Mikä ikinä tekee meidät onnelliseksi (Julius ja merenneito)

Tämän kevään yksi kauneimmista käsiini osuneista kirjoista on ehdottomasti Jessica Loven kirjoittama ja kuvittama (suom. Ari Jaatinen, Kustantamo S&S, saatu kustantajalta) kuvakirja Julius on merenneito. Loven kuvituksessa hehkuvat akvarellivärit, joiden värit korostuvat ruskeaa taustapaperia vasten. Ihanat kuvat ovat tässä kirjassa pääosassa, sillä tekstiä on hyvin vähän - jokaisella aukeamalla ei välttämättä ollenkaan. Se oikein oikein toimiva ratkaisu, ja lukija voi sukeltaa Loven kuvien mukana Juliuksen maailmaan, hänen haaveisiinsa ja tunteisiin.Julius on pieni poika, joka viettää päivää mummin kanssa. Metrossa Julius näkee kolme kaunista, nuorta naista: ilmiselviä merenneitoja! Julius rakastaa merenneitoja ja on haaveissaan itsekin sellainen.

Mummin luokse päästyään Julius saa idean. Mummin mentyä kylpyyn Julius pukeutuu merenneidoksi. Hän tekee itselleen pitkän pyrstön mummin verhoista ja hiukset ruukkukasvin lehdistä. Nyt Juliuskin on kaunis merenneito.

Leikki kuitenkin keskeytyy, kun mummi tulee kylvystä. Mummi ei sano mitään, mutta katsoo Juliusta tuimasti, kääntää selän ja jättää Juliuksen yksin. Loven paljonpuhuvasta kuvituksesta lukija huomaa, että tässä kohtaa Julius alkaa epäillä itseään, katsoo peilistä ja miettii ehkä toimineensa väärin. Ehkei hän saakaan olla merenneito?Vaan mummipa palaa, ja hänellä on Juliukselle yllätys! Mummin antaa lapsenlapselleen upeat helmet ja vie tämän ulos kadulle. Mummi vie Juliuksen rannalle, jossa on muitakin "merenenitoja". Hän rohkaisee Juliusta liittymään muiden merenneitojen joukkoon, ja Julius on onnellinen saadessaan olla sellainen kuin haluaa. Ja niin saavat kaikki muutkin tässä ihanassa kuvakirjassa, jossa kaikki ihmiset ja ihmiskehot ovat kauniita, upeita ja oikeanlaisia!


Mietin, voiko enää kauniimmin kuvata sitä, miten meillä kaikilla on omia haaveita ja toiveita. Miten jokaisella on oikeus olla juuri sellainen, kuin haluaa olla - huolimatta iästä, sukupuolesta tai ulkonäöstä.
Loven kuvakirja on rohkaiseva ja ymmärtäväinen. Se on lempeä ja toiveikas. Aivan ihana kuvakirja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.