#Kultakutri - Loistava kirja somettamisesta lapsille

#Kultakutri (Kustannus-Mäkelä Oy 2019, alkuteos Andersen Press Ltd) on hauska ja samalla onnistuneella tavalla opettavainen kuvakirja, joka pureutuu somettamisen ikäviin ilmiöihin. Kirja on loistavien kynäniekkojen eli kirjailija Jeanne Willisin ja kuvittaja Tony Rossin tekemä.Tässä perinteistä Kultakutri ja kolme -karhua satua mukavalla tavalla lainaavassa tarinassa Kultakutri alkaa somettaa eli postaa videoita ja kuvia nettiin ja tahtoo niille mahdollisimman paljon tykkäyksiä. Tyttö masentuu, kun ainoastaan äiti peukuttaa hänen keijuselfietään, minkä seurauksena Kultakuri päättää julkaista jotain hauskempaa ja räväkämpää. Hän ottaa salaa kuvia muun muassa veljensä sottapyttytuokiosta ja setänsä nolosta kompuroinnista.

Jeanne Willis & Tony Ross: #Kultakutri 

Somekansa reagoi kuten somekansa yleensäkin tapaa toimia: aluksi ihmiset tykkäävät, mutta kyllästyvät pian ja tahtovat nähdä jotain uutta. Kultakutri päättää tehdä jotain vielä räväkämpää ja murtautuu tyhjillään olevaan taloon. Tyttö ottaa kuvia tihutöistään ja lataa ne nettiin. Tykkäyksiä satelee, mutta tällä kertaa somettamisella on myös huonot puolensa. Kun karhuperhe tulee kotiin, seuraa isäkarhu karkuun juoksevaa Kultakutria tämän omaan kotiin saakka ja hakee poliisinkin paikalle. Konstaapelin ei tarvitse kuin selata netistä kuvat Kultakutrin tihutöistä ja saa sitä kautta tytön kiikkiin. Todisteita ei käy kieltäminen ja Kultakutri saa rangaistuksen ja päälle päätteeksi myös opetuksen: Kannattaa miettiä, mitä nettiin postaa, sillä kuvia ei välttämättä koskaan saa sieltä pois!

Jeanne Willis & Tony Ross: #Kultakutri 

Somettaminen ja nettikäyttäytyminen ovat erittäin ajankohtaisia asioita, ja niistä keskusteleminen lasten kanssa on ehdottomasti aiheellista siinä vaiheessa, kun lapsi saa ensimmäisen puhelimensa. Meillä kotona se aika on juuri käsillä, ja myös ekaluokassani monella lapselle on ihka ensimmäinen puhelin. Luimme #Kultakutrin oppilaiden kanssa ja kävimme sen innostamana älyttömän hyvän opetuskeskustelun. Lapset osasivat osoittaa kaikki ne tavat, miten Kultakutri teki väärin ja kertoivat toinen toisilleen, miksi ei esimerkiksi saa ladata kaverin kuvia nettiin eikä kannata laittaa sinne itsestäänkään mitään noloja kuvia. Minä johdatin keskustelun myös netin ja somen kautta tulevaan mahdollisiin kalasteluviesteihin, puhuimme salasanoista, yksityisyysasetuksista ja siitä, että vanhemmille kannattaa kertoa, mitä netissä touhuaa ja tapahtuu.

Jeanne Willis & Tony Ross: #Kultakutri 

Kannattaa siis lukea sekä #Kultakutri että Willisin ja Rossin tekemä ja aiemmin suomennettua teos Pukkien pikku pila (molemmat on suomenatnut Raija Rintamäki). Tuo jälkimmäinen kirja kertoo somekiusaamisesta niin ikään vanhaa klassikkosatua vapaasti mukaillen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.