Suojellaan Itämerta lukemalla eli Muumi-kirjojen -lukuhaaste

Tove Janssonin ensimmäisen muumi-tarinan Muumit ja suuri tuhotulva julkaisemisesta on kulunut tänä vuonna 75 vuotta. Muumi Characters juhlii merkkivuotta #MEIDÄNMERI-kampanjalla, jonka tarkoitus on jakaa tietoa Itämeren tilasta ja kerätä miljoona euroa John Nurmisen Säätiön työhön meren ja sen perinnön suojelemiseksi.

Voit käyttää haastepostauksissa tätä haastekuvaa. 

Meri on tärkeä elementti muumi-kirjoissa, joissa se edustaa vapautta ja seikkailua, mutta myös vaaraa ja luonnon arvaamattomuutta. Myös Tove Janssonille Suomen luonto - erityisesti meri ja sen saaristo - olivat tärkeitä taiteellisen innoituksen lähteitä. Halusin täällä Luetaanko tämä? -blogissa juhlistaa muumi-kirjallisuuden juhlavuotta ja osallistua samalla omalla panoksellani Itämeren suojelutyöhön. Niinpä käynnistänkin Muumi-kirjojen -lukuhaasteen*, joka alkaa ystävänpäivänä 14.2. ja jatkuu 30.4.2020 asti. 

Haastan kaikki lukemaan muumi-kirjoja ja lahjoittamaan jokaista lukemaansa kirjaa kohti haluamansa summan #MEIDÄNMERI-kampanjaan, eli John Nurmisen Säätiön tekemään suojelutyöhön. Itse lupaan lahjoittaa jokaista lukemaani muumi-kirjaa kohti 2 euroa osoitteessa https://oursea.fi. Jokaista kerättyä 10 euroa vastaan Itämerestä voidaan poistaa 40 kiloa sinilevää. Osallistua voit, vaikka et lahjoittaisikaan rahaa. Mahtavaa, jos lähdet kanssani juhlimaan muumi-tarinoiden juhlavuotta lukemalla muumi-kirjoja!

Itämeri on maailman mittakaavassa aivan ainutlaatuinen meri, jonka vesi on sekoitus suolaista ja makeaa vettä. Sen eliöstökin on erikoinen sekoitus valtamerten ja makeiden vesien eläin- ja kasvilajeja. Itämeren eläin- ja kasvilajit ovat erityisen herkkiä ympäristön muutoksille, ja niitä uhkaavatkin rehevöityminen ja ilmaston lämpeneminen. Moni Itämeren eliölaji ei kestä ilmastonmuutoksen aiheuttamaa meren lämpenemistä, vieraslajien tuloa elinalueelleen ja kiihtyvää rehevöitymistä. Itämeri tarvitsee apua.

Kaikkien muumi-lukuhaasteeseen osallistujien, lukukokemuksensa jakaneiden ja tähän postaukseen mukaan ilmoittautuvien kesken arvotaan WSOY:n arvontaan lahjoittama kirja Muumit ja suuri tuhotulva. Osallistua voit siis lukemalla mitä tahansa muumi-aiheisia kirjoja kuvakirjoista romaaneihin ja postaamalla lukukokemuksesta joko blogiisi, Instagramiin, Facebookiin, vlogiin tai vaikka podcastiisi. 

Osallistumisohjeet:

 • Haasteaika 14.2. - 30.4.2020
 • Mukaan haasteeseen voit liittyä mihin aikaan vain. Ilmoittaudu tähän postaukseen. 
 • Olisi kiva, jos kirjoittaisit blogissasi lukemistasi muumi-kirjoista - tai postaisit niistä kuvia Instagramissa tai kertoisit lukukokemuksestasi muissa kirjakanavissasi. 
 • Haasteen hashtag: #muumilukuhaaste  
 • Kaikki mukaan ilmoittautuneet ja lukemistaan muumi-kirjoista bloganneet tai lukukokemuksensa muutoin sosiaalisen median kanavissa jakaneet ovat mukana kirjapalkinnon arvonnassa.
 • Voit osallistua vaikka sinulle ei olisi omaa blogia tai muuta kirjakanavaa. Teen haasteen loputtua (3.5.2020) koontipostauksen, johon voit kirjoittaa, mitä muumi-kirjoja luit.
 • Voit käyttää tekemääni haastekuvaa (kts. yllä) omassa blogissasi haastepostausten yhteydessä. Mikäli käytät versiota, jossa on #MEIDÄNMERI -tunnus, linkitä kuvaa web-osoite: https://oursea.fi (Kuva ilman tunnusta löytyy tämän postauksen lopusta.)
 • Mikäli haluat, voit lahjoittaa haluamasi summan jokaista lukemaasi kirjaa kohden osoitteessa  https://oursea.fi

Takana: Riina & Sami Kaarla: Muumiperheen vuosi (Tammi 2015)
Edessä: Päivi Arenius: Muumiperheen albumi (Tammi 2013)

”Meri on suuri olento, joka on toisinaan hyvällä tuulella ja toisinaan huonolla. Ja on aivan mahdotonta tietää miksi. Siitä näkee vain pinnan. Mutta jos pitää merestä, niin se ei haittaa mitään… Silloin sietää huonot tuulet samoin kuin hyvätkin.” (Muumipappa ja meri s.182)

Vaihtoehtoinen haastekuva
Mukaan haasteeseen ilmoittautuneet:

- MarikaOksa/ Oksan hyllyltä
- Jokke/ Jokken kirjanurkka
- Meri/ Kaikkia värejä
- Sanna M./ Facebook
- Ulla/ @Tarinanuppuja
- @Vuosisadantarina
- Reetta I.
- Johanna/ Kirjoihin kadonnut
- Satu/ Kirjat kertovat
- Kati/ Lastenkirjavuosi
- @pagesofgem
- @kauniitalukuja
- Paula/ Paulan palsta
-Paula/ Kirjan pauloissa


*ei-kaupallinen yhteistyö Muumi Charactersin kanssa

23 kommenttia:

 1. Onpa mukava haasteidea, olen mukana! Tähän varmaankin käyvät myös Muumi-sarjakuvat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että olet mukana! Ja tietysti nuo sarjakuvat käyvät. :) Ne ovatkin itselleni vieraampi Toven teoksia, joten jään odottamaan postauksiasi.

   Poista
 2. Hieno hanke, ja ikävä sinilevä. Olen lukenut kaikki muumikirjat, ja blogannutkin kaiketi kaikista, mutta osallistun haasteeseen, ja säätiölle voin lahjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että lähdet mukaan, vaikka olet tosiaan lukenut ja blogannut suuresta määrästä muumi-kirjoja. Sinilevä on tosiaan kamalaa ja järvien ongelma myös. Suututtaa tämä vesistöjemme tila. :(

   Poista
  2. Osallistun 23.4.2020 klo 6.30 bloggausella Tove Janssonin Vaarallisesta matkasta.

   Poista
  3. Linkki:
   http://joklaaja.blogspot.com/2020/04/tove-jansson-vaarallinen-matka.html

   Poista
 3. Hieno ja tärkeä haaste, osallistun ainakin lahjoittamalla, jos en ehdi muumeista kirjoittaa blogissa. Muumipappa ja meri on kyllä (uusinta-)lukulistalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva, että lähdet mukaan sinulle sopivalla tavalla. Minullakin odottaa Muumipappa ja meri lukemista, mutta minä en ole lukenut sitä aikaisemmin. Kuten en itseasiassa muitakaan muumi-romaaneja. Kuvakirjat ovat itselleni tutumpia.

   Poista
 4. Ihana haaste! Ehdottomasti mukana! Puolison kanssa on lukuvuorossa seuraavana Taikurin hattu.

  VastaaPoista
 5. Mukana haasteessa. Luemme lasten kanssa säännöllisesti kirjahyllymme Muumi-kirjoja ja nyt on hyvä aika taas tarttua niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Tämä onkin hyvä syy ottaa tuttuja muumeja uusintalukuun.

   Poista
 6. Ihana haaste, ehtiikö vähän myöhässä mukaan? Meillä lapset rakastavat Muumi-kirjoja ja niitä tulee luettua tasaisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai ehtii vielä mukaan. Muumit ovat kyllä monien lapsien suosikkeja. Meillä tosin ovat tottuneet pikemminkin niihin japanilaisen piirrosanimaation pulleisiin muumeihin kuin Toven alkuperäisiin versiihin. ;)

   Poista
 7. Mukana minäkin. Todella hieno idea ja tärkeä suojelukohde. Bloggaan ainakin niistä muumikirjoista, joista en ole aiemmin kirjoittanut. Nyt kuuntelussa Muumit ja suuri tuhotulva. Pienen summan lahjoitan myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu Satu, että lähdet mukaan. :) Minullakin on tällä hetkellä kesken Muumit ja suuri tuhotulva.

   Poista
 8. Mahtava haaste, tähän täytyy osallistua. Parikin muumipostausta on jo työn alla.

  VastaaPoista
 9. Olen mukana, sillä lähiaikoina on Muumipappa ja meri tulossa kuunteluun äänikirjana.

  VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.