Kirjabloggaajien joulukalenteri 2020: 1. Luukku

Taas on tullut aika aloittaa joulunodotus kirjabloggaajien perinteisen joulukalenterin parissa. Tänä vuonna ensimmäinen luukku avautuu täällä minun Luetaanko tämä? -lastenkirjablogissani. Kaikki mukana olevat blogit näet tämän postauksen lopusta ja huomisen luukun pääset lukemaan Viivin Kirjailuja blogissa.

Logi: Nina Tolonen/ Yöpöydän kirjat


Tässä luukussa kuuluu kulkusen kilinää ja tontunjalkojen tepsutusta... Tervetuloa siis avaamaan ensimmäinen luukku ja aloittamaan joulunodotus kanssamme!


Mistä tunnet pienen tontun?

Punaisesta lakistansa,

harmahasta parrastansa,

hymystänsä lempeästä,

katseestansa veikeästä. Siitä tunnet pienen tontun.

Mistä löydät pienen tontun?

Polulta taapertamasta,

tieltä tepastelemasta,

hämärissä huiskimasta,

lasten korvaan kuiskimasta. 

Sieltä löydät pienen tontun.

-Tuntematon-Lapsuuteni suosikkijoulukirja oli Mintun joulukirja, jossa Minttu perheineen valmistelee joulua. Tarina kattaa ajan ensimmäisestä joulukuun päivästä aina aattoiltaan asti. Muistan vieläkin, miten leppoisan ihanalta Mintun ja hänen perheensä joulukuu minusta pienenä tuntui. Perhe keittelee joulukarkkeja, tekee joululahjoja ja lapset hoitavat joulusiivouksen isän kanssa äidin loikoilleissa sohvalla (!). Minttu ja hänen veljensä Santtu huomioivat joulutouhuissaan myös Folken, joka on pieni, vanhassa kaapissa asuva tonttu. Isä kertoilee illan hämyssä vaarin kirjoittamia tarinoita Folke-tontusta, lapset pystyttävät Folkellekin piskuisen joulukuusen, askartelevat koristeen tämän kodin oveen ja antavat Folkelle lahjan. Folke puolestaan antaa lapsille aattoaamuna paketit. 


Tätä tontun pakettiperinnettä olemme toteuttaneet omien lasteni kanssa, ja aattoaamuisin heitä odottaa kuusen alla pikkuiset paketit (yleensä kirjat tai palapelit), jotka tonttu on heille toimittanut.


Tänä jouluna kuopuksemme on neljävuotias, ja erityisesti häntä ilahduttaakseni tuoda hieman enemmän tonttutaikaa meidänkin joulukuuhumme. Tonttuilit aloitimme lukemalla nyt syksyllä ilmestyneen Duppaduulix ja salaperäinen ovi -kirjan. Kirjan alussa Duppaduulixin mummin kotiin ilmestyy pikkuinen ovi, jonka asukasta koiranpentu yrittää houkutella esiin. Lopulta paljastuu, että oven takana asustelee tietysti pieni tonttu. 

Myös meidän kotiimme ilmestyi kuin taiottuna tonttuovi (jonka esikoiseni muuten askarteli vuosi sitten yhdessä kaverinsa kanssa). Kuopukseni ryhtyi pohtimaan, kuka meidän tonttuovemme takana asuu ja kuuluuko tonttuovemme takaa kenties rapinaa. Yhdyin tietysti leikkiin, joka lapselle selvästi oli tärkeä, ja kuulostelimme yhdessä, josko siellä joku pieni kulkunen kilisisi. Toivon kyllä, että meidän tonttuovemme takana ei sentään asu niin villi tonttu kuin se pikkuinen tonttu-ukkeli, joka pistää paikat hyrskyn myrskyn kirjassa Typy ja topakka tonttu.


Sen kuitenkin tiedän, että meidän piskuinen tonttumme kävi viime perjantaina illalla hakemassa lasten hänelle jättämät lahjatoivekirjeet. Tänään aamulla tonttuoven taakse oli yllättäen ilmestynyt myös ensimmäinen viesti itseltään tontulta. Kuopuksellemme oli nimittäin ilmestynyt jouluinen kirje ja sen oheen vekkuli Pedapuun tonttujumppakortti (saatu blogiyhteistyötä varten). 


Tiukutonttu hyppelee, kuuluu helinää. Huopatossut vipeltää, onpa vilinää. Näin luki tässä ensimmäisessä kortissa, jonka tottuovemme takana asusteleva tonttu oli kuopuksellemme toimittanut. Kirjeessään tonttu lupasi tuoda joka aamu jouluaattoon asti uuden tonttujumppakortin liikuntaa ja tanssimista rakastavalle perheemme nuorimmalle jäsenelle. 


Tonttu myös pyysi isompia sisaruksia auttamaan pikkusisarustaan korttien lukemisessa ja lupasi, että nämäkin saavat jumpata korttien lorujen antamien vinkkien avulla. Kuopus tulkitsikin ihan itse kortin kuvan sekä lorun ja esitti meille heti aamutuimaan, miten tontun jalat niin kovasti vipeltävät. Kun seuraavinakin aamuna on odotettavissa tällainen liikunnallinen jouluposti, saamme jumppailla yhdessä ja tehdä korttien avulla pidemmänkin jumpan. Viikonloppuaamuisin tonttu kuulemma aikoo myös jäättää oven taakse vihjeitä, joiden avulla kuopus saa itse etsiä kodistamme tontun piilottamat jumppakortit.Tonttu muuten vinkkasi minulle, että nämä kortit sopisivat kivasti myös päiväkoti-ikäisille ja ekaluokkalaisille lapsille. Koska tänä vuonna opetan kolmosia, en vie kortteja heidän ilokseen, mutta jahka taas saan pienemmät oppilaat, voisin veikata, että joulukuussa salaperäinen tonttuovi kirjeineen ja tonttujumppakortteineen sekä mahdollisesti muine pienine tontun jättämine tehtävineen ilmestyy myös luokkaani... 

Korttien tekstit on tavutettu, eli vasta lukemaan opettelevat lapset voivat hyvin tavailla niiden lyhyitä jumppaloruja itse. Joskin sanavälit saisivat olla selkeyden vuoksi isommat, sillä nyt jopa sujuvasti lukevalla tokaluokkalaisella oli hankaluuksia saada kortin tekstistä selvää. Osa liikkeistä on varsin yksinkertaisia (esim. taikinan leipominen), joten ensimmäisiin luukkuihin kannattaa tontun piilottaa niitä hieman enemmän liikunnallisia elementtejä sisältäviä kortteja (esim polvennostot), sillä sitten näitä korttien liikkeitä voi myöhemmin ketjuttaa yhteen tai leikkiä vaikka "Tonttu käskee" -leikkiä Kapteeni käskee -leikin säännöillä, jolloin toisten korttien vähemmän liikunnalliset tehtävät solahtavat leikkeihin hyvin mukaan.


Meidän kotonamme asustava tonttu on siis selvästi pieni ja liikunnallinen, vaikkemme muuta hänestä osaakaan kertoa, sillä emme ole toistaiseksi nähneet itse tontusta vilaustakaan. Voimme kuitenkin arvailla, miltä tonttumme ehkä näyttäisi ja tutkia, millaisia tonttuja suomalaisessa kansanperinteessä on yleensä ollut. Siinä apunamme on Mauri Kunnaksen Suomalainen tonttukirja.


Mitkä ovat sinun suosikkijoulukirjasi ja kuuluvatko tontut sinun jouluusi?

Oikein mukavaa joulunodotusta kaikille!


Kirjabloggajien joulukalenterissa mukana olevat blogit.

1. Kia - Luetaanko tämä?

2.  Viivi - Kirjailuja 

3. Virpi Yli-Villamo - Elämä on ihanaa

4.  Mai Laakso - Kirjasähkökäyrä

5. Henna Kaukoniemi - Hemulin kirjahylly

6. Esko Juhola - Kirjamies

7.  Margit - Tarukirja

8.  Gregorius - Jotakin syötäväksi kelvotonta

9. Laura oja - Kirjaimia

10. Minna / Bibbidi Bobbidi Book

11. Jane / Kirjan jos toisenkin

12. Niina Tolonen - Yöpöydän kirjat

13. Kirsin Book Club

14. Tani - Aina joku kesken

16. Tiina Österholm - Kirjaluotsi

17. Tiia Aaltonen - Lue meille äitikulta

18. Arja - Kulttuuri kukoistaa

19. Piritta Ojaniemi - Kirjarouvan elämää

20. Anneli Airola - Kirjojen kuisketta

21. Anna Mattila - Todella vaiheessa

22. Heidi - Kirjapöllön huhuiluja

23. Mari - Mrs Karlsson lukee

24. Aino-Maria - Amman lukuhetki

16 kommenttia:

 1. Iloista ensimmäistä joulukuun päivää! Hieno tonttumainen aloitus :)

  VastaaPoista
 2. Olipa mukava tonttuinen aloitus joulukalenterille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit! Joulukuuhun sopii hitunen tonttumaisuutta, eikö?

   Poista
 3. Onpas teillä ihanan tonttuinen joulukuu luvassa! Meidänkin joulunodotukseen kuuluu tontun vierailut. Kuusivuotias askarteli jo marraskuun alussa olohuoneeseen tonttuoven, jotta tonttu varmasti pääsee pistäytymään. Myöhemmin hän teki varaovenkin, kun tontusta ei alkanut kuulua mitään. Tänään on meiltäkin löytynyt tontun viesti - ei kylläkään jumppakorttia, mutta hauska idea sekin.

  Meillä ollaan todellisia joulukirjafaneja. Mintun joulukirja, Typy ja topakka tonttu ja Suomalainen tonttukirja kuuluvat kaikki suosikkeihimme. Paras taitaa minusta kuitenkin olla jo lapsuudestani asti tuttu Mauri Kunnaksen Joulupukki. Kunnaksen uusin kirja Joulupukin joululoma on sille hyvää jatkoa.

  Iloista joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kuulostaapa hauskalta ja nerokkaalta tuo idea rakentaa varaovi tontulle, jos tämä kerran ei ole älynnyt käyttää varsinaista ovea. :D
   Minä en muuten muista Joulupukki-kirjaa omasta lapsuudestani, mutta jo ennen, kun sain omia lapsia, ostin Kunnaksen Joulukirjan, jossa on kolme joulutarinaa, muun muassa Joulupukki. Olemme lukeneet sitä nyt joka joulu lasteni kanssa, ja varsinkin keskimmäiselle se on tärkeä joulukirja.

   Poista
 4. Meilläkin on tontun ovi, sen kautta kulkevat mm. kirjeet joulupukille. Kätevää!

  Mukavaa joulunodotusta sinulle! /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kätevää, että tonttuoven kautta tulee suora yhteys Korvatunturille! :)
   Kiitos samoin Mari sinule, mukavaa joulunodotusta!

   Poista
 5. Hieno idea tämä kirjabloggaajien joulukalenteri. ❤️
  Joulun salaisuuksia, kulkusten kilinää ja pikkuinen tonttuovi... 😎

  VastaaPoista
 6. Onpa teillä kekseliäs tonttu! Ihanaa joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tontun kekseliäisyys kyllä välillä tässä venyy äärimmilleen, kun hän yrittää keksiä kivoja viestejä jokaiselle aamulle. :D Ihanaa joulunodotusta myös sinulle Jonna!

   Poista
 7. Mintun perheen joulusiivousjärjestely kuulostaa oikein hyvältä :D

  Kiitos kivasta joulukalenterialoituksesta ja oikein mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi tuosta Mintun perheen joulusiivousjärjestelyn kätevyydestä. Lisäksi he ensin haistelevat, onko pölyä, sillä "turhaan ei kannata siivota".
   Kiitos ja oikein mukavaa joulunaikaa sinullekin!

   Poista
 8. Yksi meidän perheen suosikki joulukirjoista on aina ollut Maija Baricin Ihana joulu missä pikkuinen Teppana kulkee vanhempien tonttujen luona selvittämässä mikä kullekin heistä tuo joulun.
  Itse asiassa tuo alun jouluruno/laulu on juuri tästä kirjasta ja on kirjailijan säveltämänä saman nimisellä levyllä
  Iloista joulun odotusta! Kaarina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaarina, samoin sinulle!
   Tuli muuten mieleen, että nykyäänkin tehdään erilaisia variaatioita tuosta aiheesta, joka on perheenne suosikkijoulukirjassa; Joku tai jotkut etsivät sitä seikkaa, joka tuo joulun tai on joulussa tärkeintä. :)

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.