Vau, mikä työkalu kiinnostavien lastenkirjojen löytämiseen: Suuri lukuseikkailu -kirja

Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille teille blogini lukijoille! Toivottavasti vietitte ihanan joulun ja toivottavasti vuosi 2018 on alkanut hyvin. Minä ja blogini vietimme pari viikkoa joululomaa, mutta nyt on ilo taas palata luku- ja kirjoitushommiin. Tämän vuoden haluan aloittaa komeasti kirjoittamalla kirjasta, joka esittelee hienolla tavalla lasten kirjoja!



Kaisa Laaksonen on tehnyt loistavaa työtä kirjoittaessaan ensisijaisesti lapsille suunnatun Suuri lukuseikkailu -kirjan (Avain 2017, arvostelukappale kustantajalta), johon hän on listannut aihepiireittäin suuren joukon lasten- ja (varhais)nuortenkirjoja. Laaksosen kirja on kiinnostava ja huomionarvoinen erityisesti juuri siitä syystä, että sen kohdeyleisöä ovat lasten- ja nuortenkirjojen lukijat eli lapset itse. Aikuisille on toki kirjoitettu opas- ja tietokirjoja, joissa lastenkirjoja on listattu ja esitelty aihepiirien mukaan*, mutta näin kattavaan lapsille suunnattuun lastenkirjoja esittelevään kirjaan en muista törmänneeni aikaisemmin.

Ehkäpä innostut lukemaan kirjoja, jotka kertovat koulumaailman kohelluksista?
Kaisa Laaksonen & Emmi Kyytsönen (kuv.): Suuri Lukuseikkailu (Avain 2017)

Laaksonen aloittaa kirjan kertomalla lapselle, miksi kannattaa lukea, ja sen jälkeen hän kehottaa myös aikusita tarttumaan lastenkirjaan. Hän muistuttaa, että isollekin lapselle voi lukea ääneen ja aina lapselle kannattaa valita kirja, joka ei ole tälle liian vaikea. Huomionarvoista on myös toteamus, että vanhemmat omat lapsuusaikaiset kirjasuosikit eivät välttämättä jaksa kiinnostaa nykylasta. Lapsi kiinnostuu yleensä kirjoista, jotka koskettavat häntä jollain tavalla, ja kuten Laaksonenkin kirjoittaa, myös aikuiset voivat oppia uusista lastenkirjoista paljon nykylasten maailmasta ja jopa omasta lapsestaaan.

Harrastatko joukkueurheilua? Siinä tapauksessa nämä kirjat voivat kiinnostaa!
Kaisa laaksonen, Suuri lukuseikkailu/ Luetaanko tämä? lastenkirjablogi

Suuri lukuseikkailu on rakennettu siten, että jokaisella luvulla on jokin teema, johon sopivista kirjoista Laaksonen on kirjoittanut lyhen esittelyn ja tekstikatkelman. Näin lapsilukija voi helposti etsiä aihepiirien mukaan itseään kiinnostavaa luettavaa ja tarkistaa Laaksosen vinkistä, josko tietty kirja kiinnostaisi juuri häntä. Suuresta Lukuseikkailusta voi lähteä etsimään itselleen tai omalle lapselleen sopivia kirjoja esimerkiksi sen mukaan, missa kirjoissa seikkaillaan vierailla mailla, koulussa, tietyn harrastuksen parissa tai vaikka fantasiamaailmassa. Joku haluaa ehkä lukea kirjoja, joiden päähenkilöinä ovat eläimet, etsivät tai supersankarit. Joku toinen saattaa löytää itseään kiinnostavan kirjan luvusta, jossa esitellään lastenkirjoissa tarjottuja ruokia, kummallisia keksintöjä tai keksijöitä tai vaikka ihmissuhteita. Laaksosen on löytänyt kirjoja monesta eri aihepiiristä!

Lastenkirjojen ruokalista! <3
Kaisa laaksonen, Suuri lukuseikkailu/ Luetaanko tämä? lastenkirjablogi

Aluksi mietin, että vinkkien perässä voisi olla listattuna kirjan kohdeyleisön arvioitu ikä tai haasteluokitus (koska Laaksonen itsekin muistuttaa, että kirjan ei kannata olla liian vaikealukuinen), mutta ehkä se turhaan rajaisi pois potentiaalisia lukijoita. Lapset ovat aika tarkkoja siitä, että eivät vaan lue liian lapsellisina pitämiään kirjoja eli, mikäli Laaksonen olisi kirjoittanut jonkun kirjavinkin alle "n. 8 - 10-vuotialle", ei esimerkiksi kuudesluokkalainen todennäköisesti lukisi kyseistä kirjaa.

Suuressa lukuseikkailussa on myös hauskoja testejä, tietokilpailuita, kirjoitustehtäviä ja kisailuja, jotka elävöittävät tätä kohtalaisen tuhtia opaskirjaa. Aivan alussa lapsi pääsee valitsemaan A, B, C, D ja E -vaihtoehdoista vaustauksia ja testaamaan, millainen lukija hän on. Eniten pisteitä saanut on himolukija, ja hänelle Laaksonen vinkkaa, että lukemisen välissä kannattaa käydä välillä vaikka pienellä happihyppelyllä ulkona. Matalimmat pisteet saanut puolestaan on hän, joka ei tykkää kirjoista, ja tälle lukijatyypille Laaksonen vinkkaa heti muutaman kirjan, joista kannattaa aloittaa.

Kaisa laaksonen, Suuri lukuseikkailu/ Luetaanko tämä? lastenkirjablogi

Kirjan loppupuolella on osia, jossa Laaksonen on listannut tiettyjä kirjoja, jotka sopivat heille, jotka ovat tykänneet erityisen paljon jostain toisesta kirjasta. Esimerkiksi Risto Räppääjien faneille Laaksonen vinkkaa muun muassa Paula Norosen Supermarsu-kirjaa ja Taika Taksisesta pitäneille muun muassa Roald Dahlin kirjoittamaa kirjaan Kuka pelkää noitia. Minä itse olen itseasiassa törmännyt opettajana tilanteeseen, jossa oppilas on lukenut kaikki Ristö Räppääjät ja kysyy, mitä muuta samantapaista hän voisi seuraavaksi lukea. Niihin(kin) tilanteisiin tällainen lista on todella hyödyllinen ja voisi siksi olla kattavampikin.

Kaisa laaksonen, Suuri lukuseikkailu/ Luetaanko tämä? lastenkirjablogi

En tiedä, onko Suuri lukuseikkailu välttämättä sellainen kirja, jonka ostaisin lapselle lahjaksi - ehkä ei -, mutta opettajana ja vanhempana hankkisin tämän kyllä enemmän kuin mielelläni omaan hyllyyni ja etsisin sen avulla yhdessä lapsen kanssa luettavaa, kun lapsi kaipaisi vaihtelua lukemiinsa kirjoihin, ei löytäisi yhtään kiinnostavaa kirjaa kirjastosta tai ei edes osaisi aloittaa etsimistä. Opettajalle tämä on myös loistava työkalu niihin hetkiin, jolloin hän etsii kirjoja jostain tietystä aihepiiristä vaikka johonkin opiskeltavaan ilmiöön liittyen. Laaksonen on keskittynyt Suuressa lukuseikkailussa vinkkaamaan ja listaamaan oikeastaan vain lasten kaunokirjallisuutta, mutta ihan hyvin tähän kirjaan voisi tehdä (ja soisin tehtävän) jatko-osan, joka laajentaisi esimerkiksi runokirjojen, tietokirjojen ja sarjakuvien puolelle!

*Esim. Kari Vaijärven kirjoittama Totta tosiaan, Kotimaisia lasten ja nuorten tietokirjailijoita (Avain 2015) ja Päivi Heikkilä-Halttusen kirjoittama teos Lue lapselle! Opas lasten kirjallisuuskasvatukseen (Atena Kustannus Oy 2015)

5 kommenttia:

  1. Voisi olla hyödyllinen opus äidinkielen opettajille. Erityisen kivalta tuntuu vinkkaus siihen mitä samantapaista voisi lukea kuin lapsen tähänastiset lempikirjat. Minulla on sama tuntu kuin sinulla että aikuinen lapsen kanssa yhdessä auttaisi lasta etsimään sopivaa luettavaa. Se olisi hauskaa molemmille ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikuinen voisi itsekin yllättyä, kuinka paljon kivoja lastenkirjoja nykyään julkaistaan, jos hän lukisi tätä kirjaa yhdessä lapsen kanssa. Moni muistaa tosiaan vaan ne omat lapsuuden suosikit. Joku lapsi saattaakin innostua äidin vanhoista Tiinoista, toinen ei ehkä niinkään, vaan kaipaa jotain uudempaa.

      Poista
  2. Minäkin ajattelin heti kirjasta, että se olisi hyvä työkalu opettajille, mutta eivät lapset itse tämmöisiä lue. Joku voi tietysti kiinnostua ja selailla vinkkejä, joten sitä varten se voisi olla luokassa ihan päivittäisessä käytössä. Lapset oppivat löytämään oman kirjamakunsa etsimällä itse kirjastosta luettavaa. Harmittavaa on, jos kirjastot ovat kaukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä olisi tosiaan hyvä olla jokaisessa koululuokassa! Minä olen yrittänyt kerätä itselleni pientä luokkakirjastoa, ja sen lisäksi koulussamme on myös kirjasto. Olemme siitäkin onnekkaita, että myös kunnankirjasto on koulun lähellä. On todella harmi, jos kirjasto on kaukana, vaikka onneksi kirjastoautot kulkevat aika kivasti.

      Poista
  3. Kiitos hyödyllisen kuuloisesta vinkistä! Haluan tutustua kirjaan. Luulen kuitenkin myös, että kirja olisi ensisijassa itselleni ei niinkään lapsille.

    Ajattelen itse niin, että on kiva jos luetaan klassikoita ja nykykirjoja sopivassa suhteessa lapsille. Mutta toki lasten intressit pitää ottaa ensi sijassa huomioon tässä. Jotkut kun kiinnostuvat melkein mistä tahansa ja toiset ovat paljon valikoivampia.

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.