Liikennekasvatus opetuksessa (sis. kirjavinkkejä tietysti!)

Koulujen alettua liikenteessä liikkuu taas pieniä keltanokkia, eli ekaluokkalaisia, joilla liikennesäännöt ja muun liikenteen mukana kulkeminen ovat vielä uusia, outoja juttuja. Eivätkä kaikki isommatkaan koululaiset vielä kunnolla hahmota tai muista kaikkia liikenteeseen liittyviä sääntöjä. Siksi kouluissakin syksyllä opetetaan ja kerrataan liikennesääntöjä ja turvallista liikennekäyttäytymistä.

Vuosi sitten ekaluokkalaisteni kanssa tutustuimme kyseisiin asioihin Liikenneturvan tarjoamien materiaalien  ja hankkimani kirjallisuuden avulla. Kävimme oppilaiden kanssa myös liikennemerkkikävelyllä, askartelimme heijastinhahmot (mustat jalankulkijat tummansinisellä pohjalla, keltaisesta paperista leikattiin heijastimia), tilastoimme oppilaiden kouluun kulkemistavat (auto, pyörä, bussi, kävellen) pylväsdiagrammein, opettelimme ja luokittelimme liikennemerkkejä, teimme koulun sääntöihin sopivat liikennemerkit ja leikimme liikuntatunnilla liikennevaloleikkiä.



Tammi on yhdessä Liikenneturvan kanssa julkaissut lapsille suunnatun tietokirjan Risto Räppääjä liikenteessä (kirj. Sinikka & Tiina Nopola, kuv. Christel Rönns, saatu kustantajalta). Kirja käsittelee hyvin yksityiskohtaisesti monia liikenteen osa-alueita kuten esimerkiksi jalankulkijoihin ja polkupyöräilijöihin liittyviä sääntöjä ja ohjeita, heijastimen käyttöä polkupyörän huoltamista sekä hallintaa, bussi-, juna- ja autoliikennettä. Lopussa on myös toimintaohjeet hätätilanteita varten ja erillinen ohjeistus talvikeleillä liikkumisesta. Aivan viimeisenä on myös tietovisa, jonka avulla lukija voi testata, kuinka hyvin hän on lukemansa tiedon sisäistänyt.



Liikennejaksomme ajan luin oppilaille Jerry Mikkelisen ja Jussi Ollilan kirjoittamaa sekä Teemu Åken kuvittamaa kuvakirjaa Maltti & Valtti liikenteessä (S&S 2017), jossa Maltti ja Valtti jahtaavat poliisien pikkujoulut pyörätoilailuillaan keskeyttänyttä Riku Rikesakkoa. Kun kaksikko yrittää saada Rikua kiinni, joutuvat he erilaisiin liikenteeseen liittyviin tilanteisiin ja kommelluksiin, joiden kautta lapsille oli hyvä opettaa oikeaa ja turvallista liikenneäyttäytymistä. Kirjassa on mukana myös tieto-osioita. Tarinallinen kuvakirja on myös Jari Koiviston tekemä Miina ja Manu koulutiellä (Satukustannus 2018).



Liikennettä käsitellään myös kirjassa, jonka viisivuotias keskimmäisemme valitsi itselleen kirjakaupassa tällä viikolla. Kirjan on Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjän "maailmaan" sijoittuva kulkuneuvorunokirja, jossa erilaisia liikkumisvälineitä esitellään Matias Nopolan kirjoittamien hauskojen runojen kautta. Kuvat tähän Risto Räppääjä maalla, merellä ja ilmassa -kirjaan (Tammi 2019) on tehnyt Christel Rönns. Näiden runojen kautta liikenne-teema kytkeytyisi koulussa mukavasti myös äidinkieleen.



Turvallista koulumatkaa kaikille!

Ps. Liikenneturvallisuusviikkoa vietetään Viikolla 37, eli 9.-13.9.2019, ja silloin Liikenneturva tarjoaa opettajille lisää kyseistä viikkoa varten suunniteltuja opetusvinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.