Halloweenkirjavinkki heille, jotka eivät oikeastaan pidä kauhusta

Mervi Heikkilän kirjoittama ja Brocin kuvittama lastenromaani Hämärtäjät (Kaksipäinen Korppi 2021, saatu kirjailijalta) sopii luettavaksi kaikille, jotka eivät kaipaa lukukokemukseltaan hiuksianostattavaa kauhua, vaan pikemminkin arvoituksia ja aavistuksenomaista jännitystä. Vaikka kansikuva tyhjin silmin tuijottavine lapsineen lupailee kunnon kauhukirjaa, on Hämärtäjät pikemminkin salapoliisi- kuin kauhukirja, vaikka juonikuvio antaisi mahdollisuuden myös enemmällekin kauhulle.


Yläkouluikäiset kaksossisarukset Joona ja Larissa, eli Lari ovat kahdestaan kotona, sillä heidän äitinsä on lähtenyt lyhyelle matkalle. On kesäloma, ja Joona käyttää aikaansa pelaamiseen, eikä siksi heti huomaa, että Lari on kadonnut. Häntä ei löydy mistään, ja niinpä Joona ja kaksosten ystävä Topi lähtevät selvittämään, mihin sisko on joutunut. Tytön muistiinpanoista löytyy epämääräisiä vihjeitä jostain vaarallisesta tehtävästä, joka tämän on hoidettava. Koska Lari myös rakastaa eläimiä, lähtevät pojat ratkomaan arvoitusta siitä näkökulmasta, että Lari kenties suojelee jotain uhanalaista lajia ja ehkä hän on touhuissaan suututtanut jonkun, joka on kaapannut Larin.

Vaikka Larin jäljille on vaikea päästä, keksivät pojat kyllä muutaman hahmon, joka voisi olla vihoissaan Larille tai vastaavasti auttanut tyttöä. Kun pojat suorittavat etsintöjään, Lari käy yllättäen jättämässä heille viestejä, joissa vakuuttaa olevansa kunnossa. Siitä huolimatta Joonaa alkaa ahdistaa ja huolettaa, eikä hän oikein tunne oloaan enää turvalliseksi yksin kotona. Lisäksi Joonaa kauhistuttavat myös kummalliset mustat hahmot, jotka ilmestyvät öiselle taivaalle hänen ikkunansa taakse...


Larin katoaminen ratkeaa lopulta, ja siihen tosiaan liittyy hivenen mystiikkaa, mutta toisaalta ratkaisu on varsin tyypillinen lasten dekkareille. Kirjan rivivälitys on väljää ja fontti kohtalaisen suurta. Brocin mustavalkokuvat elävöittävät tekstiä mukavasti, vaikka en kyllä ymmärrä, miksi hänen hahmoillaan ei ole pupilleja.. Sanoisin, että kirja sopii luettavaksi noin 3.-6.-luokkalaisille, ja Heikkilä on tavoittanut siinä mukavasti nykylasten elämää.

Tälläkin kirjalla osallistun Yöpöydän kirjat -blogin perinteiseen Halloween -lukuhaasteeseen. Kannattaa käydä katsomassa listaus blogeista, jotka ovat mukana, sillä sitä kautta pääset varmasti kiinni halloweeniin sopivasta luettavasta.4 kommenttia:

 1. Tämä haaste piristää syksyä. Kiitos lukuvinkistä.

  VastaaPoista
 2. Laitoin tämän heti varaukseen, sen verran kiinnostavalta tämä vaikuttaa. Ihanaa, kun olit mukana lukuhaasteessa! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että jaksat joka vuosi aina uudelleen pitää tämän haasteen!

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.