi. Minäkin aluksi mietin, mitä lapset tästä tuumivat, ja oli omakin lapseni selvästi kahden vaiheilla. Tällaiset erilaiset, taiteellisemmat kirjat varmasti jakavat lastenkin mielipiteitä.

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.