Dinosaurukset kylässä

Caryl Hartin kirjoittama ja Nick Eastin kuvittama kuvakirja Dinosaurukset kylässä (Kustannus-Mäkelä Ou 2017, alkuteos Hodder Children's Books, arvostelukappale) kertoo hilpeän tarinan siitä, miten voi käydä, jos nettitiostoksia tehdessään unohtaa lukea sen aivan kaikkein pienimmän präntin. Silloin voi joutua huomaamaan, että on tullut tilattua, jotain, mitä ei aivan olisi halunnut. Näin käy tarinan pienelle Kalle-pojalle, kun eräänä päivänä hänen ovelleen koputetaan ja sen takana seisoo lauma dinosauruksia! Lauma eläviä dinoja, jotka ilmoittavat, että he haluavat tulla sisälle leikkimään. Eikä dinosauruksia oikein voi estääkään, joten pian poika saa seurata sivusta, miten lauma pistää koko kodin hyrskyn myrskyn ja mullin mallin. "Onko koskaan nähty missään moista? Tulee liskoja ovista ja ikkunoista! Velociraptorit piirtää seinään kuvia. Allosaurukset on keksineet hauskaa huvia. Ne potkulaudalla halki eteisen ajaa, eikä otusten riemulla ole rajaa. ... Äidin huoneessa hirveä hulina on. Siellä mellastaa useampi iguanodon. Ne sängyllä pomppii ja kaappeja tonkii. Yksi riiviö rintsikat lipastosta onkii!"

Caryl Hart & Nick East: Dinosaurukset kylässä (Kustannus-Mäkelä Oy 2017)

Dinosaurukset keksivät tehdä kaikkea sellaista, mistä varmasti jää likaa seiniin, sotkua lattioille ja mikä hajoittaa paikkoja. Pikkupöksyt, äidin rintaliivit ja isän hattukaan eivät saa jäädä rauhaan, eikä kauhistunut pikkupoika voi ymmärtää, mistä moinen huligaanijoukko hänen kotiinsa tulla tupsahti. Lopulta poika suuttuu ja huutaa: "Kaikki ulos juoksujalkaa!" "Itsepähän meidät tänne tilasit", puolustautuvat dinosaurukset ja näyttävät tälle tilausvahvistusta, joka todistaa, että niinpä on tuosiaan tullut tehtyä. Syyllinen ei kuitenkaan ole Kalle itse vaan, äiti, joka kiireissään, nettitilausta tehdessään ei huomannut pientä pränttiä: "Tilasit aidon ja elävän dinosaurussetin!"

Caryl Hart & Nick East: Dinosaurukset kylässä (Kustannus-Mäkelä Oy 2017)
Silloin poika kauhistuu, koska kuulee äidin auton kääntyvän jo kotipihalle, ja on aivan ilmiselvää, että äiti tulee saamaan hirmuisen hepulin, kun näkee, mihin kuntoon koti on hänen kauppareissunsa aikana ajautunut. Vaan dinosauruksetpa pääsevätkin yllättämään Kallen jo toistamiseen, sillä ne osaavat siivota, korjata ja laittaa paikat kuntoon yhtä nopeasti kuin ne sotkivatkin. Äidin tullessa kotiin ja kysyessä, kuinka Kallen päivä on mennyt, tämä voi hyvillä mielin vastata: "Jaa, kunhan tässä kotona vain luuhailin ja vähän dinojen kanssa puuhailin."

Caryl Hart & Nick East: Dinosaurukset kylässä (Kustannus-Mäkelä Oy 2017)
Loppuratkaisun kohdalla viisivuotias lukijamme totesi tietäväisesti: "Njaah, eivät ne olleetkaan oikeita dinoja. Se vaan kuvitteli kaiken!" Hän innostuukin nykyään kirjoista, joissa kaikki ei ole, miltä näyttää ja joissa asioita tapahtuu päähenkilön leikeissä tai mielikuvituksessa. Tarinan on suomeksi riimitellyt Terhi Leskinen, ja se soljuu oikein mukavasti, helposti ymmärrettävinä riimeinä, eikä runomuoto ole liian haastava pientenkään lukijoiden ymmärtää. Dinosaurukset kylässä on mainio, hyväntuulen kuvakirja, jonka kuvitus on värikästä, yksityiskohtaista ja humoristista. Myös tarina naurattaa ja samalla myös hyvällä tavalla kauhistuttaa lasta. Dinot tekevät niin valtavasti tuhmuuksia - vahingossa tosin - että ihan hirvittää! 

Caryl Hart & Nick East: Dinosaurukset kylässä (Kustannus-Mäkelä Oy 2017)2 kommenttia:

 1. Mielikuvitus on hyvä juttu - ainakin jos sen pitää kurissa, eli ei päästä liian pitkälle 😀

  Joskus lasten suosikkihahmot tulevat, kukoistavat ja painuvat unholaan, mutta dinosaurukset ovat tainneet jäädä kestosuosikeiksi ! Eikös niitä ole ollut jo kymmenet vuodet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta tuo, mitä kirjoitat mielikuvituksesta. Minulla se tuppaa välillä (yksin kotona ollessani) laukkaamaan vähän liikaakin.

   Dinosaurukset taitavat olla sellaisia pienten lasten kestosuosikkeja, jotka todella kestävät aikaa! :D

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.