Puluboi - Agentti NollaBullaNolla ja kamukiemulat - kirja, jossa ratkotaan kaikki kaveruuden mysteerit

Kellassaan kleisi, mahtava, hulvaton ja jäljettömän tälkeä! Sitä kaikkea on Veera Salmen uusin lastenromaani Puluboi - Agentti NollaBullaNolla ja kamukiemulat (Otava 2018, arvostelukappale kustantajalta). Aiemmista Puluboi ja Poni -kirjoista poiketen tässä kirjassa on mustavalkokuvituksen tilalla Emmi Jormalaisen piirtämä värikuvitus, mikä tuo kirjaan aivan uuden hauskan lisätason.Olen aikaisemmissakin kirjoitukissani ihmetellyt, miten Salmella on ihmeellinen kyky kirjoittaa tärkeistä aiheista (erilaisuus, toisten hyväksyminen, kaveruus) niin, että lukija tulee imeneeksi kuin huomaamattaan tekstistä sen sanomaa toisten ihmisten kunnioittamisesta ja ystävyydestä ilman, että tuntee tulevansa opetetuksi tai ohjailluksi. Esimerkiksi tätä uusinta Puluboi-kirjaa lukiessaan aikuislukija tajuaa heti, että Salmi on halunnut kirjoittaa lapsille kirjan, jossa opastetaan lapsia kamukiemuloiden saloihin. Veikkaampa, ettei moni nuori lukija kuitenkaan edes huomaa lukevansa eräänlaista kaveruuden opasta, sillä Puluboi - Agentti NollaBullaNolla ja kamukiemulat on kaikkea muuta kuin puiseva opas tai ohjekirja. Se on timanttinen ja humoristinen lastenromaani vailla vertaa.

Veera Salmi & Emmi Jormalainen: Puluboi - Agentti NollaBullaNolla ja kamukiemulat
(Otava 2018)

Oma eskarilaiseni kihersi ja kikatti jo kirjan ensisivuista lähtien, ja erityisen hauskaa hänestä oli, kuinka Puluboi vertaa omaa neliväliseksi muuttumistaan Feniks-linnun uudelleensyntymään. Puluboi kertoo jääneensä klääsäkasan alle ja nousseensa roskaläjästä täysin uudestisyntyneenä, nelivärisenä Agentti NollaBullaNollana. Sen tehtävä on ratkoa erilaisia keissejä, joissa kaikissa on kyse - yllätys, yllätys - kamukiemuloista eli kaverisuhteista, hyvästä käytöksestä ja ystävien saamisesta. Apunaan näissä kimuranteissa etsivätehtävissä Puluboilla on iki-ihana, ihkauusi ystävä eli Ikivauva! Ikivauva, eli kavereiden kesken Iki, ei osaa vielä puhua, mutta onneksi Puluboin puhelimessa Pulufon T3000:ssa on tlanslaattoli, jonka avulla Puluboi ja lukijat saavat selvää Ikin puheesta.

Veera Salmi & Emmi Jormalainen: Puluboi - Agentti NollaBullaNolla ja kamukiemulat
(Otava 2018)

Puluboi siis alkaa ratkoa erilaisia ongelmia ja muodostaa niiden pohjalta teorioita, kaavioita ja selvityksiä, joiden avulla kaikki voivat oppia, miten kamujen kanssa on hyvä käyttäytyä. Salmi on valinnut keissit sellaisten joukosta, jotka varmasti ovat lasten keskuudessa niitä suurimpia kinoja ja harmeja aiheuttavia asioita kuten esimerkiksi se, kenet voi kutsua synttäreille, mitä tehdään, kun kaverin kanssa tulee riitaa tai saako kaveria määräillä. Tärkeä on myös se keissi, jossa Puluboi selvittää, mitä voi tehdä, jos on niin ujo, ettei ollenkaan uskalla hankkia ystäviä!

Kirjan sivuilla ja keisseissä seikkailee myös muriseva peikko, joka on kaikessa vastahankaan ja uhkaa syödä jokaisen, joka kävelee sen sillalla. Lopussa Puluboi kyllä keksii syyn peikon peikkomaiseen käytökseenkin: Peikko on peikkomainen, koska se on yksin! Jottei siis sinustakin tule peikkoa, tutustu Kamukiemuloihin ja ole kiva kaveri!

Ystävät hyvät: Miettikää, pohtikaa, pinnistelkää, ponnistelkaa, pullistelkaa, pyllistelkää... Ei, älkää pyllistelkö, mutta ylittäkää aina keksiä miten kaikki pääsisivät mukaan, eikä kukaan jäisi ulkopuolelle, koska yksinäisyys on maailman inhottavin peikko. (Puluboi - Agentti NollaBullaNolla ja kamukiemulat s.45)

2 kommenttia:

 1. Ihanaa, että Buluboi kirjasarja laajenee. Blogistani löytyvät kakki sarjan kirjat ja tämäkin on tulossa piakkoin lukuun ja sen jälkeen lukuraadin kuultavaksi ja joululahjaksi Buluboi-fanille :)
  Kaveruus on superkivaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaveruus on tosiaan superkivaa, mutta joskus tietty myös hankalaa. Tässäkin kirjassa oli huomioitu, ettei kavereiden hankkiminen aina ole helppoa, mutta kannattaa rohkeasti yrittää ja tarvittaessa pyytää aikuista apuun.
   Mukava päästä lukemaan, mitä sinä sitten tykkäät tästä tuoreimmasta Puluboista!

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.