Siri Yöhiippailulla ja satupalvelu Iltasatu.org

Oletteko jo kuulleet ilmaisesta Iltasatu.org -satupalvelusta? Minä tutustuin palveluun aivan hiljattain kirjailija-kuvittaja Leea Simolan vinkistä. Hänen oma satunsa Siri yöhiippailulla on julkaistu palvelussa 19.6.2017, ja se on jatkoa noin vuosi sitten julkaistulle kuvakirjalle Siri ja vedenpaisumus (Myllylahti 2016), jossa Siri ja hänen isosiskonsa Siina leikkivät sadepäivänä hurjaa Kyöpelinvuori-mielikuvitusleikkiä. Meidän lapsemme pitivät Vedenpaisumus-kirjasta, joten arvelin, että he voisivat tykätä myös Yöhiippailusta. Niinpä luimmekin tänään iltasadun poikkeuksellisesti ipadiltä.Iltasatu.org on siitä näppärä palvelu, että sitä käyttääkseen ei tarvitse ladata erillisiä appeja tai muista vastaavia. Riittää, että on joku sähköinen laite, jolla pääsee nettiin. Voinkin kuvitella, että moni kesälomamatkalainen ei raahaa kovin mielellään mukana painavia kirjoja, ja silloin tällainen palvelu, josta saa ilmaiseksi ladattua luettavaa, on kullanarvoinen! Me siis käytimme lukulaitteena ipadiä ja luimme kirjan ensin kirjan lataamalla sen e-kirjana. E-kirjan etu on se, että kirja näyttää näytöllä enemmän oikealta kirjalta, jonka sivuja saa käänneltyä. 

Leea oli kertonut minulle testanneensa kuviin pieniä animointeja, joten osasin odottaa, että kuvissa tapahtuu jotakin. Esikoinen hihkaisikin innoissaan, kun huomasi, että ensimmäisessä kuvassa Sirin silmät liikkuivat ihan oikeesti! Muissa kuivissa animaatiot eivät toimineetkaan, joten kun luin lasten pyynnöstä kirjan heti uudestaan, tein sen selaimen kautta. Nyt animaatiot toimivat hyvin. Oli hauska huomata, kuinka paljon lapset innostuivat niinkin pienistä animoinneista, ja olivat ihan innoissaan huomatessaan uudessa kuvassa jotain liikkuvaa.

Siri yöhiippailulla on pieni ja hupaisa kertomus eräästä illasta ja yöstä, jolloin Siinä päättää opettaa pikkusiskolleen Sirille kaiken yöhiippailusta. Yöhiippaileminen on sitä, että lähdetään keskellä yötä salaiselle retkelle, joka - sivumennen sanoen - kannattaa mieluiten suunnata keittiöön, sillä siellä on herkkukaappi. Tytöt varustautuvat hiippailulle huolella. He piirtävät kartan, johon punaisella rastilla merkitään herkkukaapin paikka, ja lisäksi he peittelevät taskulamput sänkyihinsä odottamaan yötä. Isä ei arvaa illalla ollenkaan, mitä tytöillä on mielessään. Siina herää yöllä ja herättää Sirin. Koti on pimeä ja kaikki on mukavan jännittävää. Siskokset marssivat peräkanaa ennalta sovittua reittiä kohti keittiötä. 

Meidän lapsiamme muuten nauratti Sirin ja Siinan pohdinta peräkanaa-sanan merkityksestä ja kuvailusta, miten jokainen yöretkeläinen löysi oman perä-tyylinsä kävellä!

Tässä mennään peräkkäin: peräkukkoa, peräpossua, perämarakattia ja perälokkia!


Selviydyttyään erään suuren, mustan ja karvaisen esteen ohi, yöhiippailijat saapuvat vihdoin keittiön ovelle ja odottavat innoissaan, että pääsevät nauttimaan kaikkia niitä herkkua, joita tietävät aikuisten säilöävän salaa keittiön kaappeihin. Tytöt raottavat keittiön ovea ... ja kohtaavat aivan odottamattoman yllätyksen! Enkä muuten paljastakkaan tässä, että minkä.

Vaikka Siri Yöhippailulla kertoo siis iltaan ja yöhön sijoittuvasta leikistä, minä taisin tehdä pienoisen virheen, kun luin tämän tarinan lapsilleni juuri iltasaduksi. Huomasin ja kuulin hyvätyöt sanottuani, että lapseni supattelivat huoneessaan vielä hyvän tovin ennen hiljenemistään. Taisivat suunnitella sängyissään omaa pientä yöhiippailuaan, joka suuntautuu kenties tuonne meidän herkkukaapillemme. :D

Siri Yöhiippailulla on siis luettavissa ilmaiseksi Iltasatu.org-palvelussa, jota ylläpidetään vapaaehtoisvoimin. Sieltä löytyy sekä vanhoja satuklassikoita että uudempaa tarinoita. Moni vanhoista klassikoista on myös kuviettu uudestaan taitavien nykykuvittajien toimesta. Mikäli palvelu ei ole vielä tuttu, kannattaa käydä kurkkaamassa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.