Vauhtia ja pieniä sankaritekoja menopelien ystäville

Jo parivuotiaana kulkuneuvoista innostunut esikoisemme innostui Täyttä vauhtia -kirjasarjasta, jossa jokaisessa kirjassa esitellään jokin uusi menopeli pienen tarinan kautta. Kirjoissa päähenkilöitä ovat yhtälailla tarinassa esiintyvät eläimet kuin esittelyvuorossa oleva kulkuneuvokin. Sarjaa ovat kirjoittaneet Peter Bently ja Mandy Archer.  Kustannus-Mäkelä julkaisi tänä keväänä suomeksi kolme uutta Täyttä vauhtia -kirjasarjan kirjaa: Avaruussukkula syöksyy matkaan, Lentokone saa tehtävän ja juna kiitää kiskoilla. Kaikki kolme ovat Bentlyn kirjoittamia. Ensimmäisen on kuvittanut uusi kuvittaja Louise Conwey ja kaksi jälkimmäistä ovat niin ikään uusien kuvittajien, Bella Been ja Lucy Flemingin yhteistyön tuloksia. Täytyy sanoa, että vaikka kaikissa kirjoissa kuvitusjälki on keskenään samankaltaista, minä pidän eniten aikaisempien kirjojen kuvittajan eli Martha Lightfootin kuvitustyylistä.Täyttä vauhtia -sarjan kirjoille on tyypillistä, että niissä tapahtuu jokin onnettomuus tai syntyy ongelma, jonka päähenkilö ja hänen kulkuneuvonsa sitten yhdessä ratkaisevat. Nämäkään kolme kirjaa eivät tee poikkeusta tästä kaavasta. 

Avaruussukkulakirjassa astronautit lähtevät korjaamaan rikkoutunutta sateliittia, mutta törmäävätkin yllättäviin, uusiin tuttavuuksiin, joista yksi lähtee jäniksenä mukaan maahan... 

Suuraakkosin kirjoitetut tekstikohdat houkuttelevat lukemaan opettelevaa lasta osallistumaan tarinan lukemiseen.
Louise Conweyn kuvitusta teoksessa Avaruussukkula syöksyy matkaan (Kustannus-Mäkelä 2016)

Louise Conweyn kuvitusta teoksessa Avaruussukkula syöksyy matkaan (Kustannus-Mäkelä 2016)

Lentokonekirjassa koalakuningas unohtaa matkalle lähtiessään ottaa kruununsa mukaan, ja matkustajakoneen kapteeni kiitää kuninkaan yksityiskoneen perään viedäkseen kruunun hajamieliselle kuninkaalle. 

Bella Been ja Lucy Flemingin kuvitusta kirjassa Lentokone saa tehtävän (Kustannus-Mäkelä 2016)

Bella Been ja Lucy Flemingin kuvitusta kirjassa Lentokone saa tehtävän (Kustannus-Mäkelä 2016)
Junakirjassa puu kaatuu kiskoille postijunan eteen ja perästä tuleva matkustajajuna meinaa törmätä yhteen postijunan kanssa. Tilanne on kinkkinen, sillä postijuna ei saa toimitettua postia perille, sillä se ei pääse jatkamaan matkaansa. Onneksi matkustajajunan kapteenilla on näppärä ratkaisu tähän ongelmaan.

Bella Been ja Lucy Flemingin kuvitusta kirjassa Juna kiitä kiskoilla (Kustannus-Mäkelä 2016)

Bella Been ja Lucy Flemingin kuvitusta kirjassa Juna kiitä kiskoilla (Kustannus-Mäkelä 2016)
Voitte arvata, että tämän kirjakolmikon saavuttua postista (kiitos kustantajalle arvostelukappaleista) esikoisemme suorastaan repi nämä uutuudet käsistäni. Näin nopeasti, mikä kirjoista on hänen suosikkinsa, sillä sitä luimme useamman kerran saman illan aikana. Hän piti eniten kirjasta Avaruussukkula syöksyy matkaan. Minäkin nimeäisin sen omaksi suosikikseni näistä kolmesta, sillä siinä tarinassa on mukana eniten yllätyskäänteitä ja huumoria. Juna kiitää kiskoilla on hyvä kakkonen. Vähiten innostava on selvästi Lentokone saa tehtävän. Siinä on kyllä mainiosti kuvattu koneen lähtövalmistelut, mutta itse lennon aikana ei juuri tapahdu mitään kovin kiinnostavaa.

Kaiken kaikkiaan tämä kirjakolmikko täydentää ihan hyvin Täyttä vauhtia-sarjaa, mutta mikään näsitä ei silti noussut uudeksi suosikikseni ohi sarjassa aikaisemmin ilmestyneiden kirjojen Ambulanssi vauhdissa ja Paloauto rientää hätiin.


2 kommenttia:

  1. Myös meidän perheen suosikkeja. Voisikin ottaa taas jonkun lukuun :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä kirjoissa on kyllä paljon pieniä lukijoita houkuttelevia elementtejä.

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.