Viihdyttävä merirosvotarina: Benjamin Hawk - Merirosvon oppipoika

Kansi: Pete Revonkorpi
Juha-Pekka Koskisen kirjoittama nuorten seikkailukirja Benjamin Hawk - Merirosvon oppipoika (Karisto 2016, arvostelukappale) kertoo jännittävän merirosvotarinan, joka sijoittuu 1600-luvun loppuun, aitoon merirosvoaikaan. Tarinan nuori päähenkilö on 14-vuotias Benjamin Hawk, joka työskentelee kotonaan Portsmouthissa setänsä suutarinverstaassa. Pojan isä on lähtenyt jonkin laivan matkaan, eikä äiti yksin kykene elättämään perhettään. Benjamin kaipaa kuitenkin seikkailuja ja toisenlaista elämää. Hänen isoisänsä ymmärtää merkillisen hyvin nuoren pojan kaukokaipuun, ja tämä jopa kannustaa Benjaminia pestautumaan kaukaisiin maihin seilaivaan purjelaivaan. Isosisä yllättää Benjaminen kertomalla tälle, että on itsekin nuoruudessaan purjehtineut maailman meriä mitä hurjemmissa miehistöissä...

Benjamin siis karkaa kotoaan äidin ja enon vastusteluista huolimatta. Hän pestautuu Black Swan -nimiseen laivaan, joka nostaa - sataman kadottua näköpiiristä - mastoonsa pääkallolipun. Tämä ei Benjaminia kauhistuta, vaan poika tahtoo oppia kaiken piraatin elämästä. Lisäksi hänellä on ihan omakin salaisuutensa: isoisältä saatu aarrekartta. Benjamin ystävystyy laivan kokkipojan kanssa, ja yhdessä nämä kaksi punovat juonia karttaan merkityn aarteen löytämiseksi. Aarteenmetsästys ei olekaan turhan helppoa, sillä käy ilmi, että myös laivan merirosvokapteeni Swan on saanut vihiä samasta aarteesta. Benjamin oppii karulla tavalla, että kehenkään ei kannata luottaa eikä ilman hyvää varasuunnitelmaa kannata edes lähteä liikenteeseen.

Koskinen on onnistunut kirjoittamaan vetävän nuortenkirjan, jossa tapahtumat etenevät käänteestä toiseen aina yllättävään, ja jopa vähän hurjankurjaan, loppuratkaisuun saakka. Koskisen kuvaileva ja värikäs kerrontatapa, merirosvojen käyttämä puheenparsi ja muun muassa Pirates of the Caribbean -elokuvista tutut paikannimet luovat kirjalle todellista merirosvouskottavuutta. Tästä kirjasta tulee mieleeni "vanhanajan poikakirjat", ja uskonkin, että Benjamin Hawk Merirosvon oppipoika (Karisto 2016, arvostelukappale) kiinnostaa erityisesti juuri 3.-8.-luokkalaisia poikalukijoita.

Jos pidätte piraateista, niin kannattaa pysyä kuulolla. Loppuviikosta tulee esittelyy runomuotoon kirjoitettu merirosvokuvakirja!

Kirja on juuri hiljattain luettu myös Kirjojen keskellä -blogin Maijan kotona, jossa siitä tykättiin kovasti.

4 kommenttia:

  1. Kannattaa tutustua! Ja kirjoita sitten, mitä tykkäsitte. :)

    VastaaPoista
  2. Mullakin on tämä kirja lukulistalla, jos vaikka kesän aikana saisin luettua (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä seikkailukirja, joka sopiikin kivasti kesälukemiseksi.

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.