Lukuviikolle 2016 osuu sopivasti tänä vuonna myös kansainvälinen Kirjan ja ruusun päivä, jota vietetään Suomessa lauantaina 23.4. Kirjan ja ruusun päivänä useat kirjakaupat osallistuvat päivän juhlimiseen jakamalla kaikille vähintään 15 eurolla kirjoja ostaneille ilmaiseksi Kirjan ja ruusun päivän nimikkoteoksen eli Ronja Salmen kirjoittaman ja Jami Nurmisen kuvittaman lastenkirjan Onks noloo?
Kuva lainattu http://www.kirjanjaruusunpaiva.fi/ |
Lukuviikon kunniaksi listaan tähän muutamia hyviä ja lukemisen arvoisia lasten- ja nuortenkirjoja, joita kannattaa bongailla kirjastoista ja kirjakaupoista "sillä silmällä".
Ikisuosikkini lasten historia kirjojen joukossa:
Jussi Kaakinen, Juha Kuisma ja Kirsti Manninen: Suomen lasten historia (Otava 2005)
Kaakinen, Kuisma ja Manninen: Suomen lasten taidehistoria (Otava 2009)
J.K. Rowlingin kirjoittamat Harry Potter -kirjat kuuluivat vahvasti nuoruusvuosieni suosikkifantasiakirjojen joukkoon. Tämä Jim Kayn kuvittama Harry Potter ja viisasten kivi (Tammi 2015) on aivan upea teos! Sarjan toinen kuvitettu osa ilmestyy käsittääkseni vielä tänä vuonna.
Kristiina Louhen kirjat ovat klassikoita. Kirjassa Tomppa ja Piimänakki (Tammi 2015) käsitellään arkisen lempeästi, isosisaruksen näkökulmasta sitä, kun perheeseen tulee uusi vauva.
Benji Daviesin kuvittama ja kirjoittama Toivo ja valas (Karisto 2015) on mielestäni yksi viime vuoden kauneimmista ja herkimmistä lastenkirjoista. Se kertoo yksinäisyydestä ja ystävyydestä vähäeleisesti upeiden kuvien kautta.
Tätä kirjaa nelivuotias esikoisemme haluaa lukea kerta toisensa perään. Kirjassa on laadukkaat kuvat ja runsaasti tietoa dinosauruksista ja eri dinosauruslajeista. Suosittelen dinofaneille! Suuri ensyklopedia DINOSAURUKSET (readme.fi 2015)
Sanna Pelliccionin kuvakirjat ovat monen lapsiperheen suosikkeja, sillä päähenkilö Onni seikkailee niissä monissa arkisissa, kaikille hyvin tutuissa tilanteissa. Kirjassa Onni-poika tykkää pelata (Minerva 2015) Onni perheineen miettii, mitä hyötyä tai haittaa on tietokonepeleistä ja kuinka usein on hyvä pelata.
Tuula Kallioniemen, Kati Solasteen ja Jii Roikosen tekemä opas Reuhurinne. Omat tarinat (Otava 2014) ohjaa pieniä kirjailijanalkuja omien kirjallisten tuotosten kirjoittamiseen hauskojen ja monipuolisten tehtävien avulla. Peukutan tätä erityisesti opena!
Kalle Veirto: Sählymestarit. Jyrijöiden haaste (Karisto 2015) on humoristinen ja urheilullinen nuortenkirja, josta uskon erityisesti alakouluikäisten poikien innostuvan. Kirjasta ilmestyi toinen osa tänä keväänä.
Onneksi tästä Timo Parvelan ja Bjørn Sortlandin yhdessä kirjoittamasta (kuvat Pasi Pitkänen) Kepler62-sarjasta (WSOY 2015) ilmestyy pian uusi osa. Niin jännittävä ja koukuttava tämä nuortensarja on!
Maria Kuutin kirjoittama Anna ja Elvis -sarja (Karisto) on mukavaa luettavaa pienille alakoululaisille. Sarjasta ilmestyy pian uusi osa.
Tässä on nyt muutamia omia ja/tai lasteni suosikkikirjoja. Monia muitakin ihania teoksia olen toki esitellyt blogissani aiemmin. Jos siis kaipaat vinkkejä jollekin tietylle ikä- tai kohderyhmälle suunnatusta kirjallisuudesta, kannattaa etsiä sopivaa luettavaa sivun oikeassa reunassa olevien tunnisteiden avulla.
Lukuiloa kaikille!
ps. Jos liikutte Helsingissä Kirjan ja ruusun päivänä kannattaa piipahtaa keskustan Akateemiseen kirjakauppaan, sillä klo 12.00 siellä järjestetään Blogistanian kirjallisuuspalkintojen palkintojenjakotilaisuus. Paikalla on haastateltavana muun muassa Blogistanian Kuopus 2015 voittaja Siiri Enoranta.
Mainioita vinkkejä, kiitos! Anna ja Elvis on mennyt meillä ohi. Tuo HP-teos on upea ja se jo luettiin pojalle kirjastolainana, mutta taidan ruveta keräilijäksi, sillä sen verran hieno se on.
VastaaPoistaAnna ja Elvis on hauska! Ja HP tosiaan upea. Minä rupesin keräämään näitä itselleni. Teininä olin näet kateellinen siskolleni, jolle äiti keräsi koko sarjan. ;)
PoistaHyviä vinkkejä! Odotan kovasti uutta Anna ja Elvis kirjaa, sarja vaan on niin mainio. Lauantaina sitten kirjakauppaan, Onks noloo? on pakko hankkia. <3
VastaaPoistaMinäkin ajattelin hankkia Onks noloo? -kirjan. Vielä jää nähtäväksi, mitä muuta...
PoistaVoi noita ihania Tomppa-kirjoja ja Onni-kirjoja. Tuo Harry Potter-uutuus on huikea, aivan uskomaton kuvitus. Kirjan koko on vain väärä kotihyllyihin. Ehkä hieman korkeampi ja muutaman sentin kapoisampi olisi sopivampi. Tuo junan esikuva muuten löytyy skotlannista.
VastaaPoistaOnks noloo kuulostaa hyvältä :)
Minulla on siitä kätevä kirjahylly, että se on syvä kuin mikä ja hyllyvälien korkeutta voi säätää. Hyvin mahtuu siis Potterikin. Se on kyllä kaunis, ja odotan jo toista osaa!
PoistaIhana kysymys tuo "Onks noloo kun haluaisi vaan lukea". Meillä nimittäin on vähän pohdittu sitä. Nyt uuden opetussuunnitelman aikana ensi vuonna 5. luokan aloittava esikoisen saa valita kivoja valinnaisaineita. Yksi olisi kirjallisuuskurssi Pepistä Potteriin, mutta siitä ei kai tule ryhmää. Tyttäreni sanoi, että _kukaan_ muu ei kuulemma lue vapaaehtoisesti. Hän lukee ja oli uskaltanut (!) puolustaa lukemistaan kavereilleen WhatsAppissa: "musta on kiva lukea". Voi että. <3
VastaaPoistaTuo Dinosaurus-kirja on muuten kuopukseni suuri suosikki.
Voi kurjuus, että tuota kurssia ei sitten järjestetä! Tyttäresi on kyllä rohkea, kun puolusti "harrastustaan". <3 Minä muuten joskus mietin, että tuollaista kurssia olisi hauska vetää...
PoistaDinokirja on kyllä sellainen, että sopii varmasti hyvin eri-ikäisille dinofaneille. Kuvat ovat hienoja.
Tuota Sählymestareita oon miettiny nuoremmalle poikaselle. Meillä salibandy on ykkösharrastus, eli se voisi kiinnostaa. Nyt se on just ihastunut Reuhurinteeseen.
VastaaPoistaReuhurinnekin on tosi hauska. Jos hän tykkää siitä ja harrastaa vielä sählyäkin, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla Sählymestareita!
Poista