Lentävä mummini

Oikein hyvää äitienpäivää kaikille teille siellä ruutujen toisella puolella! Äitienpäivän kunniaksi esittelen Mila Teräksen ja Sanna Pelliccionin kuvakirjan Lentävä mummi (Karisto 2020, saatu kustantajalta), jossa esitellään viehättävällä tavalla nykyaikaista isoäitiyttä. Tässä kuvakirjassa kuvitus ja teksti kertovat rintarinnan tarinaa isoäidistä, jonka tukka on pitkä, punainen ja täynnä tarinoita. Kertoja on mummin lapsenlapsi, joka viettää kesäpäivää tämän luona yhdessä pikkuveljensä kanssa. 


Lapset hyppäävät mummin taikatukan muodostaman lentävän maton kyytiin, ja he päätyvät sirkus Mummilaan. Mummin ja lasten mielikuvitus loihtii kesäiseen puutarhaan kokonaisen sirkusesityksen, jossa lapset saavat olla päätähtinä mummin hääriessä sirkustirehtöörinä. Lukijan iästä riippuu hoksaako hän lukea kuvista, että matka lentävällä matolla ja sirkusesitys ovat ihanaa mielikuvitusleikkiä, jonka mahtava mummi loihtii lastenlastensa iloksi.


Illan tullen lasten isä tulee hakemaan heidät kotiin, sillä illalla alkaa mummin oma aika: "Meidän mummimme osaa nimittäin paljon muutakin kuin ohjata lentävää mattoa. Mummi-Marjukka punaa huulensa ja lähtee moottoripyörän kyydissä Pentti-ystävän kanssa tanssimaan tangoa!


Lentävä mummi on hyväntuulinen kirja rakkaudesta isoäidin ja lastenlasten välillä. Se myös hyvällä tavalla rikkoo perinteistä isoäitimyyttiä, jossa mummin häärii pullantuoksuisena esiliina päällä, harmaa tukka nutturalla ja kertoilee lapsenlapsilleen tarinoita kiikkustuolissa keinuen. Mummeja on monenlaisia ja heillä kaikilla on oma elämänsä ja omat kiinnostuksenkohteensa. He rakastavat lapsenlapsiaan, mutta ovat muutakin kuin pelkkiä isovanhempia.

"Jonkun isoäiti harrastaa painonnostoa.

Toisen mummo on suomenmestaruustason villasukankutoja.

Yhden mamma asuu etelässä.

Eräs mummeli Suomussalmelta taas soutaa tosi kovaa.


Jokainen isoäiti on ihana ja tärkeä, oli sitten millainen hyvänsä!

Sanna Pelliccionin kollaasikuvitus on voimakas ja yltäkylläinen. Vahvat värit ja viivat yhdistyvät erilaisiin leikattuihin pintoihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.