Ystävä auttaa vaikka yli esteiden: Siiri ja kumma Kasperi

Siiri ja kumma Kasperi (Tammi 2017, arvostelukappele kustantajalta) on jo 15. Tiina Nopolan kirjoittama ja Mervi Lindmanin kuvittama Siiri-kirja. Kirjoissa päähenkilönä on Siiri ja tämän lisäksi mukana touhuavat kolme Ottoa: iso-Otto, keski-Otto ja pikku-Otto. Pikku-Otto on heistä Siirille ehkä läheisin ystävä, ja tässä uusimmassa Siiri-kirjassa pikku-Otto pääseekin pääosaan.Siirin isä rakentaa lapsille korkeushyppytelineen, josta Siiri ja kaksi isompaa Ottoa hyppivät yli leikiten. Pikku-Otto ei selviä hypyistä yhtä sulavasti, ja epäonnistuneiden yritysten jälkeen säntää karkuun. Pikku-Otto on varma, että muut nauravat hänelle, eivätkä tahdo enää olla hänen ystäviään. Pikku-Otta istuu yksin metsässä kivellä ja itkee. Hän kuvittelee, kuinka joutuu tästedes olemaan aina yksin, kukaan ei enää halua hänen seuraansa!

(Tiina Nopola ja Mervi Lindman: Siiri ja kumma Kasperi)

Lindman osaa älyttömän hauskalla tavalla kuvata hahmojen mielentiloja.
Katsokaa, kuinka surulliselta ja surkealta pikku-Otto tässä näyttää!
(Tiina Nopola ja Mervi Lindman: Siiri ja kumma Kasperi)

Sitten tapahtuu kuitenkin kummia, ja pilvistä ilmestyy poika, joka sanoo "Haudi" ja kertoo olevansa Kasperi. Kasperi ryhtyy pikku-Oton kaveriksi, kuljettaa tämän kanssaan taivaalle pomppimaan pilviesteiden yli. Kasperi on iso, rohkea ja hyvä hyppäämään ja lupaa auttaa pikku-Ottoa selviämään oikean korkeushyppytelineen yli hyppäämisestä. Niinpä pikku-Otto treenaa yhdessä mielikuvituskaverinsa kanssa, mutta ei kuitenkaan kehtaa tunnustaa Siirille ja Otoille, että Kasperi on vain hänen mielikuvituksensa tuotetta, ystävä, jonka avulla pikku-Otto saa lisää rohkeutta ja selviää vaikeasta paikasta. Pikku-Otto narraa, että Kasperi on oikeasti iso koululainen, ja lupaa esitellä tämän Siirille ja Otoille.

(Tiina Nopola ja Mervi Lindman: Siiri ja kumma Kasperi)

Siiri on kuitenkin aika tarkkannäköinen tyttö ja arvaa, että Kasperia ei ehkä oikeasti olekaan olemassa muualla kuin pikku-Oton mielikuvituksessa. Hän ymmärtää, miten pikku-Otto pelkää menettävänsä kasvonsa isompien Ottojen edessa, ja tosiystävän tavoin Siiri päättää auttaa pikku-Ottoa ja keksii suunnitelman, jonka avulla Kasperi ihan oikeasti ilmestyy korkeushyppypaikalle!

- Kasperi! otot huudahtivat.
- Se oli iso! keski-Otto sopersi.
- Koulualinen, totesi iso-Otto.
Se taisi olla oikea kaveri, ei sellainen kuin minun Arskani, iso-Otto huolestui.

Entäs kuinka käy pikku-Oton korkeyshyppysuorituksen? Hyvin tietysti. Häntä kyllä jännittää, mutta keskityttyään ja kuviteltuaan Kasperin tukemaan itseään, hän rohkaistuu ja selviää korkeasta esteestä.

(Tiina Nopola ja Mervi Lindman: Siiri ja kumma Kasperi)

Siiri ja kumma Kasperi on haska tarina ystävyydestä, itsensä voittamisesta ja oman mielikuvituksen voimasta. Siiri osoittaa olevansa pikku-Oton tosiystävä, eikä pilkkaa tätä epäonnistumisesta, mielikuvituskaverin keksimisestä tai edes narraamisesta. Hän ymmärtää kaveriaan ja on valmis auttamaan. Kuitenkaan Siiri-kirjat eivät ole mitenkään liian opettavaisia tai saarnaavia, vaan lapsi saa kokea niiden äärellä itse ahaa-elämyksiä ja myötäelää hahmojen tunteita.

Tammen lastenkirjakustantaja haastattelemassa Mervi Lindmania ja Tiina Nopolaa kirjamessuilla.

Helsingin kirjamessuille Nopola kertoi, että hän ammentaa kirjoihin ideoita tosielämän taphtumista jopa siinä määrin, että edellisen Siiri-kirjan (Siiri ja Heppa Huoleton) idea tuli suoraan naapuruston lapsilta. Nämä kun olivat eräänä päivänä koputtaneet Nopolan ovelle ja vaatineet tätä kirjoittamaan kirjan keppareista. Myös kolmella Otolla on esikuvansa tosimaailmassa, ja eiköhän aika monessa pikkulasten perheessä vieraile joskus myös joku mielikuvituskaverikin. Meillä ainakin on vieraillut!

Lasteni mielipide kirjasta:

5,5v.: "Ihan kiva kirja. Se on kivaa, kun se Kasperi ilmestyy!"
3,5v.: "Joo, ihan kiva. Se on just kivaa, kun se Kasperi ilmestyy. Ja sit, kun se siinä lopussa sanoo, että Harmi, kun Kasperia ei ole olemassa. Ja sit, onhan se! Ja sit se osoittaa sitä kumpupilveä."

2 kommenttia:

  1. Siiri on ihana tyttö ja kaikki kolme Ottoa kivoja kavereita ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siiri on tosiaan ihana, ja kaikki kolme Ottoa tärkeitä, vaikkakin eri tavalla.

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.