Kannen kuva voisi mielestäni olla parempi kuin tälläinen kuvapankista otetun näköinen otos. |
Holopaisen uusin nuortenkirja Sydänhengitystä (Karisto 2018, arvostelukappale kustantajalta) on realistinen nuortenromaani, jonka aihe ei ole yhtä raflaava kuin tuon edellisen, mutta silti keskustelua herättävä. Kirjan päähenkilö on juuri ylioppilaaksi kirjoittanut Tiira, joka rakastaa sukeltamista, tahtoo opiskella meribiologiksi ja aikaa lähteä vapaaehtoismatkalle Filippiineille osallistuakseen mertensuojeluprojektiin. Tiiran suunnitelmat näyttävät kuitenkin hetken olevan vaakalaudalla, sillä raskaustesti näyttää yllättäen kahta viivaa.
Tiira on kauhuissaan, ja hänelle on päivänselvää, ettei hän tahdo lasta, eikä missään tapauksessa aio pitää sitä. Tiira on hyvin itsenäinen luonne, eikä ajatus teiniäidin elämästä, sidottuna lapseen ja poikaystäväänsä Henriin houkuta tyttöä yhtään. Tiira voi suorastaan pahoin sen takia, että tietää sisällään kasvavan alkion. Ahdistus suorastaan hukuttaa hänet alleen. Niinpä Tiira aikookin varata ajan aborttiklinikalle mahdollisimman pian.
Tilanne mutkistuu hieman, kun Tiiran äiti saa selville tyttärensä olevan raskaana, eikä oman toivottoman ja kuluttavan pitkän lapsettomuushistoriansa takia pysty mitenkään ymmärtämään, ettei Tiiran haave ole tulla äidiksi eikä tämä aio pitää lasta. Hän lupailee Tiiralle, että tämä kyllä oppii rakastamaan vauvaansa, anelee, pyytää ja jopa raivoaa yrittäessään suostutella Tiiraa luopumaan abortista. Hän sekoittaa omaan taisteluunsa myös Tiiran poikaystävän Henrin, joka tahtoisi pitää Tiiran luonaan keinolla millä hyvänsä. Myös Tiiran ystävä Olivia on tämän äidin kanssa samoilla linjoilla. Ei siis ole ihme, että kaiken tämän painostuksen keskellä Tiira tuntee olevansa yksin, uupunut, hukkumaisillaan. Ainoa jolta hän saa tukea on hänen siskonsa Lili, jolla on oma taaperoikäinen lapsi. Sisko auttaa Tiiran läpi karmaisevan kivuliaan abortin, jonka tämä siis ehdottomasti tekee.
Holopainen kirjoittaa romaanissaan hyvin yksityiskohtaisesti abortista sekä siihen liittyvistä kivusta, särystä, verestä ja jopa ulosteista. Kerronta onkin paikoin hyvin realistista, mikä on minusta hyvä asia. Minulla tulee mieleen paikoin jopa sana vastuullinen tarinaa lukiessani, sillä niin suoraviivaisesti siinä on kerrottu, millaisen tapahtumaketjun seurauksena vahinkoraskaus sai alkunsa, millaista ahdistusta se Tiirassa aiheuttaa ja kuinka kamala, vaikka lopulta vapautta, kokemus abortti Tiiralle on.
Jos Sydänhengitystä olisi tietynlainen amerikkalainen, teinileffatyylinen romaani, olisi Tiira tietysti tarinan lopussa viime hetkellä tajunnut, ettei voi tappaa omaa lastaan ja päätynyt kaikkien painostuksesta pitämään sen. Onneksi Holopainen on valinnut aivan toisenlaisen loppuratkaisun, eli sellaisen, joka tuntuu paljon uskottavammalta ja aidommalta. Abortti on aihe, joka tälläkin hetkellä kuohuttaa meillä ja maailmalla, jakaa ihmisten mielipiteitä ja kauhistuttaa toisia edes ajatuksena. Ylen hiljattain teettämän tutkimuksen mukaan kolme prosenttia suomalaisista ei hyväksy aborttia lainkaan, ja 24 prosenttia tietyin reunaehdoin.
Kuitenkin, kuten Holopaisenkin romaanista hyvin tulee ilmi, naisen keho on vain ja ainoastaan hänen omansa ja elämä lapsen kanssa tai ilman sitä on ennen kaikkea hänen elämäänsä. Ja vastoin erittäin ahdistavaa sekä vanhentunutta käsitystä, kaikki naiset eivät tosiaankaan halua lapsia eikä naisen tärkein tehtävä ole olla äiti. Minä tulin suorastaan pahoinvoivaksi, kun luin, miten kamalalla tavalla Tiiran äiti yritti painostaa tytärtään. Holopainen on kuitenkin kirjoittanut kirjaan sovittelevan loppukohtauksen, jossa äiti ja tytär yrittävät ymmärtää toisiaan hieman paremmin.
Kun aamu alkoi vihdoin olla käsillä, Tiira tajusi väsymyksestä turtana, että jokainen yö tulisi olemaan tällainen(,) jos hän ei saisi aborttia. Luultavasti myös jokainen päivä. Loputonta ahdistusta, sietämätöntä henkistä kamppailua. Varmaankin jossain vaiheessa myös yritystä sopeutua asiaan, ja silti pohjalla velloisi jatkuva vastenmielisyys, haluttomuus, tietoisuus kaikesta(,) mistä joutui luopumaan, vapaudestaan ja unelmistaan. (s. 117)
Tarpeellinen, aiheellinen teos. Näin TV-ohjelman josta kävi ilmi että teiniraskauksia oli USA:ssa runsaasti ja hälyttävää kylläkin, nuorten asennoituminen - teeveesarjoistako peräisin - oli melkeinpä abortteja ihannoiva. Hekin ilmeisesti tahtoivat läpikäydä jotain "merkittävää" sydänystävän tuella. Todellisuus on ihan toista kuin elokuvat. Nyt kun vielä saataisiin nuoret ajoissa lukemaan tuo kirja 🌹Antoisaa uutta viikkoa !
VastaaPoistaOho, enpä ole tiennyt, että myös abortteja ihaillaan. Olen kyllä kuullut, että tietyt teiniäitiohjelmat ovat saaneet aikaan teiniäitiyden ihannointia. Ennen kaikkea toivoisin, että nuoret eivät tekisi mitään harkitsematta asiaa kunnolla ja että he oikeasti voisivat ymmärtää tekojen seurauksia. Tuossa Holopaisen kirjassa on muuten hyvää se, että sekä Tiira että hänen poikaystävänsä ovat vastuullisia nuoria, eikä kirjassa "syyllistetä" Tiiraa siitä, että hän tulee raskaaksi (vaikka lukijalle kyllä paljastetaan, miten vahinko tapahtui..).
PoistaJuu. syyllistäminen on vihonviimeistä. Taisin sanoa vähn hölmösti että nuoret ihannoivat aborttia - se oli paremminkin niin että he luulivat tv-sarjojen perusteella että "sankaritar" saa ystävien tukea ja myötätuntoa ja sitä he kaipasivat elämäänsä. Teinien tunne-elämä on kovin ailahtelevaa. En tiedä sanoinko vieläkään ymmärrettävästi :) Tosiaan, myös teini-äitiydestä voi muodostua leffojen perusteella joku ihanne.
PoistaKysyit saatko ottaa kuvan blogistani opetuskäyttöön; ole hyvä vaan. Kiva jos siitä on iloa :)
Kiitos luvasta. :) Kokosin opettajien lapsuuden kirjasuosikkinäyttelyn kouluun, ja sinne tarvittiin kansikuvia sekä sitten ihan fyysisiä opuksia.
PoistaSelitit kyllä hyvin. Ehkä ongelma on myös nurten mustavalkoinen ajattelu, joten on hyvä, että ehkä joku pystyy laajentamaan perspektiiviään realistisemman teoksen ansiosta.
Kiitos. Ansiokas bloggaus.
VastaaPoistaKiitos Jokke, kannustava kommentti! :)
PoistaMeinasin kirjoittaa, että en ole lukenut mitään Holopaiselta, mutta onpas tuo Ihon alaiset luettu! Kiinnostaisi lukea toki lisää, mutta on näitä suuria maailman ongelmia, ettei osaa päättää mikä seuraavaksi:D Sydänhengitystä on hyvin varteenotettava vaihtoehto.
VastaaPoistaTuota kutsuisin todellakin positiiviseksi ongelmaksi! :D Sydänhengitystä taitaa muuten olla Holopaisen ensimmäinen realistinen nuortenromaani, sillä käsittääkseni hän on aimemmin kirjoittanut fantasiatyyppisiä romaaneja.
Poista