Tietokirja avaruuden ihmeistä

Esikoisemme lukee tällä hetkellä kaikkein mieluiten tietokirjoja. Hänen susoikkejaan ovat dinosauruskirjat, kulkuneuvokirjat ja eläinkirjat. Tarjosin hänelle hiljattain luettavaksi kirjaa, jota olen pitänyt säilössä nyt vuoden verran, sillä arvelin, että hän saattaisi nyt innostua myös tästä Pienten seikkailijoiden avaruusmatkasta (TacTic Publishing 2013, arvostelukappale kustantajalta). Olin aivan oikeassa. Tämä Jiří Dušekin ja Jan Píšalan kirjoittama ja Tomáš Tůman sekä Pavla Kleinován kuvittama tietokirja kiehtoo lastamme sekä aiheensa että ulkoasunsa puolesta. Kirjan on suomentanut Vesa Korpela.Kirjassa on kuusi perusaukeamaa, jotka on kuvitettu värikkäillä kuvilla. Teksti koostuu kuvien yhteyteen jaotelluista tietolaatikkoja muistuttavista kappaleista. Tämä rakenne on mielestäni toimiva, sillä lukija pystyy helposti valitsemaan, mitä osioita tällä kertaa lukee, mitä syventyy tarkastelemaan ja mitä jättää kenties lukematta.Kirjasta tekee lapsen silmissä erityisen mielenkiintoisen se seikka, että jokainen perusaukeama avautuu myös isommaksi, julistekokoiseksi aukeamaksi, joissa perusaukeaman tietoja syvennetään ja joissa kuvilla on suuri rooli. Lisää tietoa on painettu myös lisätietovihkosiin, jotka muistuttavat ulkonäkönsä puolesta kouluvihkoa. Eniten tästä kirjasta saavat varmasti irti pienet (ja ehkä hieman isommatkin) alakouluikäiset, jotka ovat kiinnostuneita avaruudesta, tähdistä, planeetoista, avaruuslennoista ja maailmankaikkeuden ihmeistä.


Luetaanko teillä paljon tietokirjoja? Mitkä ovat omat tai lastenne suosikkiaiheet? Meille saa mielellään vinkata hyviä tietokirjoja, jos sellaisia tulee mieleen!

4 kommenttia:

 1. Fantastinen aihe, lähestulkoon mielikuvituksellinen, vaikka onkin totta.

  Upeasti keksitty tuo julisteidea. Meillä on Tammen kustantama
  Kurkista avaruuteen, jossa lisätiedot ovat luukkujen takana. Se
  on tarkoitettu aika pienillekin lukijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita kirjavinkistä. Täytyy katsoa, jos vaikka lähikirjastossamme olisi tuo Kurkista avaruuteen. Uskon, että lapsi tykkäisi siitä.

   Poista
 2. Onpa upean oloinen kirja! Mahtaisikohan tuo meidän melkein kuusivuotias avaruusintoilijamme (tai siis Star Wars -intoilijamme, mutta...) innostua tästä? Meillä luetaan tietokirjallisuutta ja kaunokirjallisuutta lasten kanssa vähän (lasten) mielenkiinnon mukaan. Varsinkin esikoinen tuntuu olevan niin täynnä kysymyksiä, että on helpointa käydä uudet, orastavat mielenkiinnon aiheet kunnolla läpi heti eikä hetken päästä. :D Myönnän silti odottavani innolla, että jätkä oppii itse lukemaan. Alkaa vähän tökkiä lukea sitä yhtä ja samaa avaruus- tai eläinkirjaa päivästä toiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Luulenpa, että kuusivuotias avaruus/Star Wars -intoilija voisi hyvinkin tykätä tästä. Kannattaa ainakin kokeilla! Meillä on nyt selkeästi esikoisella menossa tietokirjavaihe. Heh, tuo saman kirjan jauhaminen illasta toiseen käy kyllä jo jossain vaiheessa työstä. Minua varsinkin kyllästyttää sellaiset "etsi kuvasta" -kirjat, joissa ei ole tekstiä lainkaa. Ne ovat tällä hetkellä kuopuksen suosikkeja (ne pari samaa). Niitä saa lukea monta kertaa päivässä. Ja vaikka pidänkin tietokirjoista, olisi mukava taas vaihteeksi lukea esikoisellekin enemmän kauokirjallisuutta....

   Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.