Seikkailukertomus Rooman sudet

Sain vihdoin lukettua loppuun nyky-Roomaan sijoittuvan seikkailukirjan Rooman sudet (WSOY, 2012), jossa seikkaillaan muun muassa antiikin Rooman raunioilla. Rooman sudet on Arkeomysteeri-sarjan ensimmäinen osa. Kirjan kirjoittajat Mika Rissanen ja Juha Tahvanainen kirjoittivat tämän kosolti historiallista tietoa sisältävän kirjan kirjailijanimellä Nemo Rossi.


Kirjan päähinkilöt ovat yläkouluikäiset Leo ja sisarukset Silva ja Kaius. Nuoret ovat muuttaneet Roomaan vanhempiensa kansainvälisten töiden takia. Silva on kolmikon tietokonevirtuoosi, jonka hakkerointikyky osoittautuu kirjassa vähintäänkin yhtä tärkeäksi taidoksi kuin Leon urheilullisuus ja Kaiuksen laaja yleissivistys sekä kiinnostus tietoa kohtaan.

Tarinan alussa Leo ja Kaius joutuvat henkilöauton ja pakettiauton kolarin silminnäkijöiksi, ja Leo havaitsee jotain kummalista pakettiauton lastissa. Kaivausvälineet, kartat ja ase sekä laatikot, joiden kyljessä lukee teksti IRPI, herättävät ystävysten kiinnostuksen. Pian he jo pääsevätkin salaisia kaivauksia tekevän arkeologiryhmän jäljille. Näyttäisi siltä, että joku tai jotkin tahot ovat kiinnostuneita muinaisesta susikultista, eivätkä he tunnu olevan liikkeellä laillisilla asioilla. Tosin etsiessään vastausta arkeologiselle mysteerille nuoret itsekään eivät täysin noudata lain kirjainta... Vastauksia hakiessaan ja roistoja jäljittäessään Leo, Kaius ja Silva pääsevät seikkailemaan sekä vanhoihin arkistoihin, hylättyihin maanalaisiin tunneleihin, museon suljettujen ovien taakse että salaperäisille kaivauksille Rooman keskustassa ja sen ympäristössä.

Rooman sudet kuvaa nuorten elämää melko uskottavasti ja on hyvin kiinni nykypäivässä. Koska kirja sisältää paljon historiallista faktaa, uskoisin, että olisi hyvä, jos lukijalla olisi jo pohjatietoa antiikin historiasta. Muuten kaiken sen uuden tiedon lukeminen ja omaksuminen voi käydä raskaaksi ja vaikuttaa lukukokemukseen. Siksi tämä kirja sopii mielestäni niille, jotka ovat jo lukeneet historiaa koulussa tai ovat siitä muuten kiinnostuneita. Kohderyhmää taitavat olla yläkouluikäiset nuoret, mutta toki nuoremmat ja vanhemmatkin historiallisista seikkailuista kiinnostuneet lukijat varmasti mielellään tarttuvat tähän teokseen. Omasta mielestäni kirjan tapahtumat pääsivät koukuttavasti vauhtiin vasta puolivälin jälkeen, mutta voisin ihan mielelläni lukea sarjan kaksi seuraavaakin osaa Mafian linnut (Myllylahti, 2014) ja Jumalista seuraava (Myllylahti, 11/2014).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.