Väinö Linnaa lapsilukijoille

Tänään on kulunut 100 vuotta Väinö Linnan syntymästä. Epäilen, ettei tässä maassa ole kovin montaa aikuista suomalaista, joka ei olisi koskaan kuullut hänestä tai erityisesti Linnan menestysromaaneista "Täällä Pohjantähden alla" ja "Tuntematon sotilas". Linnan elämästä nykysuomalaiset eivät ehkä kuitenkaan tiedä kovin paljon, vaikka itse asiassa tänään Helsingin Sanomat julkaisi mielenkiintoisen artikkelin, jossa Linnan elämää ja häneen liitetty työläismyyttiä tutkiskellaan kriittisesti.


Tuon artikkelin on kirjoittanut Karo Hämäläinen, joka on kirjoittanut myös tänä syksynä julkaistun ja lapsille suunnatun kuvakirjan Tampereen linna (Tammi 2020, saatu kustantajalta), joka jakaa lapsille tietoa paitsi Väinö Linnasta ja hänen teoksistaan myös Tampereen kaupungista. Kirjan on kuvittanut Ilpo Koskela, ja teos on osa Tammen kaupunkikirjasarjaa. 

Kirjan idea on varsin hauska: Sisarukset Akseli ja Elina viettävät kesää mummolassa Urjalassa, josta he matkustavat mummin ja papan kanssa Tampereelle. Naapurin Jussi-setä antaa lapsille haasteen ja lupaa antaa näille kaksikymppiä, jos lapset löytävät Tampereen Linnan. Lapset ottavat tietysti haasteen vastaan ja lähtevät tutkimaan Tamperetta ja etsimään, mistä Linna voisi löytyä. 


Akseli ja Elina eivät siis tunne Väinö Linnaa tai tiedä hänen historiaansa Tampereella asuneena menestyskirjailijana. Tästä syystä lapset käyvät tutkailemassa muun muassa sekä Linna-kirjastoa, Hämeensiltaa ja Finleysonin tehdasaluetta pohtien, joska Jussi olisi sitä linnaa tarkoittanut. Matkan varrella heidän ja lukijan eteen pudotellaan pieniä vihjeitä oikeasta Linnasta ja paljon faktaa hänestä sekä Tampereesta. Ja tarinan lopussa paljastuu tietysti, mikä tai kuka se oikea Tampereen Linna todella on Minun lapsistani tämä kirja on mielenkiintoinen, joskin ensimmäisellä lukukerralla he eivät selvästi ymmärtäneet ihan kaikkea. Oman haasteensa toi, että luin kertomusta ja faktaruutuja sen rinnalla, mikä katkaisi juonen kulun tuon tuosta.


Oman tasonsa kirjaan tuo myös Koskelan kuvitus, jossa tarkkasilmäinen lukija voi nähdä monia hauskoja yksityiskohtia ja tapahtumia, joita ei mainita tekstissä lainkaan. Esimerkiksi erään kukkamekkoisen rouvan voi nähdä pyöräilemässä läpi Tampereen, ja torilla Tappara ja Ilves-fanit hautaavat erimielisyytensä löytäessään toisista treffiseuraa. Tarinassa ja kuvituksessa seikkailee Linnan lisäksi myös muita tunnettuja tamperelaisia Kirsi Kunnaksesta konstaapeli Reinikaiseen (tai ainakin minusta torilla päivystävä poliisi näyttää aivan Reinikaiselta). Hämäläinen on punonut hauskasti tarinaansa myös Linnan tuotannosta tuttuja nimiä kuten Akseli, Elina ja Jussi. Nämä yksityiskohdat aukeavat ehkä vain aikuisille, mutta se onkin mainiosti keksitty: Tämä lastenkirja tarjoaa oivalluksen iloa lasten lisäksi aikuisille.


Tarinan loputtua lapsilukija voi pelata "Kirjailijan kurimus ja kunnia" -peliä, jonka avulla hän voi myös seurata Linnan nousua tnuntemattomasta kirjailijanalusta kunniatohtoriksi. Lisäksi lopusta löytyy tietoa myös Linnan romaaneista ja tämän elämälle tärkeistä paikoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.