Hello Ruby, Maailman paras koodisatukirja!

Peruskoulun uuden opetussuunnitelman (POPS 2016) myötä ohjelmointi tulee - tai palaa - osaksi opetussuunnitelmaa. Opettajan olen ihan oikeasti ollut hieman kauhuissani tästä uudistuksesta. Miten ihmeessä voin opettaa oppilaille ohjelmointia, kun en edes itse tiedä siitä mitään?! Siksi hihkuinkin riemusta, kun huomasin keväällä, että Otava julkaiseen tänä syksynä Linda Liukkaan kirjoittaman ja kuvittaman (suom. Kirsikka Myllyrinne) koodisatukirjan Hello Ruby, joka lupaa opettaa lapsille ohjelmoinnillisen ajattelun perusteita.

Linda Liukas: Hello Ruby (Otava 2015)*

Kirjan päähenkilö on Ruby-tyttö, jolla on huikea mielikuvitus ja jonka lempisana on miksi. Hän ei pidä komentelusta, ja saattaa esimerkiksi jättää yöpuvun päälle, jos isä käskee häntä pukemaan kouluvaatteet päälle, mutta unohtaa erikseen mainita, että pyjama pitää ensin riisua. Ruby taitaa kuitenkin olla hieman yksinäinen, sillä hänen isänsä on paljon töissä, ja Ruby viettää sen ajan omassa pikku maailmassaan.

Onneksi tytön isä on hyvä järjestämään yllätyksiä, ja eräänä päivänä Ruby löytää postikortin, jossa isä kertoo piilottaneensa viisi aarretta. Tämä lupaa, että ratkottuaan tehtäviä ja etsittyään tarpeeksi, Ruby löytää aarteet. Isä muistuttaa, että aina kannattaa seurata parasta ratkaisuvaihtoehtoa ja tarvittaessa turvautua ystävien apuun. Ruby tekee tarkan toimintasuunnitelman ja kartan, jonka jälkeen aarteenetsintä alkaa! Etsiessään aareita Ruby kohtaa erilaisia ongelmia ja hauskoja olentoja. Ongelmia ratkoessaan Ruby oppii muun muassa esittämään tarkkoja kysymyksiä, jakamaan ison ongelman pienempiin osiin, keskittymään ongelman kannalta olennaisiin asioihin ja antamaan toisille selkeitä tehtäviä. Hän onnistuu tietysti myös löytämään aarteet ja mikä tärkeintä, löytää joukon uusia ystäviä!


Linda Liukas: Hello Ruby (Otava 2015)

Linda Liukas: Hello Ruby (Otava 2015)

Kirja on jaettu kymmeneen lukuun, joissa jokaisessa on selkeä, ohjelmoinnin kannalta tärkeä, oma teemansa. Tarinan jälkeen kirjassa on paksu tehtäväkirja, jossa on yhtä monta lukua kuin tarinassa. Kirjan voikin lukea niin, että lukee yhden luvun kerrallaan ja tekee sitten kyseiseen lukuun liittyvät tehtävät. Oppilaiden kanssa luultavasti etenisin juuri niin, että lukisin tarinan osissa ja tekisin tehtäviä sen lomassa. Siten ne kytkeytyisivät vahvemmin tarinan luomiin mielikuviin. Vanhempia varten tehtäväsivuilla on työkalupakkeja, joista aikuiset saavat lisätietoja ohjelmoinnista ja keskeisistä käsitteistä. Kirja onkin tarkoitettu luettavaksi yhdessä aikuisen kanssa.

Linda Liukas: Hello Ruby (Otava 2015)

Vaikka Hello Ruby on suunnattu alle kouluikäisille, sanoisin, että se sopii mainiosti myös alakoulun 1.-3.-luokkalaisillekin lapsille. Monet kirjan tehtävistä kuuluu tehdä suoraan tähän kirjaan, joten aivan kaikkia tehtävistä ei voi toteuttaa sellaisenaan koulussa. Kirjan parasta antia opettajalle onkin se, että se antaa opettajalle vinkkejä, millaisilla tehtävillä voi kehittää oppilaiden ohjelmoinnillista ajattelua ja kekseliäisyyttä. Monet harjoituksista ovat itseasiassa sellaisia, jotka ovat tuttuja jo matematiikan ja äidinkielenkin tunneilta (sarjoittaminen, ohjeen osien uudelleenjärjestäminen, enemmän - vähemmän tehtävät, luokittelu jne.). Hello Ruby on kirja, jonka avulla lukija ymmrtää, miten nämä tehtävät kytkeytyvät ohjelmoinnillisen ajattelun kehittämiseen ja miten ne tukevat koodaamisen oppimista.

Toki Hello Ruby on myös mukavan aktivoiva satukirja myös kaikille niille, jotka eivät edes varsinaisesti ole kiinnostuneita koodaamisesta. Kirjan värikäs ilme ja Liukkaan luomat suloiset hahmot saivat ainakin minut hyvälle tuulelle! Onkin helppo ymmärtää, miksi Liukas onnistui tammikuussa 2014 keräämään joukkorahoituspalvelusivusto Kickstarterissa - vain vaivaisessa kolmessa ja puolessa tunnissa - kirjalleen sen tarvitsemat 10 000 dollaria editointiapua ja painokustannuksia varten. Hello Ruby vaan on niin hyvä koodisatukirja!

ps. Opettajille vinkkinä, että sivulta http://koodi2016.fi/ voi käydä ilmaiseksi lataamassa Linda Liukkaan ja Juhani Mykkäsen laatiman ohjelmointipetusoppaan, joka on tarkoitettu peruskoun opettajille.

*Arvostelukappale saatu kustantajalta

2 kommenttia:

  1. Näin tämän kirjaklaupassa ja en tajunnut sen liittyvän ohjelmointiin (olenkohan ihan tyhmä???), mutta silti olin vähällä hankkia sen. Pitänee tilata tai lainata, olis varmaan lapsille, ja itellekin, ihan hyvä kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on oikein passeli kirja vanhemmille ja lapsille yhteiseksi luettavaksi ja puuhailtavaksi. :)

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.