Pikainen piipahdus kirjamessuilla

Sunnuntaina suuntasimme koko perheen voimin kirjamessuille. Olisin kyllä mieluiten lähtenyt matkaan ihan yksinäni, mutta viisikuukautinen vauva vaatii vielä äidin läsnäoloa ruokahetkillään, joten hänet jouduin ottamaan mukaan. Mies puolestaan sai lähteä mukaan vahtimaan vauvaa, kun minä viiletin pikakelauksella messualueen läpi ja pelkäsin, milloin vauvalla menee hermot ja parkukonsertti alkaa. Arvanette varmaan, että vaikka olin ladannut kännykän messukalenteriin yhden jos toisenkin kiinnostavan luennon, haastattelun ja esityksen alkamisajan, en päässyt kuuntelemaan yhtäkään. Noh, ehkä ensi vuonna sitten. Ehdin kuitenkin vajaassa parissa tunnissa tekemään yllättävän monta kirjalöytöä, vaikka vähän jäi kaivelemaan, että en ehtinyt tonkia kirjalaareja pidempään. Kustannus-Mäkelän koju oli esimerkiksi täynnä monia erittäin houkuttelevan näköisiä kuvakirjoja, jotka nyt jäivät muiden ostettaviksi.

Tällä kertaa ostin lähinnä lastenkirjoja. Itselleni valikoin vain pari dekkaripokkaria. Töitäni ajatellen ostin kaksi kirjaa. Toinen on Kaarina Helakisan kirjoittaman ja Leena Lumpeen kuvittaman Meidän lasten juhlakirjan (Otava, 2012). Se sisältää kattavat kuvaukset kalenterivuoden kaikista juhlista ja vinkkejä juhlien järjestämiseen. Mukana on juhliin liittyviä loruja, lauluja ja reseptejäkin.

Toinen kirja on Aapeli ja evakkomatka (Minerva Kustannus, 2011), jonka on kirjoittanut Maarit Malmberg ja kuvittanut Jouni Koponen. (Tästä ja saman tekijän aikaisemmin ilmestyneestä kirjasta Aapeli ja sotaveteraani Reino minun on tarkoitus kirjoitella myöhemmin. )Lapsille nappasin Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Veeran keittöpuuhat (Otava, 2013) ja Annika Sandelinin runomuotoon kirjoittaman värikkään kuvakirjan Retkuliina (kuv. Linda Bondestam, suom. Henriikkä Tavi, Teos & Söderström, 2010). Esikoinen on luetuttanut tuon Retkuliinan jo monen monta kertaa ja kuunnellut sitä hiiren hiljaa. Mieheni mielestä tämä ronttimaisesta löytölelukoirasta kertova kirja on jotenkin outo, mutta lapsi tuntuu tykkäävän, vaikkei kirjaa ole ääneen sanallakaan kommentoinut. Noh, minä ainakin tykkään. ;)


Omille lapsilleni ja kummitytöllemme valitsin joululahjaksi Heikki Niskan mukavanoloisen runokirjan Peikkovaara (kuv. Virpi Penna, Tammi), jonka runot kertovat peikkojen ja muiden ihmeotusten elämästä Peikkovaarassa.


Jotenkin olen nyt muuten mieltynyt näihin erilaisiin runo- ja lorukirjoihin. Tykkään lukea niitä ääneen ja lainaan (ja näköjään myös ostelen) niitä vähän huomaamattani lähes jokaisella kirjastoreissulla.

Aivan messukäyntimme viimeisillä minuuteilla kävin vielä Kustannus-Mäkelän kojulta ostamassa kolmen euron pahvikantisen taaperokirjan Ahkerat ajopelit, Viktor traktori. Tämä kirja oli meillä keväällä lainassa kirjastosta. Se oli hitti silloin ja on näköjään edelleen...


Moni muukin kirjanystävä on käynyt kirjamessuilla ja tehnyt sieltä mahtavia löytöjä. Moni oli myös minua onnekkaampi ja pääsi kuuntelemaan mainioita esiintyjiä. Käykääpä lukemassa vaikka Lumiomenan yleiskuvaus kirjamessuista. Värikäs päivä Lastenkirjablogin Viivi puolestaan on kirjoittanut useammankin kirjamessupostauksen. Itseäni kiinnosti niistä erityisesti tämä nuorten kirja-kiinnostuksenkohteita käsittelevä teksti. Käykäähän lukemassa.

2 kommenttia:

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.